Előfizetés

Szintet lépett az együttműködés: a megyei közgyűlésekben is többséget akar szerezni az ellenzék

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.13. 15:50
Illusztráció
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Ebben az esetben azért nehezebb kialakítani az egyensúlyt a pártérdekek között.
Több megyei közgyűlésben is az ellenzék kerülhet többségbe, feltéve, hogy az oppozíció pártjai együtt indulnak – így érzik a helyi szervezetek. Éppen ezért Heves megyében a DK, a Jobbik, a Momentum és az MSZP megyei vezetői, illetve meghatározó figurái azt kérik az országos központoktól: engedélyezzék, hogy a négy formáció egy közös listát kalapáljon össze Emlékeztetőül: az önkormányzati választásokon az emberek nemcsak a települési, de megyei közgyűléseket is választanak. A megyét a törvény egyetlen választókerületként értelmezi, melynek lakosai (a megyei jogú városban élőket kivéve) listán voksolnak a politikai formációra. A megyei közgyűlés összetétele pedig a szavazati arányokat tükrözi. Éppen ezért a közös megyei listához sok belátására/önfegyelemre van szükség, ugyanis egyrészt a pártoknak meg kell egyezniük jelöltjeik bekerülési sorrendjébe, másrészt a helyben erős pártok így kevesebb mandátumot söpörhetnek be, mintha egyedül indulnának. Példának okáért ebben az esetben a Jobbik tanúsíthat önmérsékletet, hiszen 2014-ben a „megyei listás” szavazatok majdnem 30 százalékát söpörte be (és jobbos politikus indul most közös jelöltként Mirkóczki Ádám személyében Eger polgármesteri posztjáért is), míg az MSZP 14,7 százalékot tudott, a DK pedig 6,3-at. Viszont az is igaz, hogy együtt már öt éve is verték volna a mintegy 48 százalékot begyűjtő kormánypártot. Eddig az együttműködések – az egy-egy ellen elvének szellemében – a közös önkormányzati képviselő-, illetve polgármesterjelölt kiválasztására koncentráltak. Így nem egyértelmű, hogy a különböző pátok vezérkarai miképp állnak az ilyen felvetésekhez (az MSZP elnöksége már korábban deklarálta, hogy nyitott a megyei összekapaszkodásra.)

Leváltatná a Jobbik a karcagi rendőrkapitányt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.13. 14:38
Illusztráció
Fotó: Népszava
A rendőri vezető egy hangfelvétel szerint óvta rendőreit a helyi kórházi dolgozók bírságolásától. Ha ez igaz, akkor bűncselekmény történt – üzeni az ellenzéki párt.
Felszólítja a Belügyminisztériumot a Jobbik, hogy amennyiben a karcagi rendőrkapitányságot vezető Teleki Zoltán nem mond le magától, akkor menesszék és gondoskodjanak olyan utódról, akiben „a helyiek meg tudnak bízni” - jelentette be keddi sajtótájékoztatóján a párt frakcióvezető-helyettese. Lukács László György a felvételre utalt, amelyen a karcagi rendőrkapitány korrupciós eligazítást tart alkalmazottjainak. A kapitány a kiszivárgott felvételen
állítólag arra kéri beosztottjait, hogy differenciáltan bírságoljanak és kórházi dolgozókat ne büntessenek, különben nem lehet elintézni a rendőrök soron kívüli ellátását.

Lukács szerint amennyiben a hangfelvétel valódi, akkor bűncselekmény történt. Az eset azért is aggályos, mert aláássa a rendőrségbe és az egészségügybe vetett bizalmat - fűzte hozzá a politikus. A frakcióvezető-helyettes azt kérte, hogy visszamenőlegesen is tárják fel azokat az eseteket, amikor a rendőrkapitány arra utasította beosztottjait, hogy térjenek el a jogszabályoktól. Egyúttal felszólította a város kórházát: vizsgálják ki, hogy miért kerültek előre egyes emberek a várólistákon. Más témában feltett kérdésre azt felelte, hogy Orbán Viktor rendszerét csak úgy lehet lebontani, ha az őszi önkormányzati választásokon mindenki a legerősebb ellenzéki jelöltet támogatja. Ezzel kapcsolatban kapott néhány kérdést arról is, hogy a független gödöllői polgármester ellen egy MSZP-s, a fővárosi VII. kerületben pedig a szocialista Hunvald György és az egykori LMP-s Moldován László is elindul az ellenzéki pártok közös jelöltje, a DK-s Niedermüller Péter ellen. Lukács az MTI beszámolója alapján mindkét ügy kapcsán kitérően válaszolt, azt mondta, nem ismeri a helyi viszonyokat és szereplőket.  

Ezentúl nem postázza automatikusan katalógusait az IKEA

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.13. 13:08

Az áruházlánc a döntéssel kapcsolatban közölte: igyekeznek még környezetbarátabbá válni.
Idén már csak a kijelölt helyeken és rendezvényeken lehet átvenni az IKEA katalógusait, postán nem küldik el – közölte az áruházlánc. Honlapjukon úgy fogalmaztak:
„az IKEA minden téren igyekszik még környezetbarátabbá válni. Ezért nem küldünk idén katalógusokat postán, hogy azokhoz jusson el, akik igazán értékelik. Rád is vár egy példány az IKEA áruházakban, amit 2019. augusztus 15-e után vehetsz át.”

A döntésről Facebook-oldalukon is beszámoltak, egy kommentelőnek adott válaszukból pedig kiderül: bár már nem lesz elérhető az automatikus postai küldés, a weboldalon lehet majd regisztrálni, és így megkapni postai úton a katalógust.