Kamu és gyémánt

Publikálás dátuma
2019.08.14. 12:30

Fotó: MUSTAFA YALCIN / AFP/Anadolu Agency
Rengetegen szeretik, nagyon sokan nem kedvelik, de abban minden futballrajongó egyetért, hogy Neymar a sportág történetének egyik legkiválóbb játékosa.
Vannak, akik csodálkoznak, hogy Neymar esetleg a Real Madridba megy.
Magam azon csodálkoznék, ha a Barcelonába menne. 
Egyrészt a katalán klub odaadta őt a PSG-nek, még ha világrekord-összegért is. Másrészt Josep Bartomeu, a Barcelona elnöke kijelentette: Dembele jobb Neymarnál. Ez amekkora szamárság, akkora sértés a brazil klasszis számára. Úgyhogy a helyében semmiképp sem igazolnék vissza a vörös-kékekhez, de hát nem is értem verseng a világelit.
Azon persze nem ámulok, hogy mindkét spanyol óriás a magáénak tudná Neymart. Ő manapság ritka kincs, a három az egyben mindinkább gyérülő példája. Azaz különleges a gólérzéke, ragyogóan cselez, és pompásan készít elő, a legnagyobb tömegben is a legjobb ütemben képes megjátszani társait. Mégis megosztó személyiség, ami leginkább abból fakad, hogy sokan nem bírják elviselni, ha dobálja magát. Megítélése tanulságos, mert – miként megfigyeltem – Juan Zuniga merénylete nem váltott ki olyan indulatokat, amilyeneket Neymar műesései keltenek megannyi emberben. Márpedig Zuniga a 2014-es világbajnokság Brazília–Kolumbia meccsén úgy „szállt bele” Neymar hátába, hogy a trükkös csatárról hosszú órákig nem lehetett tudni, felépül-e vagy nyomorék marad. Orvost kérdeztem, amikor Neymar lekötözve, mozdulatlanul feküdt még jóval az ütközés után is, hogy min múlik, meg tud-e mozdulni. 
„Mikronokon” – hangzott a válasz. 
De Zunigát, aki minden „kamu” földre kerülésnél visszataszítóbb jelenetet produkált, nem kezdték ki annyian, mint a négy évvel későbbi világbajnokságon eső-kelő Neymart, sőt a FIFA Kolumbia csapatának adta a 2014-es vb fair play-díját. A döntés amúgy nem lepett meg, hisz épp olyan véleményem van a nemzetközi és az európai szövetség erényességéről, amilyen moralitásról ez a kitüntetés árulkodik.
Neymarral kapcsolatban újabban azt is fel szokták hozni azok, akik nem szimpatizálnak vele, hogy ahhoz képest, amilyen „nagy arc”, valójában a vesztesek közé tartozik Brazíliában, hiszen még nem nyert világbajnoki aranyérmet. Azt sosem tudjuk meg, mi lett volna a 2014-es német–brazil elődöntő kimenetele, ha a brutálisan kiiktatott Neymar – valamint Thiago Silva – játszik. (Ezzel nem a németek dicsőségét akarom kisebbíteni, elvégre a Belo Horizonte-i 7-1 szerintem a futball történetének első számú eredménye, a bennünket közelebbről érintő 1954-es berni csoda csak második lehet a német és az egyetemes labdarúgás históriájában.) Ami pedig a brazilok 2018-as negyeddöntős kiesését illeti: messze túl azon, hogy Neymar a vb előtt hosszú ideig sérült volt, meg azon is, miként működött a belga–brazilon Mazsics szerb játékvezető, fel kell tenni a kérdést: Pelé vajon hány világbajnoki címet nyert volna Fernandinhóval meg Philippe Coutinhóval a háta mögött, és Williannal, Firminóval az oldalán? Még a futball valaha volt legnagyobb királyáról – de mindenképpen legsikeresebb játékosáról, a vb-diadalok egyetlen triplázójáról – is elképzelhető, hogy sehányat.
Megfordítom: ha Neymar játszhat Garrinchával, Didivel, Vavával, az első két brazil vb-győzelem letéteményeseivel, vagy akár Jairzinho, akár Tostao helyett a harmadik elsőség kivívói közül, Brazília vele is világbajnok. Megkockáztatom: akkor is, ha Pelé helyett futballozik Jairzinhóval, Tostaóval, valamint a Clodoaldo, Gerson, Rivellino középpályás trióval. Merthogy Neymar azon kevesek egyike, akiknek a kvalitásai egyáltalán összevethetők a futballtörténet legkiválóbbjainak a képességeivel.
Hogy – miként a neki esők mondják – „fetreng”? Ahogyan én emlékszem, Albert Flórián, az egyetlen magyar aranylabdás is könnyen nyúlt el a pázsiton. Sőt még csípőre is tette a kezét. Akik nem kedvelték, „primadonnának” nevezték. Majd elájultak a gyönyörűségtől, ha olyasmiket művelt, mint 1959-ben az NSZK, 1960-ban és '62-ben az angolok, 1966-ban a brazilok ellen (lehetne még sorolni hosszasan). Engem nem érdekelt, hányszor rogyott a gyepre. Ellenben elvarázsolt, hogy cselsorozatai nyomán mennyi ember hevert a pályán. Ők lefeküdtek, én kifeküdtem. 
Neymart sem egyszerűbb leszerelni.
S úgy hiszem, ez itt a lényeg.
Témák
labdarúgás

Jön az első angol házidöntő

Publikálás dátuma
2019.08.14. 11:30

Fotó: PAUL ELLIS / AFP
A Liverpool és a Chelsea szerdán (tv: M4 Sport 21.00) Isztambulban feszül egymásnak a labdarúgó Európai Szuperkupa döntőjében.
A sorozat történetében ez lesz az első alkalom, amikor két angol csapat küzd meg egymással: a Bajnokok Ligája-győztes Liverpool (1977, 2001, 2005) negyedszer, az Európa-ligában címvédő Chelsea (1998) pedig másodszor hódíthatja el a trófeát.
A két csapat ellentétes előjelekkel várja az összecsapást, ugyanis amíg a Liverpool rendkívül sima, 4-1-es győzelemmel rajtolt a Premier League-ben a Norwich City ellen, addig a Chelsea négygólos vereséget szenvedett a Manchester United vendégeként. A londoni csapat új vezetőedzője, Frank Lampard számára különösen fontos lenne a trófea elhódítása, mivel játékosként kétszer már alulmaradt a döntőben.
„Ezt a kupát nagyon meg szeretné nyerni a klub. Készen kell állnunk. Egy döntőben mindig ki lehet kapni, mert ott olyan minőségű ellenfelek vannak, mint a Liverpool. De a legfontosabb, hogy úgy jöjjünk le a pályáról, hogy mindent megtettünk” – mondta Lampard, aki 2012-ben a BL-, 2013-ban pedig az El-győztes csapat tagjaként lett ezüstérmes.
Az angol tréner helyzetét nem könnyítette, hogy klubja az európai szövetség (UEFA) büntetése miatt nyáron nem igazolhatott új játékost, ellenben kollégája, Jürgen Klopp magabiztosan várhatja a találkozót. A német trénet egyetlen problémája, hogy a bajnoki rajton megsérült brazil sztárkapusa, Alisson, akit így a spanyol Adrián helyettesít majd.
A találkozó azért is különleges lesz, mert férfi európai kupameccsen először vezet meccset női bíró, a francia Stéphanie Frappart, aki júliusban a női vb döntőjén fújta a sípot.
A Szuperkupa 44 kiírásából a Bajnokok Ligája – illetve korábban a Bajnokcsapatok Európa Kupája – papírforma szerint erősebb győztesei csak 24-t nyertek meg, tehát hiába ők a rangosabb sorozat címvédői, az Európa-liga – valamint régebben a Kupagyőztesek Európa Kupája és az UEFA Kupa – aktuális legjobbja rendre méltó ellenfélnek bizonyultak.
Szerző

Babos szetthátrányból jutott tovább Vancouverben

Publikálás dátuma
2019.08.14. 09:01

Fotó: GREG WOOD / AFP
Babos Tímea nyolcaddöntőbe jutott a Vancouverben zajló, 100 ezer dollár (28,9 millió forint) összdíjazású kemény pályás női tenisztornán, miután az első fordulóban szetthátrányból legyőzte az 5. helyen kiemelt kanadai Eugenie Bouchard-t.
A magyar teniszező honlapjának beszámolója szerint a 28 perces első játszmában még a 2014-ben wimbledoni döntős kanadai játékos akarata érvényesült. Bouchard ugyan 2:0 után még elveszítette adogatását, de utána újabb két brékkel vezetett 5:1-re. A világranglistán 125. helyén álló Babos Tímea feljött 5:3-ra, de ellenfele végül simán kiszerválta a nyitó felvonást.
A 30 perces második szettben a magyar játékos 1:0 után 30-ra nyerte el ellenfele adogatását, majd 3:0-ra is vezetett. Babos a szervagémjeiben nem adott esélyt Bouchard-nak, 5:3 után 15-re hozta saját játékát, így kiharcolta a döntő játszmát.
A harmadik szett nyitó játékában a magyar teniszező ismét 30-ra brékelt, majd 2:0 után is volt esélye elnyerni ellenfele szerváját. Bouchard ezt a gémet még megmentette, de utána ismét Babos Tímea elképzelései érvényesültek, 3:0 után úgy brékelt, hogy ellenfele 40-0-ra is vezetett. A magyar játékos 0-ra nyerte adogatását, majd 5:1 után 15-re vette el Bouchard szerváját. A mérkőzés 1 óra 27 percig tartott.
Babos Tímea nyolcaddöntős ellenfele a brit Harriet Dart (144.) vagy az ausztrál Lizette Cabrera (193.) lesz.

Eredmény, 1. forduló (a 16 közé jutásért):

Babos Tímea-Eugenie Bouchard (kanadai, 5.) 3:6, 6:3, 6:1

Frissítve: 2019.08.14. 10:05