Előfizetés

A britek fele bármi áron támogatja a Brexitet

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.13. 11:10

Kiderült továbbá, hogy a Konzervatívok támogatottsága 6 százalékkal 31-re nőtt, a Labour pedig 27 százalékon áll.
Miután Nagy-Britannia új miniszterelnöke, Boris Johnson bejelentette, hogy megállapodással vagy anélkül, de kiszakítja országát az Európai Unióból, a ComRes közvélemény-kutatói álltak neki tervének támogatottságát lemérni. Mint a Reuters írja, a mintául választott embereknek arra kellett válaszolniuk, egyetértenek-e azzal, hogy Johnsonnak "bármilyen eszközzel", akár a parlamentet is felfüggesztve ki kell harcolnia a Brexitet. A válaszadók közül kiszűrték a bizonytalanokat, és csak a két végletet, a megmaradó 1645 igent és nemet állították egymással szembe. Ezt kapták:
  • 54 százalék szerint minden áron kell a Brexit;
  • 46 százalék szerint nem.
Kiderült továbbá, hogy a Konzervatívok támogatottsága 6 százalékkal 31-re nőtt, a Labour  pedig 27 százalékon áll. Az eredmények összhangban vannak más felmérésekkel.

Egymás után kapnak lángra a görög erdők

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.08.13. 10:45

Hogy ne ismétlődhessen meg a tavalyi tragédia, az országban péntek óta a legmagasabb szintű készültség van érvényben.
A hetek óta tartó szárazság és az erős szelek miatt újabb erdőtüzek lobbantak fel Görögországban: Évia szigetén és az Athéntól északra fekvő Thívában a legrosszabb a helyzet - közölte a helyi tűzoltóság kedden.
Hétfő reggel óta helikopterek és repülőgépek segítik az oltást - mondta el egy tűzoltósági szóvivő a Szkai görög rádióadónak. Egyelőre senki sem sérült meg. Szemtanúk szerint az erdőtüzek helyszínétől mintegy 90 kilométerre fekvő görög fővárosban, Athénban is érezni és látni a füstöt.
Cipruson szintén fellobbantak a lángok.
Görögországban az elmúlt napokban tűzoltók százai dolgoznak a negyven Celsius-fok körüli hőség és szárazság miatt kitört erdőtüzek megfékezésén, de a szél nehezíti munkájukat. Az országban péntek óta a legmagasabb szintű készültség van érvényben. Tavaly több mint százan vesztették életüket egy erdőtűzben Mati fürdőhelyen.

Újabb tájfun közelít Japánhoz, földcsuszamlások és árvizek is lehetnek

MTI
Publikálás dátuma
2019.08.13. 10:12

Kedd estétől heves, szakadó esőzések várhatók az ország nyugati és keleti térségében.
Újabb tájfun, a Krosza közelít Japán partjaihoz nyugat felől – közölték kedden a helyi hatóságok. A japán időjárási ügynökség tájékoztatása szerint ez a szezon tizedik trópusi vihara. A meteorológusok arra figyelmeztettek, hogy földcsuszamlások, árvizek lehetségesek az ország nyugati és keleti térségében is, mert heves, szakadó esőzések várhatók kedd estétől. A tájfun érkezése Japánban egybeesik azzal, hogy útra indulnak a nyári szabadságra igyekvők. Jamamoto Dzsundzo katasztrófavédelmi miniszter felhívta az érintett tárcák és ügynökségek tisztviselőt, hogy a helyi kormányzatokkal szorosan egyeztetve készüljenek fel a rendkívüli esőzésre. A Krosza magjának belsejében óránként 162 kilométeres a szél sebessége. Az elkövetkező 24 órában helyenként akár 30 centiméternyi is lehet a lehulló csapadék mennyisége Japán középső részén, míg 20 centiméter a nyugati régióban. A nyugat-japán vasúti társaság máris jelezte, hogy – függően a tájfun okozta gondoktól – csütörtökön akár egész napra felfüggeszthetik a sinkanzen szuperexpress közlekedését.