labdarúgás;antiszemitizmus;

2019-08-15 08:40:00

Nem vizsgálja az MLSZ a dorogi botrányt

A vasárnapi Dorog-MTK találkozón a hazai szurkolók mintegy száz tagú csoportja a mérkőzés alatt többször antiszemita rigmusokkal provokálta a fővárosi csapat drukkereit.

Nem indított vizsgálatot a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) a vasárnap rendezett Dorog-MTK (0-4) NB II-es mérkőzésen történtek miatt. Ha mégis, akkor ezt titokban tette, az MLSZ fegyelmi bizottsága a szövetség hivatalos honlapján megjelent tájékoztatás szerint ugyanis nem hozott kedden a találkozóval kapcsolatos döntést és nem is jelezte, hogy vizsgálná a meccs körülményeit. 

A találkozón a dorogi szurkolók mintegy száz tagú csoportja a mérkőzés alatt többször antiszemita rigmusokkal provokálta a fővárosi csapat drukkereit. A hazai szurkolók ezen kívül különböző tárgyakkal dobálták a vendégcsapat rajongóit. A helyi biztonsági őrök arra kérték a vendégszurkolókat, hogy ne reagáljanak, semmit, nehogy nagyobb botrány legyen. 

Mindebből semmit sem vett észre Oláh Gábor, a találkozó játékvezetője, de a jelek szerint nem érzékelte a rendbontást az MLSZ ellenőre sem, a meccs ugyanis nem szakadt félbe (nemzetközi előírás, hogy antiszemita rigmusoknál meg kell állítani a játékot, a folytatás előtt figyelmeztetni kell a szurkolókat, ha ez nem segít, akkor le kell fújni a mérkőzést, a sportági szövetségnek pedig kötelessége vizsgálatot indítani), sőt, minden bizonnyal az ellenőri beszámolóban sincs nyoma a botrányos lelátói viselkedésnek. Az MLSZ ezek szerint azt gondolja, elég, ha a mérkőzések előtt kiviszik a sportszerű szurkolásra figyelmeztető zászlót a kezdőkörbe.

Lapunk hétfőn megkereste az MLSZ-t, ahol kedden türelmet kértek és későbbre ígértek választ, ami szerda estig nem érkezett meg. Érdeklődtünk az MTK-nál is, hogy a klub, amely kiállt a Honvéd mellett a Craiova elleni idegenbeli Európa-liga-találkozón történt botrányos események után (hanggránát robbant fel a játékvezető közelében, a bíró megsérült, több mint fél órát állt a játék), megteszi-e ugyanezt saját szurkolói érdekében is, akiket olyan antiszemita verbális támadás ért Dorogon, amire már évek óta nem volt példa a magyar futballban. 

A fővárosi klub szerda estig nem reagált megkeresésünkre, de közleményt sem adott ki a Dorogon történtekkel kapcsolatban. "Természetesen" a dorogi klub sem kért bocsánatot a vállalhatatlan események miatt, és nem is határolódott el "zsidózó" szurkolóitól.