8-10 tonna szemetet halásztak le a Tiszáról a PET-kupások

Publikálás dátuma
2019.08.14. 14:51

Fotó: Facebook/PET kupa
Mindezt alig 80 kilométeren. A szemét nagy részét újrahasznosítják.
Nyolc-tíz tonna hulladéktól mentesítették a Felső-Tisza Tivadar és Záhony közötti, nagyjából 80 folyamkilométeres szakaszát a PET kupa idei résztvevői. A 16 saját készítésű pillepalack hajón evező csapat és az önkéntesek által összegyűjtött hulladékmennyiség csaknem felét újrahasznosítják.
Mint írják, azokon a folyószakaszokon, ahol a csapatok a korábbi évek során többször jártak és gyűjtötték az ártéri hulladékot, sokkal kevesebb volt a felhalmozódott szemét. A szakemberek idén a folyó hullámterében egy méteres mélységből, fúrással vettek üledékmintát. A kutatók azt vizsgálják, hogy a régebben leülepedett talajrétegekben megtalálhatóak-e a mikroműanyagok, valamint hogy milyen baktériumok kísérik a folyami hulladékokat.
A 7. PET Kupát 2017 után ismét a Tilos Rádió hajója nyerte, a civil rádió csapata az elmúlt három évben mindig dobogós helyen végzett. Második helyezett az ICPDR (Nemzetközi Duna-védelmi Bizottság) lett, míg a harmadik hely három csapat között oszlott meg. A fejenként legtöbb hulladékot összegyűjtő csapat különdíját, a Tisza Hősei díjat idén egy Egyesült Államokban élő, magyar származású család nyerte.

900 ezres kezdő bért akarnak az orvosok

Publikálás dátuma
2019.08.14. 13:08

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Szeptemberben nagygyűlésen várják a magyar orvosok a kormány képviselőit, hogy követeléseikkel szembesítsék őket.
Egységesen kötelező, bruttó 900 ezer forintos kezdő szakorvosi minimálbért akar a Magyar Orvosi Kamara minden költségvetési intézményben dolgozó orvosnak, dolgozzon akár egy fővárosi baleseti sebészeten vagy egy vidéki iskolában iskolaorvosként – mondta el Éger István, a MOK elnöke budapesti sajtótájékoztatóján. A kezdő bérre épülő bértáblát is követelnek az értékállóság megőrzése érdekében. Ezzel párhuzamosan azt követelik, hogy a kormány a béremelés bevezetésével tegyen határozott lépéseket a paraszolvencia megszüntetéséért, ebben a MOK is hajlandó közreműködni. - De komplex kampány kell, hogy a lakosság is megértse, ilyen bérek mellett erre nincs szükség – mondta Éger István. Azt is követelik, hogy szűnjön meg a nyugdíjas munkavállalók diszkriminációja az ágazatban. - Disznóság, hogy jogi csűrcsavarral egy három műszakban dolgozó nyugdíjas nővértől kétszer annyi közterhet szed be a költségvetés, mint egy nyugdíjas portástól – fogalmazott Éger István. A MOK szerint a kormánynak „el kell döntenie, hogy orvosokkal vagy orvosi végzettséggel nem rendelkező személyzettel akarnak gyógyíttatni. Nem européer dolog, hogy nővér végez orvosi feladatokat”. Az orvoskamara szerint az is tarthatatlan, hogy az egészségügyi ellenőrző hatóságok szemet hunynak az eszköz vagy emberhiány fölött, „ez az emberek becsapása”.  A kamara elnöke szerint mély csalódás él az orvostársadalomban amiatt, hogy ugyan a választásokat megelőző hónapok „egy termékeny és kommunikatív időszak voltak eredményekkel, de az azóta eltelt időszak elvesztegetett időnek”. - Nagy csalódást és becsapottságot éreznek az orvosok – mondta Éger István. Azt üdvözölték, hogy a szakdolgozói béremelés megindult, de ennek eredményeként egy felsőfokú végzettségű ápoló bére 2022 januárjától bruttó 690 ezer forint lesz, miközben most egy nyugdíj előtt álló orvos 40 év munkaviszony után 560 ezret kap. Emiatt szeptember 21-én Budapesten rendkívüli orvosnagygyűlést tartanak, amire az EMMI, a Pénzügyminisztérium és a Miniszterelnökség vezetőit is meghívják. A nagygyűlésen a meghívott minisztériumi vezetők megkapják a konkrét kérdéseiket, amire ott várnak választ. A Népszava kérdésére Éger István azt mondta, május 6-ra már ki volt tűzve egy átfogó megállapodás aláírása a MOK és a kormány között, de az április 17-i kormányülésen érthetetlen okokból nem születtek meg az ehhez szükséges döntések, ennek hátteréről ők is csak informális úton tudtak tájékozódni. Amennyiben a nagygyűlés is eredménytelenül zárul, a MOK a tagokkal egyeztetve dönt a további lépésekről. - Azonban az önkéntes túlmunka felmondásáról már több ezer nyilatkozatuk van, ez alap lehet a további intézkedéseinkre, ha eredménytelen a nagygyűlés – mondta Éger István a Népszavának.
Témák
fizetés MOK orvos
Frissítve: 2019.08.14. 16:18

Belebukott a karcagi rendőrkapitány a korrupciós eligazításba

Publikálás dátuma
2019.08.14. 10:49
A városi rendőrkapitányság új épülete az avatás napján, 2019. áprilisában
Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI
Lemondott hivataláról Teleki Zoltán rendőr alezredes, miután többek között a helyi kórház igazgatójával szemben "differenciált intézkedésre" utasította beosztottait.
Miután a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság teljes mellszélességgel kiállt a karcagi kapitány mellett, aki szerintük minden szabálynak megfelelve végezte munkáját, most egy balkanyart vett a történet: a Police.hu-n megjelent egy száraz kishír, miszerint Teleki Zoltán rendőr alezredes augusztus 15-i hatállyal lemondott vezetői beosztásáról. Telekiről a Népszava is megírta, hogy egy hangfelvétel szerint beosztottait differenciált intézkedésre utasította, mert egy óvatlan rendőr feljelentette Nagyné László Erzsébet, a karcagi Kátai Gábor Kórház főigazgatóját, aki egy mozgássérültek számára kialakított parkolóhelyen jogtalanul és szabálytalanul parkolt. A hangfelvétel a karcagi kórházra sem vet túl jó fényt, ugyanis az alezredes arra hivatkozva utasította beosztottait a differenciálásra, hogy egy főorvos nem akart aláírni egy rendőrkolléga számára készült látleletet, mivel korábban feljelentette egy járőr. De indok volt az is, hogy a kórház rendszeresen előre veszi a várólistákon a karcagi kapitányság munkatársait. A Police.hu közölte, hogy Teleki helyét 2019. augusztus 16-ai hatállyal dr. Karsai Lajos rendőr őrnagy, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenység-Irányítási Központ osztályvezetője veszi át megbízott kapitányként. 
Szerző
Frissítve: 2019.08.14. 10:53