Előfizetés

Észak-Korea újabb rakétákat lőtt Japán felé

MTI
Publikálás dátuma
2019.08.16. 06:20

Fotó: KAZUHIRO NOGI / AFP
Az Egyesült Államokra akarnak nyomást helyezni.
Észak-Korea újabb rakétakísérletet hajtott végre péntek reggel - közölte az eseményeket szorosan követő Dél-Korea vezérkari főnöksége. A két, eddig azonosítatlan típusú fegyvert a keleti tengerpart térségéből indították útnak a Japán (Keleti)-tenger irányában. Azt egyelőre nem tudni, hogy milyen magasságban és mekkora távolságra repültek, csak azt, hogy a tengerbe csapódtak be. Fegyveres erőink figyelemmel követik a helyzetet és készenlétben állnak - jelentette a dél-koreai vezérkar. Észak-Korea az elmúlt hetekben több kísérletet is végrehajtott rövid hatótávolságú ballisztikus rakétákkal, legutóbb múlt szombaton. Megfigyelők szerint nyomást akar ezzel gyakorolni az Egyesült Államokra, amely Dél-Koreával közösen hadgyakorlatra készül a hónap második felében.

Másfél év után találtak még egy rendőrt, aki a Szkripal-ügyben mérgezést szenvedett

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.15. 22:03
Szergej Szkripal
Fotó: YURI SENATOROV / AFP
A neve elhallgatását kérő áldozat hamar felgyógyult.
Újabb emberről bizonyosodott be a londoni rendőrség csütörtöki tájékoztatása szerint, hogy mérgezést szenvedett a novicsok típusú idegméregtől az orosz katonai hírszerzés egykori ezredese, az orosz-brit kettősügynök Szergej Szkripal és a lánya elleni merényletben tavaly márciusban az angliai Salisbury városában - írja az MTI. A Salisbury városában 2018 márciusában idegméreg-hatóanyaggal elkövetett merényletben az eddigi ismeretek szerint Szergej Szkripal és lánya, Julija Szkripal mellett egy rendőrtiszt, Nick Bailey szenvedett súlyos mérgezést - mindhárman felépültek -, a csütörtöki bejelentéssel azonban négyre emelkedett ez a szám.  A londoni rendőrség országos hatáskörű terrorelhárító és különleges műveleti szolgálata közölte: a vérminták klinikaitól eltérő, igazságügyi orvostani módszerekkel elvégzett vizsgálatai igazolták, hogy a Szkripalékhoz kiszálló rendőrök közül egy másik is - enyhébb - mérgezést szenvedett. A tájékoztatás szerint a rendőr, aki nevének elhallgatását kérte, hamar felgyógyult és munkába állhatott.      Tavaly júniusban további két brit állampolgár, Charlie Rowley és élettársa, a háromgyerekes Dawn Sturgess is súlyos mérgezést szenvedett, miután Salisburyben megtalálták a méreganyagot tartalmazó, a Szkripalék elleni támadás elkövetői által elhajított parfümös fiolát. Rowley hosszas kezelés után felépült, Dawn Sturgess azonban 2018. júliusban meghalt a kórházban. Két orosz gyanúsított ellen európai elfogatóparancs van érvényben. A brit kormány az orosz katonai hírszerzés két ügynökét, Alekszandr Petrovot és Ruszlan Bosirovot gyanúsítja a gyilkossági kísérlettel, Moszkva azonban folyamatosan és határozottan tagadja, hogy bármi köze lenne a Szkripal-ügyhöz. A Bellingcat nevű brit oknyomozó csoport szerint a két gyanúsított valójában Anatolij Vlagyimirovics Csepiga ezredes, illetve Alekszandr Jevgenyjevics Miskin ezredesi rangú katonaorvos. Mindketten az orosz katonai hírszerzés tisztjei. Az angol-walesi ügyészi hivatal terrorizmusellenes ügyosztálya szerint a két orosz állampolgár Szergej Szkripal meggyilkolására szőtt összeesküvéssel, gyilkossági kísérlettel, valamint a vegyifegyver-tilalmi törvény megsértésével vádolható. Szergej Szkripal az orosz katonai hírszerzés ezredeseként a brit külső hírszerzésnek (MI6) is dolgozott. Hazájában 13 év fegyházra ítélték, de egy orosz-amerikai kémcsere keretében 2010-ben letelepedhetett Nagy-Britanniában, ahol brit állampolgárságot kapott, és a mérgezéses incidensig Salisburyben élt. Szkripal és lánya tartózkodási helyét a brit hatóságok azóta is titokban tartják. 

Trump odaszólt, hogy Izrael ne adjon vízumot két demokrata párti képviselőnőnek, és úgy is lett

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.15. 18:09

Fotó: MANDEL NGAN / AFP
Az amerikai elnök személyesen Netanjahu-nál (és egy Twitter-bejegyzésen keresztül) érte el, hogy kollégái ne utazhassanak be az országba.
"Izrael nagy gyengeséget mutatna, ha engedélyezné Ilhan Omar és Rachida Tlaib képviselőnők látogatását" - közölte Trump az egyik csütörtöki Twitter-bejegyzésében, amit most az MTI idézett. Ezzel Donald Trump nyíltan Ilhan Omar minnesotai és Rachida Tlaib michigani demokrata párti képviselőnők kitiltását szorgalmazta. Néhány nappal korábban az amerikai és izraeli sajtó jelezte, hogy az elnök már sugalmazta ezt Benjamin Netanjahu izraeli kormányfőnek, de akkor e hírt cáfolták. Izraelben - nem sokkal Trump Twitter-bejegyzését követően - Cipi Hotovely külügyminiszter-helyettes bejelentette, hogy a kormány döntése értelmében a két amerikai képviselőnő nem kap beutazási vízumot. Ron Dermer, a zsidó állam Egyesült Államokban akkreditált nagykövete ugyan korábban azt jelezte, hogy nem tagadják meg a két képviselőnőtől a vízumot, de az elmúlt napokban Izraelben több egyeztetésre került sor az ügyben. A múlt héten az amerikai Demokrata Párt 41 fős küldöttsége tett látogatást Izraelben, és a demokrata párti politikusok akkor világossá tették, hogy támogatják Rachida Tlaib és Ilhan Omar vízumkérelmét. Lapértesülések szerint az elutasító izraeli döntést az motiválta, hogy kiderült, a két amerikai képviselőnő csak a Palesztin Hatóság területeire és Kelet-Jeruzsálembe látogatott volna el. Mindkét képviselő tavaly ősszel került be az amerikai szövetségi törvényhozásba, a Demokrata Párt jelöltjeként. Mindketten muszlim vallásúak és annak a mozgalomnak a hívei, amely azt szorgalmazza, hogy bojkottálják és szankcionálják Izraelt a palesztin területek megszállása miatt. Rachida Tlaib egyébként palesztin gyökerű, rokonai mai is a palesztin területeken élnek. Ilhan Omar szomáliai bevándorlóként érkezett az Egyesült Államokba 1992-ben.