"Még ma megteszem a rendőrségi feljelentést rágalmazás miatt"

Publikálás dátuma
2019.08.14. 19:44

Fotó: Csortos Szabolcs
Több olvasónk is jelezte, hogy közvélemény-kutatásnak álcázott lejárató kérdésekkel hívogatják a pécsieket.
– Még ma megteszem a rendőrségi feljelentést rágalmazás miatt – közölte lapunkkal Péterffy Attila, az ellenzék pécsi polgármester-jelöltje, miután több olvasónktól is úgy értesültünk, hogy közvélemény-kutatásnak álcázott lejárató kérdésekkel hívogatják a pécsieket. Erről egyébként a szabadpecs.hu is írt, sőt Péterffy is azt mondta, több ismerőse felhívta, akik túl estek ezen a beszélgetésen. A baranyai portál úgy tudja, az Amygdala nevezetű cég nevében telefonálnak és a közéleti témákról szóló közvélemény-kutatásra hivatkozva, a telefonszámot a készülékek nem jelzik ki. Életkort, végzettséget, irányítószámot is kérnek. (Az Amygdala néven egyébként a Szinapszis Piackutató és Tanácsadó Kft. szokott bejelentkezni, róluk korábban az Átlátszó és a Magyar Narancs is azt írta, hogy főképp a Fidesznek kedves témákban kérdezősködnek.) Péterffy egyébként azért fordul bírósághoz, mert az egyik kérdés így szólt: „akkor is szavazna-e Péterffy Attilára, ha kiderülne, hogy családon belüli erőszakot követett el?” – Csütörtökön közzé teszek egy felhívást a pécsiek körében és 100 ezer forintot ajánlok fel annak, aki ezeket az álkérdéseket rögzíti és elküldi nekem. Szeretném ugyanis ezt felhasználni bizonyítékként – fogalmazott a pécsi jelölt. Péterffy egyébként számított arra, hogy a Fidesz bevet kreatív eszközöket is a lejáratására, „de, hogy ennyire lemennek kutyába, azon megdöbbentem.” 
Szerző

Visszavonta szexista reklámját a CBA, de a reklámetikai eljárást már nem úszta meg

Publikálás dátuma
2019.08.14. 18:57

Fotó: Youtube
A bolthálózat belátta, hogy egyeseket "érzékenyen érinthet" a nőket tárgyiasító és megalázó módon ábrázoló reklámfilmjük, szakembereiket a "stílus moderálására" kérték.
Visszavonta és eltüntette honlapjáról, illetve közösségi oldalairól a CBA az egyik reklámját. Az "Icuka PIROS nyár a CBA-ban" előzőleg súlyos visszhangokat keltett, minthogy a bolthálózat magát és termékeit a nők tárgyiasításával kívánta népszerűsíteni. Mint a Magyar Reklámszövetség (MRSZ) közleményében írja, a reklámfilm
társadalmilag káros, a márka és termékcsoport népszerűsítése szempontjából pedig túlzott, szükségtelen és szakmailag nem indokolt a szexualitas ilyetén felhasználása illetve a nők, a nemiség ilyen formában való bemutatása.

A Reklámszövetség tudomása szerint az Önszabályozó Reklám Testület (ÖRT) a beérkező panaszok tükrében elindította a reklámetikai eljárását a Magyar Reklámetikai Kódex vonatkozó cikkelyei szerint. Az MRSZ támogatja az ÖRT-t a reklámetikai eljárás lefolytatásában, és az Egyenlítő Alapítvány kritikájával is egyetért.
Az Egyenlítő Alapítvány korábban közzétett tiltakozó állásfoglalásában, mint a 24.hu idézi, azt írja, a reklámfilm sértő, szexista és ízléstelen, a Reklámetikai kódexben lefektetett elveket semmibe véve a nőket megalázó módon ábrázolja. A filmben szereplő nők egyrészt indokolatlanul, a reklám témájához nem illően vetkőznek, másrészt a szájukba adott "pirossal", gesztusaikkal és mozdulataikkal szexuális aktust imitálnak. Az ilyen fajta kommunikáció káros, rossz hatással van társadalomra, a társadalom által elvárt nemi szerepekre. A filmben megjelenő meztelenség öncélú; a reklám témája nem indokolja, hogy szexuális tartalommal, meztelen vagy alig öltözött nők ábrázolásával érje el a célját.
"Megkértük reklámszakembereinket következő kampányaink kommunikációs stílusának moderálására"

- reagált közösségi oldalán a CBA a kritikára. Azt írják, a vezetőség tapasztalva, hogy az "sokak számára sértő tartalmú lehet", a reklámfilm visszavonásáról döntött. Hozzáteszik: mindazoktól, akiket a tartalom érzékenyen érintett, elnézést kérnek.
A szóban forgó videó egyébként a Minimax Magyarország Youtube-csatornán szerda kora este még elérhető.
Szerző
Frissítve: 2019.08.14. 19:07

Vörösiszapper: bizonyításfelvételt indítványoz a másodfokú ügyészség

Publikálás dátuma
2019.08.14. 18:00

Fotó: Kisbenedek Attila / AFP
13 vádlott esetében jelentett be fellebbezést az ügyész.
Az iratok áttanulmányozását követően arra a megállapításra jutott, hogy a másodfokú eljárásban bizonyítás felvétele szükséges - közölte a Győri Fellebbviteli Főügyészség. Mint ismert, a megismételt eljárásban a Győri Törvényszék – öt vádlott kivételével – az elkövetők büntetőjogi felelősségét megállapította. A bíróság döntése szerint a vádlottaknak észlelniük kellett volna az altalajban zajló folyamatokat, és azt is, hogy a vörösiszaptároló-kazetta tönkrement, abba az előírtat jóval meghaladó vízmennyiség került. A gátszakadást megelőzően a vádlottaknak lehetőségük lett volna érdemi óvintézkedések megtételére. Az ítélet ellen az ügyész 13 vádlott terhére jelentett be fellebbezést. A fellebbviteli főügyészség bizonyítás felvételét indítványozza, és a bizonyítási eljárás lezárását követően terjeszti elő érdemi indítványait a bűncselekmények minősítése, a büntetések súlyosítása, illetve a felmentett vádlottak bűnössége kérdésében - zárul a közlemény.
Szerző
Frissítve: 2019.08.14. 18:02