Napsütéses, meleg idővel folytatódik a hosszú hétvége

Publikálás dátuma
2019.08.18. 17:16
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Hétfőn a legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 35 fok között alakul. Augusztus 20-án is száraz időre és kánikulára számíthatunk.
A jövő héten is sok lesz a napsütés, csak helyenként lehetnek záporok, zivatarok. A hét második felében mérséklődik a meleg – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.   Hétfőn napos idő várható, csupán északnyugaton képződhet kicsivel több gomolyfelhő. A nyugati határvidék fölé délután, este besodródhat egy-egy zivatar. A déli szél helyenként megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 35 fok között alakul. Győr-Moson-Sopron megyére a hőség és a zivatarok veszélye miatt is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. 
Kedden a kevés fátyol- illetve gomolyfelhő mellett túlnyomóan napos idő lesz, csapadék nem valószínű, de Sopron térségében nem zárható ki egy-egy zivatar. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, de északnyugaton megélénkül az északi szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14 és 20, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 34 fok között valószínű.  A hőség miatt az egész országra figyelmeztetést adtak ki, az előrejelzés szerint a napi középhőmérséklet 25 fok felett valószínű
Szerdán is többórás napsütés várható, ám a nyugati és északi megyékben zápor, zivatar lehet. Az északira, északnyugatira szél több helyen megerősödik, a Dunántúlon néhol viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 16 és 22, a legmagasabb nappali hőmérséklet nyugaton 25, keleten 34 fok körül várható.  A fővárosban és Pest, BaranyaBács-Kiskun, BékésBorsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, FejérHajdú-Bihar, Heves, NógrádSzabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna megyében is a hőség miatt figyelmeztetnek. 
Csütörtökön a fátyol- és gomolyfelhők mellett napsütéses időre számíthatunk. Helyenként zápor, zivatar kialakulhat, és az északi, északkeleti szél az ország keleti felében eleinte erős lesz, majd fokozatosan mérséklődik a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15 és 20, a legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 32 fok között alakul.
Pénteken is sok napsütés várható, helyenként viszont zápor, zivatar alakulhat ki. Az északi, északkeleti szél élénk lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14 és 19, a legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 31 fok között valószínű. 
Szombaton a fátyol- és gomolyfelhők mellett több-kevesebb napsütés várható, szórványosan valószínű zápor, zivatar. Az északi, északkeleti szél helyenként megélénkül, de zivatarok környezetében viharos széllökés is lehet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14 és 19, a legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 31 fok között lehet. 
Vasárnap is jellemzően napsütéses lesz az idő, szórványosan várható zápor, zivatar. Zivatarok környezetében lehetnek viharos széllökések. A legalacsonyabb hőmérséklet 14 és 19, a legmagasabb hőmérséklet 26 és 31 fok között alakul.
Szerző

Hatos lottó – Mutatjuk a nyerőszámokat

Publikálás dátuma
2019.08.18. 16:52
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 33. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
Nyerőszámok: 2 (kettő) 12 (tizenkettő) 18 (tizennyolc) 26 (huszonhat) 39 (harminckilenc) 45 (negyvenöt) Nyeremények: 6 találatos szelvény nem volt; az 5 találatos szelvényekre 327 345; a 4 találatos szelvényekre 5 970; a 3 találatos szelvényekre 1475 forintot fizetnek.
Szerző

Több szó esett a széthúzásról, mint az összetartozásról a Páneurópai Piknik második napján

Publikálás dátuma
2019.08.18. 14:34

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Már annak idején problémás volt a németeknek az akkori hatalomhoz fűződő látásmódja – mondta Balog Zoltán.
Nehezebben volt megkerülhető az aktuálpolitizálás a Páneurópai Piknik emlékkonferencia második napján, mivel a 30 évvel ezelőtti, 25 ezer embert megmozgató határ menti piknik megemlékezésén sem lehetett elmenni amellett, hogy az utóbbi évek alaposan próbára tették a magyar-német viszonyt. Amikor Horst Teltschik az NSZK Szövetségi Kancelláriahivatal volt helyettes vezetője egy panelbeszélgetésen méltatóan emlékezett meg Németh Miklósról, mint akinek meghatározó szerepe volt a vasfüggöny lebontásában, válaszában Balog Zoltán volt emberi erőforrások minisztere – aki a nyolcvanas években az ellenzéki Dialógus-békecsoportban vett részt – régi sérelmeket hánytorgatott fel, úgy fogalmazott: már annak idején problémás volt a németeknek az akkori hatalomhoz fűződő látásmódja.
„Ez részben aggasztott, részben segített is” – fogalmozott Balog, mivel szerinte az akkori magyar pártvezetést nem ment volna bele szabad választásokba a német diplomácia nyomása nélkül. A német politika ugyanakkor erősen támogatta az itteni reformkommunista vezetést, ami viszont szerinte megnehezítette a rendszerváltozás elindítását. Balog Zoltán ennek kapcsán egy anekdotát hozott fel, így szerinte Helmut Kohl kancellár az 1990-es választások után felhívta Antall Józsefet és azt puhatolta, hogy maradhatna-e Horn Gyula külügyminiszter a helyén? Balog Zoltán szerint – a konferencián ott ült a sorokban a régen elhunyt miniszterelnök fia, Antall Péter, az apjáról elnevezett tudásközpont vezetője – Antall válasza az volt, hogy meg kell fontolnunk, hogy a kommunizmusnak rendezünk-e a Nürnbergi pert és aztán eldöntjük, hogy maradhat-e. A beszélgetés egy későbbi pontján a politikai pályája után a Boeing nemzetközi alelnöki posztját is betöltött Teltschik úgy fogalmazott: most az Európai Unió összességében veszélyeztetett. Szerinte a visegrádi országok együttműködése, a V4 is addig jó, amíg ezek az országok nem csak a saját érdekeiket nézik. „Ha az EU megbukik, akkor Visegrádot is el lehet felejteni” – fogalmazott keresetlenül, majd később hozzá tette: „néha az a benyomásunk, hogy ti el akartok távolodni tőlünk”, míg szerinte a V4-nek az EU motorjának kellene lennie. Válaszában Balog felsorolta, hogy a V4-ek miben járulnak hozzá Európa erősítéséhez, így szeretnék „Schengent kibővíteni és megerősíteni”. Balog szerint a déli kerítés is pont azt szolgálja, hogy „Schengent ne kelljen feladnunk”. A V4-ek szerinte ugyancsak azt szorgalmazzák, hogy legyen közös EU hadsereg. Balog úgy véli, a V4 az EU „gazdasági motorja” továbbá „ma nem lenne egy ilyen remek német hölgy a Bizottság élén, ha a V4 és Orbán nem tett volna érte”. Azt mondta, azzal, hogy az Orbán kormányról úgy nyilatkoznak, hogy az Európa-szkeptikus kurzust folytat, azzal nem lehet megmagyarázni azt, hogy miért tud győzni kétharmaddal egy olyan országban, ahol az EU elfogadottsága Balog szerint 80 százalék körüli. Úgy véli, – mint azt a beszélgetés egy pontján kifejtette – az a helyes hozzáállás, hogy felhívjuk a figyelmet a veszélyre, ami a nyugat európaiak hozzáállásából ered. „Mi nem szeretjük, ha nagyobb, globális struktúrák döntenek a sorsunkról” – mondta Balog. Ezért volt számunkra kezdettől fontos, hogy különbséget tegyünk brüsszeli és nemzeti hatáskörök között. Most látjuk, hogy „mossák össze a határokat.” Szerinte érdemes visszagondolni, hogy volt egy olyan elnöke a Bizottságnak, aki egyszer sem volt Magyarországon. „Ide kell jönni Magyarországra és beszélgetni az emberekkel” -mondta Balog. A volt miniszter utalt rá: ugyan a gazdasági növekedés robusztus az országban, ám a Magyarországon befektető a német gazdaság képviselői azon aggódnak, hogy politikailag ne ezt tegyék tönkre. „Ezeket is bele kellene vinni az eszmecserébe és nem ideológiai felsőbbség jegyében tárgyalni” - mondta Balog.
A konferencia első napjának résztvevői egyébként amennyire lehet, kerülték az aktuálpolitizálást, amiben segített, hogy kormányzati szereplők csak elvétve mentek el. Erről itt írtunk bővebben.