Előfizetés

Visszavonta szexista reklámját a CBA, de a reklámetikai eljárást már nem úszta meg

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.14. 18:57

Fotó: Youtube
A bolthálózat belátta, hogy egyeseket "érzékenyen érinthet" a nőket tárgyiasító és megalázó módon ábrázoló reklámfilmjük, szakembereiket a "stílus moderálására" kérték.
Visszavonta és eltüntette honlapjáról, illetve közösségi oldalairól a CBA az egyik reklámját. Az "Icuka PIROS nyár a CBA-ban" előzőleg súlyos visszhangokat keltett, minthogy a bolthálózat magát és termékeit a nők tárgyiasításával kívánta népszerűsíteni. Mint a Magyar Reklámszövetség (MRSZ) közleményében írja, a reklámfilm
társadalmilag káros, a márka és termékcsoport népszerűsítése szempontjából pedig túlzott, szükségtelen és szakmailag nem indokolt a szexualitas ilyetén felhasználása illetve a nők, a nemiség ilyen formában való bemutatása.

A Reklámszövetség tudomása szerint az Önszabályozó Reklám Testület (ÖRT) a beérkező panaszok tükrében elindította a reklámetikai eljárását a Magyar Reklámetikai Kódex vonatkozó cikkelyei szerint. Az MRSZ támogatja az ÖRT-t a reklámetikai eljárás lefolytatásában, és az Egyenlítő Alapítvány kritikájával is egyetért.
Az Egyenlítő Alapítvány korábban közzétett tiltakozó állásfoglalásában, mint a 24.hu idézi, azt írja, a reklámfilm sértő, szexista és ízléstelen, a Reklámetikai kódexben lefektetett elveket semmibe véve a nőket megalázó módon ábrázolja. A filmben szereplő nők egyrészt indokolatlanul, a reklám témájához nem illően vetkőznek, másrészt a szájukba adott "pirossal", gesztusaikkal és mozdulataikkal szexuális aktust imitálnak. Az ilyen fajta kommunikáció káros, rossz hatással van társadalomra, a társadalom által elvárt nemi szerepekre. A filmben megjelenő meztelenség öncélú; a reklám témája nem indokolja, hogy szexuális tartalommal, meztelen vagy alig öltözött nők ábrázolásával érje el a célját.
"Megkértük reklámszakembereinket következő kampányaink kommunikációs stílusának moderálására"

- reagált közösségi oldalán a CBA a kritikára. Azt írják, a vezetőség tapasztalva, hogy az "sokak számára sértő tartalmú lehet", a reklámfilm visszavonásáról döntött. Hozzáteszik: mindazoktól, akiket a tartalom érzékenyen érintett, elnézést kérnek.
A szóban forgó videó egyébként a Minimax Magyarország Youtube-csatornán szerda kora este még elérhető.

Vörösiszapper: bizonyításfelvételt indítványoz a másodfokú ügyészség

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.14. 18:00

Fotó: Kisbenedek Attila / AFP
13 vádlott esetében jelentett be fellebbezést az ügyész.
Az iratok áttanulmányozását követően arra a megállapításra jutott, hogy a másodfokú eljárásban bizonyítás felvétele szükséges - közölte a Győri Fellebbviteli Főügyészség. Mint ismert, a megismételt eljárásban a Győri Törvényszék – öt vádlott kivételével – az elkövetők büntetőjogi felelősségét megállapította. A bíróság döntése szerint a vádlottaknak észlelniük kellett volna az altalajban zajló folyamatokat, és azt is, hogy a vörösiszaptároló-kazetta tönkrement, abba az előírtat jóval meghaladó vízmennyiség került. A gátszakadást megelőzően a vádlottaknak lehetőségük lett volna érdemi óvintézkedések megtételére. Az ítélet ellen az ügyész 13 vádlott terhére jelentett be fellebbezést. A fellebbviteli főügyészség bizonyítás felvételét indítványozza, és a bizonyítási eljárás lezárását követően terjeszti elő érdemi indítványait a bűncselekmények minősítése, a büntetések súlyosítása, illetve a felmentett vádlottak bűnössége kérdésében - zárul a közlemény.

Hajnalra 10 fok alá is csökkenhet a hőmérséklet, csütörtökön is csak órákra süt ki a nap

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.08.14. 16:27
A kép illusztráció
Fotó: JOSEPH EID / AFP
Eláll az eső éjjel, a Kárpát-medence fölé fokozatosan egyre szárazabb léghullámok érkeznek.
Szerdán éjszaka keleten is csökken a felhőzet - ami napközben még csak a nyugati országrészen szakadozik fel -, az éjszaka második felében mindenütt megszűnik a csapadék. Csütörtökön a fátyol- és gomolyfelhők mellett többórás napsütésre számíthatunk, csapadék nem valószínű. Szerdán az északi, északnyugati szél többfelé megerősödik, északkeleten néhol viharossá fokozódik, majd éjszaka a Dunántúlon már gyengül a légmozgás. Csütörtökön keleten az északi, a Kisalföldön a déli szél megélénkül, másutt többnyire mérsékelt marad a légmozgás.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 7 és 14 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 24 és 27 fok között valószínű.

Időjárási helyzet Európában

Szárazföldünk északi, keleti, valamint délkeleti területeinek időjárását ciklonok és frontjaik alakítják. Hatásukra a felsorolt területeken változóan vagy erősen felhős az ég, és főként a frontok mentén esik az eső, záporeső, helyenként zivatar is kialakul. Ugyanakkor Délnyugat-Európa időjárását anticiklon határozza meg, a leszálló légmozgásoknak köszönhetően a Pireneusi-félszigeten és Franciaország nagy részén kevés a felhő, sokat süt a nap, csapadékról nem érkezik jelentés.
A legmagasabb nappali hőmérséklet Európa északi területén többnyire 11 és 18, kissé délebbre 21 és 27 fok között változik. Melegebb az idő délen, délkeleten, ahol a délutáni órákra általában 28 és 37 fok közé melegszik fel a levegő, sőt Görögországban néhol 38, 40 fokot is mérnek. Csütörtök estig a Kárpát-medence fölé fokozatosan egyre szárazabb, továbbra is hűvös léghullámok érkeznek.