Előfizetés

Lassan melegszik az idő, de pénteken még zivatar és erős szél lehet

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.15. 18:28
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Tizennégy megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést. A legmagasabb nappali hőmérséklet 22 és 27 fok között valószínű.
A hosszú hétvégén többnyire száraz, napról napra melegedő időre készülhetünk, de pénteken még számíthatunk csapadékra – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből. Az előrejelzés szerint a változóan felhős ég mellett szűrt napsütésre számíthatunk, de délelőtt inkább nyugaton és középen, délután keleten időszakosan zárt is lehet a felhőzet. A Tiszántúl kivételével szórványosan várható csapadék. A zivatarok veszélye miatt a fővárosra és Pest, BaranyaBács-Kiskun, FejérGyőr-Moson-Sopron, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, SomogyJász-Nagykun-Szolnok, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.
Az előrejelzés szerint hajnalban, reggel a Dunántúl északnyugati részein már kis eséllyel kialakulhat egy-egy zivatar, majd napközben főként a Dunántúl keleti felén és a Duna-Tisza közén, Északi-középhegységben várhatók szórványosan zivatarok. A Nyugat-Dunántúlon ekkor kisebb az esélye zivatar kialakulásának, a Tiszántúlon pedig nem valószínű villámtevékenység. A zivatarokat intenzív csapadékhullás, átmeneti szélerősödés, esetleg kisebb szemű jég kísérheti. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 10, 16 fok között alakul, de északon a völgyekben, illetve az alföldi homokhátságokon 8, 9 fok is előfordulhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet 22, 27 fok között valószínű. 
Szombaton a fátyol- és gomolyfelhők mellett több-kevesebb napsütés várható, csapadék általában nem valószínű, de az északkeleti megyékben egy-egy zápor esetleg lehet. A délnyugati szél a Nyugat-Dunántúlon megélénkül, máshol azonban gyenge vagy mérsékelt marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 10 és 15, a legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 29 fok között várható. Vasárnap túlnyomóan napos idő várható kevés fátyolfelhővel, csapadék nem lesz. A déli szél megélénkül, a Fertő környékén meg is erősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12 és 17, a legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 32 fok között alakul.
Hétfőn többnyire derült, napos, csapadékmentes idő várható, de az északnyugati megyékben már gomolyfelhős ég valószínű, és ott este egy-egy zápor, zivatar már előfordulhat. A változó irányú szél gyenge vagy mérsékelt marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13 és 20, a legmagasabb nappali hőmérséklet 29 és 33 fok között várható. 
Kedden az északi határsáv mentén már megnövekedhet kissé a felhőzet, és ott helyenként zápor, zivatar is kialakulhat. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15 és 21, a legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 34 fok között valószínű, északnyugaton lesz a hűvösebb.

Független jelölt mögött az ellenzék Sopronban

Z. Á.
Publikálás dátuma
2019.08.15. 18:20
Dr Varga Norbert
Fotó: Wikipedia
Varga Norbertet a Momentum, az LMP, az MSZP, a DK, a Jobbik és a Mindenki Magyarországa Mozgalom is támogatja.
Sopron nagyjából egy 60 ezres város normatívájával rendelkezik, miközben 100 ezernél is többen lakják – állította lapunknak Varga Norbert, a város ellenzéki polgármester-jelöltje. A független aspiráns ugyanis úgy véli, a város lélekszáma és a statisztikailag megállapított létszám köszönőviszonyban sincs egymással. – Nem azzal van probléma, hogy Sopronba érkeznek Kelet-Magyarországról, hanem azzal, hogy több tízezren nem regisztrálnak a város lakójaként. Emiatt viszont sokkal kevesebb támogatást utal az állam, mint amennyi a valós lélekszám alapján járna – fogalmazott.
Varga Norbertet a Momentum, az LMP, az MSZP, a DK, a Jobbik és a Mindenki Magyarországa Mozgalom támogatja. A pártok a város 12 választókerületében is összefognak. A  45 éves jelölt egyébként aktív szervezője volt a Polgári Köröknek és évekig vezette a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének soproni szervezetét.
– A Polgári Körök célja az volt, hogy civil mozgást hozzanak Magyarországra és enyhítsék azt a demokrácia deficitet, hogy a pártpolitika teljes mértékben uralja a társadalmat. Igényeink voltak a Fidesz felé, ezt nem teljesítették, ezért távolodtam el a köröktől – mondta Varga. A Keresztény Értelmiségek Szövetsége pedig a jelölt szerint azért jött létre, hogy megjelenítse a krisztusi értékeket, amelyek az ateista, vagy más vallású embereknek is hasznosak. 2010-ben lépett ki az egyesületből, mert az „szűk pártpolitikai feladatba csúszott bele, márpedig egy párt nem sajátíthatja ki a keresztény értékeket.”

Závecz: Megelőzi az ellenzék a Fideszt Budapesten

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.15. 16:47

Fotó: Népszava
A megyei jogú városokban is éles a verseny.
Az önkormányzati választások előtt két hónappal nagyobb sebességre kapcsoltak a pártok, némelyiknek, ha kis mértékben is, de sikerült növelnie táborát – derül ki a Závecz Research (ZRI) augusztus első felében, az ország felnőtt lakossága körében végzett közvélemény-kutatásából. A felmérés eredményei szerint
  • a Fidesz támogatottsága az EP-választásokat követően szűk határon belül hullámzik, most 32-ről 34 százalékra emelkedett,
  • továbbra is a Demokratikus Koalíció a legerősebb ellenzéki párt, a múlt hónapban 10 százalék támogatta, míg ezúttal 9 százalék,
  • a Jobbik tábora egy hónap alatt minimálisan, 6-ról 7 százalékra bővült,
  • az MSZP-é 5-ről 6 százalékra nőtt,
  • a Momentumé 5 százalék maradt,
  • nem változott az LMP, a Mi Hazánk Mozgalom és a Kétfarkú Kutyapárt támogatottsága, 2-2 százalékon állnak,
  • és a Párbeszéd továbbra is 1 százalékos.
A pártnélküliek aránya az elmúlt egy hónapban kisebb lett, 34-ről 30 százalékra csökkent.
A biztos pártválasztói körben a Fidesz 53 százalékot ért el, a Demokratikus Koalíció 14 százalékos. Az aktív szavazók csoportjában is közel van egymáshoz a Jobbik, az MSZP és a Momentum – az előbbinek 9, utóbbiaknak 7 százalékos a támogatottsága. A Mi Hazánk Mozgalom az elkötelezett szavazók 3 százalékára számíthat, az LMP és a Kétfarkú Kutyapártnak 2-2 százalékra, a Párbeszéd 1 százalékra. 
A közelgő önkormányzati választásokon azok tudnak pártlistákra szavazni, akik nem Budapesten vagy nem megyei jogú városban laknak. A felmérés eredményei szerint ha az érintett települések szavazóit vesszük alapul, akkor a Fidesznek még az országosnál is nagyobb előnye van, 38 százalék voksolna a kormánypártra. A kis, közepes városok és falvak csoportjában az ellenzéki pártok mindegyike 1-2 százalékponttal gyengébb, mint az ország egészében, összeadva sem lépik át a 25 százalékot. A kutatási eredmények alapján szinte biztosra vehető, hogy a megyei közgyűlésekben a kormánypártok adják majd a többséget. A megyei jogú városokban élesebb a verseny a kormányoldal és az ellenzék között. A Fidesz ebben a közigazgatási kategóriában érzékelhetően kisebb támogatottsággal rendelkezik, mint országosan – 30 százalékot ér el. A versenytársak viszont valamivel jobbak: a DK 10, a Jobbik 9, a Momentum és az MSZP- Párbeszéd 8 százalékon áll. Ha utóbbi pártok összefogását a polgármesterekre és a képviselőjelöltekre leadott voksaikkal a szavazótáboraik is követik, akkor az ellenzék a megyei jogú városokban jobban szerepelhet, mint 2014-ben. Akkor Szegeden és Salgótarjánban sikerült polgármester adniuk, most több nagyvárosban is elképzelhető.
A fővárosban az EP-választások óta eltelt havi felmérések adatait összesítve azt láthatjuk, hogy a Fidesz 34 százalékos, de az ellenzék együttes támogatottsága egy kicsivel meghaladja azt, 37 százalék. Ezen adatok alapján annyit állíthatunk, hogy bár feltehetően sok jelenlegi kerületi polgármestert újraválasztanak, a kerületek harmadában-felében szoros verseny lehetséges és a képviselőtestületek a mostaninál sokszínűbbek lesznek.