Előfizetés

Újabb népszavazási kérdésekkel bombázzák az NVB-t a nyugdíjasok

Gulyás Erika
Publikálás dátuma
2019.08.14. 08:15
Illusztráció
Fotó: Népszava
Az elutasított júniusi csomag után újabb négy népszavazási kezdeményezés kérdését adja be szerda délelőtt az Országos Nyugdíjas Parlament Egyesület vezetője a Nemzeti Választási Bizottságnak (NVB).
Karácsony Mihály a többi országos nyugdíjas szervezet vezetőjével összefogva, az ő aláírásukkal is támogatva szeretné megkérdezni a felnőtt állampolgárokat, hogy akarják-e a Nyugdíjbiztosítási Alap önállóságának visszaállítását és azt, hogy szervezetük delegáltjai a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács (NGTT) keretében ellenőrizhessék az Alap pénzeinek elköltését. Szerintük arról is népszavazáson kellene dönteni, hogy a személyi jövedelemadó önálló, nem egyházi részét az adózó átutaltathassa saját nyugdíjas szüleinek támogatására is. Külön javaslat, hogy a vállalatok a „társasági adóról és osztalékról” szóló – közismert nevén a tao – törvényben rögzített célok mellett a nyugdíjasok érdekében működő szervezeteket is támogathassák. A felvetésre, hogy adóügyekben nem lehet népszavazást indítani, Karácsony Mihály azt felelte, adónemekről valóban nem, de értelmezésük szerint ezek mértékéről meg lehet kérdezni a lakosság véleményét. A negyedik népszavazási kérdés a milliós nyugdíjak kifizetésének akar gátat szabni a jelenlegi korlátok átalakításával. Karácsony Mihály arra emlékeztetett, hogy a nettó 372 és 420 ezer forint közötti fizetéseknek a mostani törvény alapján a 90, míg az e fölötti kereseteknek a 80 százalékát veszik figyelembe a nyugdíjak kiszámításakor, ezeket a mértékeket szeretnék 10 és 5 százalékra csökkenteni, amivel nagyjából 600 ezer forint környékén húzhatnák meg a nyugdíjkifizetések határát. Ahogy azt korábban megírtuk, a nyugdíjas szervezetek nevében az ernyőszervezetként működő Nyugdíjas Parlament elnöke magánemberként június elején már benyújtott öt népszavazási kérdést, de az NVB valamennyit elutasította. Akkor az egyik felvetésük az volt, hogy a mindenkori medián nyugdíj 39-szeresénél (mert a köztisztviselői illetményalap 39-szeresét kapja a miniszterelnök) ne kaphasson senki magasabb ellátást idős korában, ami a mostani negyedik kérdéshez hasonlóan nagyjából 600 ezer forintos plafont jelentett volna. Az első csomag egyik kérdését azonban csak 6:5 arányban utasította el az NVB, ezért a döntés ellen fellebbeztek a Kúriánál. Azt kérdeznék: egyetértenek-e a szavazók azzal, hogy a túlórákat ne csak az egészségügyben számítsák be a nyugdíj megállapításakor a ledolgozott időbe, hanem valamennyi ágazatban. Információink szerint a nyugdíjas szervezetek augusztus vége előtt újabb népszavazási kérdéseket terveznek beadni az NVB-nek.

A provinciális kis magyar botrány után elnémult a Coca-Cola

Cz. G.
Publikálás dátuma
2019.08.14. 07:00

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Nem tudjuk, volt-e bármi hatása a bojkottfelhívásnak.
Nem tudott, vagy nem akart tájékoztatást adni a Coca-Cola arról, hogy a plakátbotrány kitörése után hogyan alakult a cég termékeinek fogyasztása Magyarországon. Jó eséllyel azonban győztes fogadást lehetne kötni rá, hogy mindazok, akik bojkottot hirdettek a kóla ellen, egy sikeres marketingfogás részeseivé váltak.
Ismeretes: a Hit Gyülekezete vagy például a Mi Hazánk Mozgalom az ellen tiltakozott, hogy a cég reklámjában meleg és leszbikus párok is feltűntek. Elsősorban a fideszes Boldog István homofób megnyilvánulásának köszönhetően a Coca-Cola nagy publicitást kapott, a bojkott híre az Egyesült Államoktól Franciaországon át Nagy-Britanniáig sokfelé eljutott.
Múlt héten elküldtük kérdéseinket a cégnek. A kólafogyasztás alakulásán kívül egyebek mellett a tiltakozások keltette ingyenreklám értékére is rákérdeztünk: próbáltuk megtudni, hogy a cégnek mennyi pénzt kellett volna elköltenie Magyarországon és nyugati országokban, ha ugyanekkora sajtófelületen hirdetésként szeretett volna megjelenni.
A botrány tetőpontján a vállalat készségesen és gyorsan reagált megkereséseinkre. Nem úgy, mint most. Öt nap elteltével azt a tájékoztatást kaptuk, hogy nem érdemes várnunk, a közeljövőben hat kérdésünk közül egyikre se remélhetünk választ.
Megkerestünk egy reklámszakembert, aki szerint a Coca-Cola „ügyeset húzott”. Ha Magyarországon csökkent is termékeinek népszerűsége (amiről máskülönben nem tudhatunk biztosat), az esetleges veszteségért sokszorosan kárpótolja, hogy számos tekintélyes külföldi lapban pozitív összefüggésben szerepelt. A hazainál toleránsabb nyugati világban, amely nagyságrendekkel nagyobb piacot jelent, a melegek elfogadása jó hívószónak számít.
Kétségtelen, hogy a Coca-Colának nagy szüksége van imázsának javítására. Tavaly októberben a Greenpeace számolt be arról, hogy elkészült az eddigi legátfogóbb jelentés arról, mely cégek termékei szennyezik leginkább a Földünket. A vizsgálat szerint a Coca-Colát az elsők között találjuk.

Előválasztók kezében a döntés Ferencvárosban

Zoltai Ákos
Publikálás dátuma
2019.08.14. 06:30

Fotó: MARKOSZOV SZERGEJ
Politikai szélcsendben kezdődik ma a IX. kerületi voksolás, amely az első lokális előválasztás, és azon is múlhat az eredménye, hogy kinek van nagyobb legális adatbázisa.
Mától pénteken 14 óráig szavazhatnak a ferencvárosiak az ellenzéki előválasztáson, ahol két polgármesterjelölt-jelölt indul a voksokért. Baranyi Krisztinát és Jancsó Andreát négy helyszínen támogathatják a kerület lakói: a Ferenc körút és az Üllői út sarkán, a Ferenc téren, a Mester utca–Haller utca sarkán, valamint az Ecseri úti metrópótlóbusz megállójánál lesznek standok. Az eseményt már július elején bejelentették, ugyanakkor csak a minap lett hivatalos a pontos dátum – augusztus 14. és 16. között –, valamint a helyszínek is: Corvin-negyed, Ferenc tér, Mester utca – Haller utca sarka, Ecseri út, metrópótló busz megállója. A késlekedés annak fényében nem meglepő, hogy - mint arról lapunk is többször írt - rengeteg vita terhelte az előválasztásról szóló tárgyalásokat. Baranyi Krisztina független jelöltet az LMP, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, Puzsér Róbert kampánycsapata, a Kulcs Egyesület és a Párbeszéd támogatja, míg a momentumos Jancsó Andrea mögött az MSZP, a DK és a Jobbik sorakozott fel. Karácsony Gergely, az ellenzék főpolgármester-jelöltje vélhetően személyesen is intézkedett amiatt, hogy végül megrendezzék a procedúrát, legalábbis erről tanúskodik a megállapodás előtt pár nappal közzétett Facebook-bejegyzése. Karácsony azt írta, „véget vetünk a ferencvárosi ellenzéki szerencsétlenkedésnek!” Virág Andrea, a Republikon Intézet elemzője kérdésünkre leszögezte: sokszor hiányoljuk az ilyen típusú tárgyalások kapcsán az őszinte mondatokat, Karácsony most egyértelműen fogalmazott.  Az egyébként Virág Andrea szerint már biztos, hogy az előválasztás a főpolgármester-jelölt kiválasztására jó módszer, de kerületi szinten a ferencvárosi lesz az első ilyen procedúra. A szakértő emlékeztetett arra is, hogy a főpolgármester-jelölti előválasztásnál már az önkormányzati voksolás előtt egy évvel volt vita, elképzelés, míg Ferencvárosban ez mindössze három hónappal az igazi megmérettetés előtt zajlott. Böcskei Balázs, az IDEA Intézet vezetője is azt emelte ki érdeklődésünkre, hogy a ferencvárosi előválasztás speciálisabb, és csak részben hasonlít a korábbi fővárosi, hasonló procedúrához. Míg a főpolgármesteri előválasztás nem egy belső, ellenzéki politikai konfliktus feloldására szerveződött, addig a ferencvárosit az egyes jelöltek ellenzéki hitelességét megkérdőjelező ügyek vagy együttműködési hajlandósága körüli komoly bizonytalanságok hívták életre. 
Böcskei egyébként leszögezte, a budapesti előválasztások várakozáson felüli részvételt hoztak. Ugyanakkor úgy gondolja, a IX. kerületben az egyébként is bizonytalan várakozáshoz képest is kevesebben választanak majd. – Lokális előválasztás még soha nem volt, az elsőt pedig egy politikailag szélcsendes időszakban tartják, a tét kisebb, mint a főváros esetében, ráadásul az ellenzéki pártok sem álltak bele annyira, mint a fővárosi procedúrába. Karácsonyt leszámítva egy vezető politikus sem vette „arcára” egyik jelöltet sem – érvelt az elemző. Ezért Böcskei szerint leginkább az dönthet majd, hogy kinek van több olyan legálisan használható adatbázisa, amellyel mozgósítani tudja az aktivistáit és a magszavazóit. A szakértő megjegyezte azt is: szerinte a IX. kerületi polgárok előválasztás nélkül is elfogadták volna konszenzusos jelöltnek Jancsót vagy Baranyit is , – A tapasztalat az, hogy az ellenzéki szavazóknak fontosabb a megoldás, mint az odavezető út – hangsúlyozta. Ennek ellenére az IDEA Intézet vezetője hasznosnak tartja az eseményt, hiszen a harmadik nap végén egy ellenzéki jelölt áll majd szembe a fideszes Bácskai Jánossal.

Nem lesz részvételi küszöb, de a legitimitást erősítené a 2000 fölötti szavazat

– Elsősorban személyes mozgósítással készültünk az előválasztásra – mondta lapunknak Baranyi Krisztina. A független jelölt kiemelte: minden olyan támogatóját megkeresik, akik az elmúlt öt évben bármilyen ügyben hozzá fordultak. Felmérték azt is – folytatta Baranyi –, hogy ki az, aki várhatóan otthon lesz az előválasztás idején. Lesz telefonos mozgósító kampány is, amelyben az előválasztás időpontjáról és helyszíneiről tájékoztatják a ferencvárosiakat. Baranyiék emellett eljutottak szinte az összes IX. kerületi háztartásba szórólapjaikkal – igaz, ezeken még a procedúra időpontja nem szerepel, de Baranyi ígérete szerint ezt pótolják. – Az előválasztásról szóló tárgyalásokon javasoltam, hogy kétezer főben állapítsuk meg a folyamat érvényességi küszöbét. A Jancsó Andreát támogató pártok ugyanakkor ezt elutasították – fogalmazott Baranyi, hozzátéve: ha kétezernél kevesebben mennek el, akkor bajos lesz legitim eredményről beszélni.  Jancsó Andrea kérdésünkre azt mondta, folyamatosan pultoznak és szórják ki a tájékoztató anyagokat az eseményről. Emellett a Facebookon is hirdetnek, a posztjaikra szerinte bőségesen reagálnak az érdeklődök. Ettől függetlenül elismerte, hogy kétséges a részvételi arány, a Momentum aspiránsa már elégedett lenne azzal is, ha ezren véleményt nyilvánítanának. (A legutóbbi, 2014-es helyhatósági választáson a 45 ezer szavazásra jogosultból 18 ezer voksolt.)