Két medve támadt egy férfira Hargita megyében

Publikálás dátuma
2019.08.13. 16:45

A 40 éves áldozatot a csíkszeredai sürgősségi kórházba szállították, a mentőben mesélte el a történetet.
Medvetámadás történt kedden Hargita megyében: egy 40 éves férfira egyszerre két felnőtt állat támadt Csíkszentimrén. Az áldozat lábát és karját harapták meg, sérüléseit a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban látták el - adta hírül Hargita Megye Tanácsának sajtószolgálata. Mielőtt a sérültet a csíksomlyói fertőző osztályra szállították volna, egy videóban mesélte el a támadás körülményeit: a két medve három juhot is "megvert", a férfi segítségére pedig a nyájat őrző kutyák siettek. A videót Borboly Csaba, Hargita megye tanácselnöke osztotta meg saját Facebook-oldalán: 
Szerző

Közel ötven bevándorló hajózott át Líbiából az olasz partokra

Publikálás dátuma
2019.08.13. 16:13
Képünk illusztráció
Fotó: Christian Marquardt / AFP/NurPhoto
Többen a tengerbe vesztek a kétnapos út során, egy csecsemő is az áldozatok között lehet.
Negyvennyolc személy kötött ki egy motoros hajóval a dél-olaszországi Lampedusán hétfőn. Beszámolójuk szerint több társuk a tengerbe veszett a Líbiából két napig tartó tengeri út alatt - írja az MTI. A csoportban 27 nő, köztük három várandós asszony és hat gyerek van. Többségük az afrikai Elefántcsontpartról származik, de vannak köztük Maliból és Tunéziából útra kelt bevándorlók is.
Beszámolójuk szerint Líbiából indultak el és egy motoros hajóval két nap alatt tették meg az utat Lampedusáig. A tengeri átkelés alatt többen a vízbe fulladtak: a túlélők egy csecsemőt és egy fiatalembert említettek, de nem tudták pontosan megmondani, hány áldozatról van szó. Az utasokat megvizsgáló orvosok szerint a csoport tagjai súlyos kiszáradásban szenvednek, többen légzési panaszokkal küszködtek.
A csoport tagjait a szicíliai regisztrációs központokba helyezik át, az olasz hatóságok pedig mindenkit kikérdeznek, hogy lebuktassák az esetleg köztük rejtőző embercsempészeket. 
Szerző

Őselefántba ütközött az épülő varsói metró

Publikálás dátuma
2019.08.13. 15:39
Erdei őselefánt koponyája agyarakkal
Fotó: José-Manuel Benito / Wikipedia
A közel héttonnás állat maradványait hat méterrel a földfelszín alatt túrták ki.
Több mint százezer éves, mintegy hét tonnás erdei őselefánt-nőstény maradványaira bukkantak a varsói metró építésekor, az őslény azonosításáról kedden adott hírt a lengyel sajtó. A második varsói metróvonal egyik újabb állomása építésekor hat méterrel a felszín alatt megtalált leletről - medence- és lábszárcsontokról - tavaly decemberben számoltak be a fővárosi hatóságok.  
Kedden a metrót üzemeltető vállalat szóvivője elmondta, hogy a régészek által azóta azonosított csontok egy körülbelül húszéves nőstény maradványai. Az állat 130-115 ezer évvel ezelőtt, a jégkorszakok közötti enyhébb időszakokban élt. A mai Lengyelország területén akkor élt elefántfélék 4,5 méter magasak voltak, súlyuk akár hét tonna is lehetett. A szóvivő szerint az őslénymaradványok lelőhelyét a tervek szerint a jövő év elején nyíló, Plocka nevű metrómegállóban megjelölik. Korábban már bejelentették, hogy a csontmaradványokat a helyszínen egy üvegvitrinben állítják ki.   A lengyel fővárosban utoljára a múlt század 60-as éveiben találták meg erdei őselefánt csontjait, ezeket a fővárosi Földtörténeti Múzeumban őrzik -írja az MTI.
Szerző
Témák
Varsó