Visszatér a kánikula

Publikálás dátuma
2019.08.17. 16:15
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Vasárnap estig a Kárpát-medence fölé egyre melegebb, száraz léghullámok érkeznek.
Éjszaka nyugat felől átmenetileg megnövekszik, majd vasárnap reggeltől gyorsan csökken a felhőzet, és többórás napsütés várható. Csapadék nem lesz. A déli szél szombaton csak a Kisalföldön, vasárnap másutt is megélénkül, néhol meg is erősödik.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12 és 17 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 27 és 33 fok között alakul.

Időjárási helyzet Európában

Európa északnyugati és délkeleti részén egy-egy ciklon örvénylik. Hatásukra arrafelé gyakran erősen felhős az ég, és a frontok mentén többfelé esik az eső, záporeső, délkeleten elszórtan zivatarok is kialakulnak. Ugyanakkor a Pireneusi-félszigettől a Kárpát-medencén át egészen az Ural előteréig anticiklonális hatások érvényesülnek. A felsorolt tájakon általában kevés a felhő, sokat süt a nap, csapadékról nem érkezik jelentés.
A legmagasabb nappali hőmérséklet szárazföldünk nagy részén többnyire 18 és 27 fok között változik. Ennél hűvösebb van Izlandon, melegebb pedig a déli és keleti tájakon, ahol általában 28 és 35 fok közé melegszik fel a délutáni órákra a levegő, sőt Spanyolországban többfelé 37, 38 fokot mérnek.
Vasárnap estig a Kárpát-medence fölé nyugat felől egyre melegebb, eleinte váltakozó nedvességtartalmú, majd ismét száraz léghullámok érkeznek, erősödik a nappali felmelegedés.
Témák
időjárás
Frissítve: 2019.08.17. 16:26

Ők azok, akiknek maga Orbán intézte el a lovagkeresztet, de a közmédia inkább hallgat róluk

Publikálás dátuma
2019.08.17. 16:08

Fotó: Népszava
Nem egy olyan fideszes polgármester is kapott az állami elismerésből, akinek egyre csak gyűlnek a vállalhatatlan ügyei.
Két marékkal osztotta a lovagkereszteket augusztus 20-a alkalmából a kormány, de hivatalos lista nem jelent meg Áder János kitüntetettjeiről. Vehetjük ezt szemérmes hallgatásnak is, ugyanis Orbán Viktor javaslatára nem egy olyan fideszes polgármester is kapott az állami elismerésből, akinek egyre csak gyűlnek a vállalhatatlan ügyei. Maguk a politikusok viszont elégedetten büszkélkednek friss lovagkeresztjeikkel a közösségi médiában, így a 444.hu készíthetett egy csokorra való gyűjtést róluk.
Orbán javaslatára Áder kitüntette Érd nyíltan homofób és uszító, városvezetőként is a Fidesznek kampányoló, ezért jogerős is pénzbüntetésre ítélt polgármesterét, T. Mészáros Andrást. A varázslatos gazdagodásával is a hírekbe kerülő polgármester arról is ismert, hogy Mészáros Lőrinc gyerekei nem tudnak olyan ajánlatot tenni, amire ne bólintana rá.
Kitüntetést vehetett át Gyula polgármestere, Görgényi Ernő is. Róla éppen a napokban derült ki, hogy lényegében feljelentette Orbánnál a város korábbi alpolgármestere, a Fideszből a belső harcok miatt kizárt Galbács Mihály, mert szerinte Gyula vezetője túlságosan szoros kapcsolatban áll egy helyi, a várostól számos megbízást elnyerő üzleti körrel. A közpénzek megcsapolásának híre ezek szerint nem hatotta meg a miniszterelnököt.
Büszkén mutatta lovagkeresztjét Putnok polgármestere is. Tamás Barnabás volt az, aki a tavalyi országgyűlési választások előtt a környékbeli polgármestereket arról győzködte, hogy "ha nem fideszes lesz a képviselőnk, akkor bizony szopni fogunk".  Azzal érvelt, hogy "lófaszt fognak adni olyan területre, ahol nem fideszes a képviselő", ugyanis ő sem adna. Ha valahol pedig nem a kormánypártra szavaznak, "az úgyis kiderül, ott megnézhetik magukat". Korábban pedig egy nyilvános beszédben aggódott amiatt, hogy a választók esetleg "a guillotine alá" valókat választják meg.
Kitüntetést kapott Bere Károly, Füzesgyarmat fideszes polgármestere és Farkas Sándor, Verpelét fideszes polgármestere is. Nevükkel az országos nyilvánosság előtt még nem forrt össze a fentiekhez hasonló ügy.
Szerző
Frissítve: 2019.08.17. 16:41

A Fidesz is vastagon benne lehet a karcagi rendőrkapitány lemondásának ügyében

Publikálás dátuma
2019.08.17. 11:42
A városi rendőrkapitányság új épülete az avatás napján, 2019. áprilisában
Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI
A kórházigazgató, aki miatt korrupciós eligazítást tartott a vezető, fideszes képviselő is.
"Alaptalan, rágalmazó becsületsértő és valótlan médiahadjárat nyomására" mondott le Teleki Zoltán, Karcag rendőrkapitánya. Legalábbis a rendőr alezredes ezzel magyarázta a InfoKarcagnak lemondását, ami "nem beismerése semminek, pusztán arról van szó, hogy szeretné megóvni a magánéletét, megkímélni a családját és megőrizni a rendőrségbe vetett bizalmat". A történet ott kezdődik, hogy egy óvatlan rendőr feljelentette Nagyné László Erzsébet, a karcagi Kátai Gábor Kórház főigazgatóját, amiért a mozgássérültek számára kialakított parkolóhelyen jogtalanul és szabálytalanul parkolt. Az ügyet százezres bírság nélkül, figyelmeztetéssel megúszta Nagyné. Az eset után pedig alapos eligazítást tartott beosztottjainak a rendőrkapitány arról, hogy kit nem szabad megbüntetni, és kit kell "ütni-vágni" - legalább is az Index birtokába került hangfelvételből ez derül ki. Miután a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság teljes mellszélességgel kiállt Teleki mellett, aki szerintük minden szabálynak megfelelve végezte munkáját, ő mégis lemondott vezetői beosztásáról.
Próbálta megtudni az Index, hogy Teleki miért távozott, ha feddhetetlenül vezette a városi kapitányságot, de a megyei főkapitányság sajtóreferense azt mondta a portálnak, nem adhat a Police.hu közleményénél bővebb tájékoztatást. Abból viszont csak a lemondás ténye derül ki.  A lemondott rendőrkapitány állítja, döntése hátterében mindössze a "médiahadjárat" áll. Arra pedig már a 24.hu hívta fel a figyelmet:
Nagyné nemcsak kórházigazgatóként tölt be fontos szerepet Karcagon, hanem fideszes önkormányzati képviselőként is.

Nagyné, aki korábban az önkormányzat költségvetési osztályát vezette, a város honlapja szerint jelenleg az Oktatási, Kulturális és Sport Bizottságot kivéve tagja minden karcagi önkormányzati bizottságnak. Sőt, a Szociális és Egészségügyi Bizottságnak ő az elnöke is. Ennek ellenére Karcag fideszes polgármestere, Dobos László nem kívánt nyilatkozni az ügyben, szerinte ez nem rá tartozik. A Fidesz helyi szervezete helyett pedig F. Kovács Sándor országgyűlési képviselő bizonygatta az Index megkeresésére válaszul, hogy Nagynét alaptalanul rágalmazzák. Többek közt egy a kórház és a rendőrség közti tavalyi kétoldalú megállapodására hivatkozott - ám érvének ellentmond, hogy a kiszivárgott felvételen maga Teleki utal rá, hogy nem szabályosan mennek a dolgok.
Teleki lemondása után az Index ismét megkereste Nagyné László Erzsébetet, a karcagi kórház igazgatóját, hogy reagáljon a történtekre. Ő továbbra sem akart nyilatkozni, hivatalosan tehát még semmit sem cáfolt.
A Kátai Gábor Kórház egyébként nem csak a főigazgató kapcsán kerül említésre a kompromittáló felvételen: szóba kerül az egyik főorvos is, aki – az alezredes szerint – azért nem akart aláírni egy látleletet, mivel korábban őt is feljelentette egy rendőr. A portál megkereste a kórházat fenntartó Állami Egészségügyi Ellátó Központot, de válaszként mindössze egy ígéretet kaptak egy valamikori részletes tájékoztatásra.
Szerző
Frissítve: 2019.08.17. 12:12