Előfizetés

Leváltatná a Jobbik a karcagi rendőrkapitányt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.13. 14:38
Illusztráció
Fotó: Népszava
A rendőri vezető egy hangfelvétel szerint óvta rendőreit a helyi kórházi dolgozók bírságolásától. Ha ez igaz, akkor bűncselekmény történt – üzeni az ellenzéki párt.
Felszólítja a Belügyminisztériumot a Jobbik, hogy amennyiben a karcagi rendőrkapitányságot vezető Teleki Zoltán nem mond le magától, akkor menesszék és gondoskodjanak olyan utódról, akiben „a helyiek meg tudnak bízni” - jelentette be keddi sajtótájékoztatóján a párt frakcióvezető-helyettese. Lukács László György a felvételre utalt, amelyen a karcagi rendőrkapitány korrupciós eligazítást tart alkalmazottjainak. A kapitány a kiszivárgott felvételen
állítólag arra kéri beosztottjait, hogy differenciáltan bírságoljanak és kórházi dolgozókat ne büntessenek, különben nem lehet elintézni a rendőrök soron kívüli ellátását.

Lukács szerint amennyiben a hangfelvétel valódi, akkor bűncselekmény történt. Az eset azért is aggályos, mert aláássa a rendőrségbe és az egészségügybe vetett bizalmat - fűzte hozzá a politikus. A frakcióvezető-helyettes azt kérte, hogy visszamenőlegesen is tárják fel azokat az eseteket, amikor a rendőrkapitány arra utasította beosztottjait, hogy térjenek el a jogszabályoktól. Egyúttal felszólította a város kórházát: vizsgálják ki, hogy miért kerültek előre egyes emberek a várólistákon. Más témában feltett kérdésre azt felelte, hogy Orbán Viktor rendszerét csak úgy lehet lebontani, ha az őszi önkormányzati választásokon mindenki a legerősebb ellenzéki jelöltet támogatja. Ezzel kapcsolatban kapott néhány kérdést arról is, hogy a független gödöllői polgármester ellen egy MSZP-s, a fővárosi VII. kerületben pedig a szocialista Hunvald György és az egykori LMP-s Moldován László is elindul az ellenzéki pártok közös jelöltje, a DK-s Niedermüller Péter ellen. Lukács az MTI beszámolója alapján mindkét ügy kapcsán kitérően válaszolt, azt mondta, nem ismeri a helyi viszonyokat és szereplőket.  

Ezentúl nem postázza automatikusan katalógusait az IKEA

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.13. 13:08

Az áruházlánc a döntéssel kapcsolatban közölte: igyekeznek még környezetbarátabbá válni.
Idén már csak a kijelölt helyeken és rendezvényeken lehet átvenni az IKEA katalógusait, postán nem küldik el – közölte az áruházlánc. Honlapjukon úgy fogalmaztak:
„az IKEA minden téren igyekszik még környezetbarátabbá válni. Ezért nem küldünk idén katalógusokat postán, hogy azokhoz jusson el, akik igazán értékelik. Rád is vár egy példány az IKEA áruházakban, amit 2019. augusztus 15-e után vehetsz át.”

A döntésről Facebook-oldalukon is beszámoltak, egy kommentelőnek adott válaszukból pedig kiderül: bár már nem lesz elérhető az automatikus postai küldés, a weboldalon lehet majd regisztrálni, és így megkapni postai úton a katalógust.

A lakását Airbnb-n kiadó Varga Judit már nem kapi havi 300 ezres lakhatási támogatást az államtól

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.13. 12:27
Varga Judit a Sziget Fesztiválon tartott előadásán
Fotó: Mónus Márton / MTI
A pénzt általában azok a vezető kormányzati tisztségviselők kapják, akiknek nincs budapesti ingatlana. Varga esetében viszont nem egészen ez volt a helyzet.
Felkerült a netre az új igazságügyi miniszter, Varga Judit vagyonnyilatkozata, amelyből kiderül, hogy már nem részesül havi 300 ezer forint juttatásban hivatali lakáshasználat címén, írja az mfor.hu. Legutóbbi vagyonnyilatkozatában - amit még a Miniszterelnökség európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkáraként adott le idén januárban - még szerepelt ez az összeg, amire 2018. októberétől volt jogosult.
Ezt a havi 300 ezret általában azok a vezető kormányzati tisztségviselők kapják, akiknek nincs budapesti ingatlana. Varga esetében viszont nem egészen ez a helyzet: a G7 portál írta meg idén nyáron, hogy míg a támogatást felveszi,
családjának tulajdonában van egy budapesti ingatlan, amit Airbnb-n adnak ki, ezzel pedig akkori vagyonnyilatkozata szerint körülbelül évi 4 millió forintot keres.

Ugyan a budapesti ingatlan nem Varga, hanem a férje, Magyar Péter nevén van (Varga balatonhenyei ingatlant birtokol), de a jogszabályok szerint a lakástulajdonlásnál az állami vezető házastársának lakásviszonyait is figyelembe kell venni. Magyar, a Diákhitel Központ nemrég kinevezett vezérigazgatója már korábban mondta az mfor-nak, hogy Varga már nem veszi igénybe a támogatást, ezt igazolja a friss vagyonnyilatkozat.