Előfizetés

Szállingóznak a szavazatok Ferencvárosban

Zoltai Ákos
Publikálás dátuma
2019.08.14. 20:18

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Szerény érdeklődés mellett rajtolt a ferencvárosi előválasztás, a résztvevők és a stábok csütörtökre és péntekre várják a fellendülést.
Az esemény három napig tart, pénteken már győztest is hirdetnek a független Baranyi Krisztina és a momentumos Jancsó Andrea közül. – Na, épphogy befértem! – grimaszolt egy középkorú férfi, miután leadta a szavazatát szerda kora délután, a ferencvárosi előválasztáson. A megjegyzését iróniának szánhatta, hiszen a négy helyszín egyikén, a Corvin Plazánál gyakorlatilag alig találkoztunk érdeklődővel. – Ez csak a kezdés, ráadásul munkanap is van, estére és főképp holnapra beindul a dolog – magyarázta egy momentumos aktivista. Azt azonban gyorsan hozzátette, nem segítettek az előválasztásnak azok a viták, amelyek a megállapodás előtt szinte naponta kipattantak. – Ha legalább egy héttel hamarabb megtudtuk volna a pontos időpontot, akkor végigkopogtatjuk az egész kerületet. Ehhez képest csak a hétfő és a kedd volt a kampányé, így azért nehéz – érvelt az aktivista fiú. A sok vita és balhé mindenesetre nem riasztotta el Tamást, a kerületben élő egyetemista fiút, aki biciklivel közelítette meg a szavazósátrat. (A sátor egyébként hasonlított a főpolgármester-jelöltségről döntő előválasztás voksoló helyszíneihez – csak a kígyózó sorok hiányoztak.) – Baranyi Krisztára szavazok, tetszik benne, hogy szociálisan érzékeny. A legfontosabb azonban az, hogy sokat van terepen, együtt dolgozik a civilekkel és nem politikai ejtőernyős – sorolta Tamás, aki arra is kitért, az internetről értesült a folyamatról. – Az előválasztás jó dolog, sokkal hamarabb el kellett volna kezdenie ezt az ellenzéknek. Nekem az is tetszene, ha mindenhol így születne döntés, mert akkor megúsznánk rengeteg alkalmatlan bohócot – mondta. Miközben a fiatalembernek egyértelmű volt, hogy az internetről tájékozódjon – állítása szerint több interjút is olvasott a két jelöltről –, addig a nyugdíjas Mária tőlünk hallott először a kerületi előválasztásról. – Én nem tudom, kik ezek a nők – mondta, bár kérdésünkre azt sem tudta megmondani, hogy jelenleg ki irányítja a kerületet. Mária amúgy negyven éve él Ferencvárosban. Jancsó Andrea szimpatizánssal is találkoztunk a Corvinnál. – A sok cikk és a két jelölt viselkedése miatt én a momentumos hölgyre szavazok – mondta egy idősebb úr. – Kemény, helyenként inkább durva stílusa van Baranyinak, egy polgármesternek pedig muszáj kompromisszumokat kötnie, nem pedig egyedül harcolni a világ ellen – indokolt.
A Ferenc téren valamivel nagyobb érdeklődést tapasztaltunk. Ez vélhetően annak is köszönhető, hogy ottjártunkkor Fekete-Győr András, a Momentum elnöke és Jancsó Andrea is a helyszínen kampányolt. Megtudtuk, késő délutánig 100-150-en adták le itt a voksukat. Jancsó Andrea kérdésünkre azt mondta, jól látszik, hogy az első nap főképp azok érdeklődnek, akik elhivatott szavazók, tudják kit akarnak választani. – Csütörtökön és pénteken szerintem a bizonytalanok közül is jó páran szavazni fognak – bizakodott. Jancsó egyébként egész nap a szavazósátrakat járta, szavai szerint mindenhol örömmel és szeretettel fogadták. Baranyi Krisztina más taktikát választott, ő a teljes napot az Ecseri úti vokssátornál töltötte. – Biztos, hogy itt többen szavaztak, mint 100-150-en – szögezte le gyorsan, miután közöltük vele a nem hivatalos Ferenc téri részvételi arányt. – Nagyon sokan támogatnak engem, ez az érzés kárpótol minden rosszért, amit a tárgyalások során tapasztaltam – hangsúlyozta. Ha már tárgyalások: a szavazólap összeállítása is jól mutatja, milyen nehézkesen és vitákkal terhelve jutottak el a szerdai kezdésig. Baranyi Krisztina neve mellé ugyanis a Kulcs civil egyesület, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, az LMP és a Párbeszéd logója került. Jancsó Andrea pedig – elméletileg – szintén számíthat a Párbeszéd támogatására a Momentumon, az MSZP-n és a Jobbikon kívül. Arra egyik jelölt sem tudott válaszolni, hogy a Párbeszéd miképp tudja mindkettejüket támogatni. Az mindenesetre biztos, hogy Karácsony Gergely társelnök többször biztosította Baranyit a támogatásáról, ugyanakkor úgy tudjuk, a párt elnöksége nem feltétlenül ezt akarta. A hivatalos álláspont mindenesetre az, hogy a Párbeszéd a Demokratikus Koalícióhoz hasonlóan az előválasztás győztese mellé áll majd.

"Még ma megteszem a rendőrségi feljelentést rágalmazás miatt"

Z. Á.
Publikálás dátuma
2019.08.14. 19:44

Fotó: Csortos Szabolcs
Több olvasónk is jelezte, hogy közvélemény-kutatásnak álcázott lejárató kérdésekkel hívogatják a pécsieket.
– Még ma megteszem a rendőrségi feljelentést rágalmazás miatt – közölte lapunkkal Péterffy Attila, az ellenzék pécsi polgármester-jelöltje, miután több olvasónktól is úgy értesültünk, hogy közvélemény-kutatásnak álcázott lejárató kérdésekkel hívogatják a pécsieket. Erről egyébként a szabadpecs.hu is írt, sőt Péterffy is azt mondta, több ismerőse felhívta, akik túl estek ezen a beszélgetésen. A baranyai portál úgy tudja, az Amygdala nevezetű cég nevében telefonálnak és a közéleti témákról szóló közvélemény-kutatásra hivatkozva, a telefonszámot a készülékek nem jelzik ki. Életkort, végzettséget, irányítószámot is kérnek. (Az Amygdala néven egyébként a Szinapszis Piackutató és Tanácsadó Kft. szokott bejelentkezni, róluk korábban az Átlátszó és a Magyar Narancs is azt írta, hogy főképp a Fidesznek kedves témákban kérdezősködnek.) Péterffy egyébként azért fordul bírósághoz, mert az egyik kérdés így szólt: „akkor is szavazna-e Péterffy Attilára, ha kiderülne, hogy családon belüli erőszakot követett el?” – Csütörtökön közzé teszek egy felhívást a pécsiek körében és 100 ezer forintot ajánlok fel annak, aki ezeket az álkérdéseket rögzíti és elküldi nekem. Szeretném ugyanis ezt felhasználni bizonyítékként – fogalmazott a pécsi jelölt. Péterffy egyébként számított arra, hogy a Fidesz bevet kreatív eszközöket is a lejáratására, „de, hogy ennyire lemennek kutyába, azon megdöbbentem.” 

Visszavonta szexista reklámját a CBA, de a reklámetikai eljárást már nem úszta meg

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.14. 18:57

Fotó: Youtube
A bolthálózat belátta, hogy egyeseket "érzékenyen érinthet" a nőket tárgyiasító és megalázó módon ábrázoló reklámfilmjük, szakembereiket a "stílus moderálására" kérték.
Visszavonta és eltüntette honlapjáról, illetve közösségi oldalairól a CBA az egyik reklámját. Az "Icuka PIROS nyár a CBA-ban" előzőleg súlyos visszhangokat keltett, minthogy a bolthálózat magát és termékeit a nők tárgyiasításával kívánta népszerűsíteni. Mint a Magyar Reklámszövetség (MRSZ) közleményében írja, a reklámfilm
társadalmilag káros, a márka és termékcsoport népszerűsítése szempontjából pedig túlzott, szükségtelen és szakmailag nem indokolt a szexualitas ilyetén felhasználása illetve a nők, a nemiség ilyen formában való bemutatása.

A Reklámszövetség tudomása szerint az Önszabályozó Reklám Testület (ÖRT) a beérkező panaszok tükrében elindította a reklámetikai eljárását a Magyar Reklámetikai Kódex vonatkozó cikkelyei szerint. Az MRSZ támogatja az ÖRT-t a reklámetikai eljárás lefolytatásában, és az Egyenlítő Alapítvány kritikájával is egyetért.
Az Egyenlítő Alapítvány korábban közzétett tiltakozó állásfoglalásában, mint a 24.hu idézi, azt írja, a reklámfilm sértő, szexista és ízléstelen, a Reklámetikai kódexben lefektetett elveket semmibe véve a nőket megalázó módon ábrázolja. A filmben szereplő nők egyrészt indokolatlanul, a reklám témájához nem illően vetkőznek, másrészt a szájukba adott "pirossal", gesztusaikkal és mozdulataikkal szexuális aktust imitálnak. Az ilyen fajta kommunikáció káros, rossz hatással van társadalomra, a társadalom által elvárt nemi szerepekre. A filmben megjelenő meztelenség öncélú; a reklám témája nem indokolja, hogy szexuális tartalommal, meztelen vagy alig öltözött nők ábrázolásával érje el a célját.
"Megkértük reklámszakembereinket következő kampányaink kommunikációs stílusának moderálására"

- reagált közösségi oldalán a CBA a kritikára. Azt írják, a vezetőség tapasztalva, hogy az "sokak számára sértő tartalmú lehet", a reklámfilm visszavonásáról döntött. Hozzáteszik: mindazoktól, akiket a tartalom érzékenyen érintett, elnézést kérnek.
A szóban forgó videó egyébként a Minimax Magyarország Youtube-csatornán szerda kora este még elérhető.