Előfizetés

Elmaradt a meglepetés a hitelminősítőknél

MTI–Népszava-összefoglaló
Publikálás dátuma
2019.08.18. 15:43

Fotó: CEM OZDEL / AFP / Anadolu Agency
Varga Zoltán szerint a Moody's októberben javít a mostaniaknál egy fokozattal gyengébb osztályzatán.
Megerősítette Magyarország "BBB" szintű, befektetési ajánlású államadósság besorolását változatlan, stabil kilátással a Fitch Ratings. A Standard & Poor's felülvizsgálata is esedékes volt, ám végül nem született érdemi döntés, így ott is maradt a korábbi besorolás. A Fitch Ratings a döntésekor a magyar gazdaság a hasonló besorolású országoknál erősebb és stabilabb makrogazdasági teljesítményét mint pozitív tényezőt, negatívumként a magas államadósságot, valamint a szakpolitikai döntések kiszámíthatatlanságából és a pro-ciklikus gazdaságpolitikából eredő kockázatokat vette figyelembe. A Fitch Ratings a szerint magyar gazdaság növekedése most még erőteljes, a továbbiakban a növekedés fokozatos lassulására számít. A cég szerint a magyar GDP az idén 4,4, jövőre 3,5, 2021-ben 2,5 százalékkal bővül. A cég becslése szerint másfél évig is eltarthat, mire a teljes magyar export 27,3 százalékát felvevő német gazdaság lassulásának hatása teljes egészében megjelenik a magyar növekedési teljesítményben. A minősítő a magyar besorolás gyenge elemei közé sorolja a magas államadósság-rátát, amely az idei első negyedévben a hazai össztermék 70,1 százaléka volt, vagyis jóval magasabb a Fitch listáján "BBB" besorolással ellátott államok 39,4 százalékos mediánértékénél. Az elemzésben ugyanakkor kiemelték, hogy az államadósság szerkezete javul: a második negyedévben mindössze 18,4 százaléka állt fenn devizában, és 63,3 százaléka hazai befektetők (lakosság) kezén volt. A cég február 22-én egy fokozattal az addigi "BBB mínusz"-ról a jelenleg érvényes "BBB"-re javította a devizában és forintban fennálló hosszú futamidejű magyar államadósság-kötelezettségek besorolását. Éppen a februári felminősítés közelsége miatt nem okozott meglepetés az osztályzat szinten tartása, épp ellenkezőleg, egy bármilyen irányú módosítást lett volna meglepő az elemzők szerint. Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője az szerint mivel az idén tavasszal már volt egy felminősítés a Fitch és az S&P részéről is, nem lehetett újabbat várni. Ugyanakkor a hitelminősítők továbbra is „le vannak maradva”, a magyar gazdaság mutatóinak látványos javulását egyelőre nem veszik figyelembe – tette hozzá. Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzője is a várakozásoknak megfelelőnek nevezte a Fitch Ratings döntését. Megjegyezte, hogy legközelebb a Moody's Investors Service tart felülvizsgálatot, október 25-én, és mivel ott egy fokozattal alacsonyabb, Baa3 besorolás van érvényben, úgy vélte, jó esély van a felminősítésre.  

Tiborcz cége 34 milliót adományozott a SOTE gyermekklinikájának

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.18. 15:17

Fotó: semmelweis.hu
Az intézmény egy életmentő Extrakorporeális Membrán Oxigenizáció (ECMO-műtüdő) berendezést vásárol a pénzből.
Egy életmentő Extrakorporeális Membrán Oxigenizáció (ECMO-műtüdő) berendezést vásárol a Bókay Gyermekklinikáért Közhasznú Alapítvány a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikája számára abból a 34 millió forintos adományból, amelyet a BDPST Group ingatlanfejlesztő társaságtól kapott – közölte honlapján a SOTE. Az intézmény hangsúlyozta: Magyarországon az újszülöttek és a csecsemők körében évente 8-20 esetben fordulhat elő, hogy ECMO-kezeléssel életet lehetne menteni, és/vagy jelentősen csökkenteni a tartós szövődmények kialakulását, ezt segíti az adomány által megvásárolni kívánt eszköz, amely eddig nem volt elérhető a klinikán. Az adományozásról szóló támogatási szerződést 2019. augusztus 15-én írták alá az Alapítvány, illetve a BDPST Group képviselői. Azt írták, hogy a (Tibircz István lrdekeltségébe tartozó – a szerk.) BDPST Group mostani adománya nem előzmény nélküli, több évre nyúlik vissza az ingatlanfejlesztő társaság és tulajdonosi körének az együttműködése a Bókay Gyermekklinikáért Közhasznú Alapítvánnyal. Bár a közleményben Tiborcz István neve egyszer sem szerepel, az oldalon egy képet is közzétettek, melyen Tiborcz kezet fog a gyermekklinika igazgatójával. A közleményt Hadházy Ákos független képviselő szúrta ki és hívta fel rá a figyelmet a Facebook-oldalán, aki szerint „semmi más ez, minthogy Orbán veje, a hercegi pár tagja a lopott milliárdokból most 35 millióért egy életmentő műszert kegyeskedett venni a gyermekklinikának.”

Most iratszállító kocsikat vett a NAV

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.18. 12:22

Fotó: Szalmás Péter
A nyertessel augusztus 8-án kötöttek szerződést, egy jűrműre nettó 4 millió 322 ezer forint jut.
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 30 iratszállító autót vásárolt a Duna Autó Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt.-től, nettó 129 millió 677 ezer forintért. A nyílt tender eredményét az ajánlatkérő Nemzeti Adó- és Vámhivatal közölte az uniós közbeszerzési közlönyben – vette észre a napi.hu. A részletes műszaki specifikációt a műszaki leírás tartalmazza, ez pedig nem része a közleménynek. Ugyancsak hiányzik a közleményből, hogy melyik márka kis áruszállítójával nyert a Duna autó. A cég honlapján szereplő haszon-gépjárművek közül szóba jöhet a Renault, a Peugeot, a Dacia, a Fiat, vagy a Nissan valamelyik változata. A nyertes árból egy kocsira nettó 4 millió 322 ezer forint jut. A nyertessel augusztus 8-án kötött szerződést a NAV.