Előfizetés

Orbán:"konfliktusról-konfliktusra újra kell egységesíteni Európát”

Batka Zoltán
Publikálás dátuma
2019.08.19. 12:41

Fotó: Szecsődi Balázs / MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda
Óriási rendőri készültség mellett zajlik Angela Merkel és Orbán Viktor a Páneurópai Piknik harmincadik évfordulója alkalmából tartott találkozója. A rendőrség hermetikusan lezárta a határvárost.
A két államfő a soproni evangélikus templomban ökumenikus istentiszteleten vett részt. A misén képviseltette magát az Orbán-kormány jó része, így jelen volt Palkovics László, Varga Judit igazságügyi, Szijjártó Péter külgazdasági- és külügy illetve Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.  A német és magyar nyelven tartott misén Erdő Péter bíboros arra emlékeztetett az, hogy a magyarság erős és független keresztény királyságot tudott építeni, annak volt köszönhető, hogy ehhez „közös alapot sikerült találni a szomszéd népekkel, ez pedig a keresztény hit volt”. Ez a hit tanítja meg értékelni a másik emberre való odafigyelés, a szeretet, a közösség alkotó erejének fontosságát. Hozzátette, hogy ezért keresztényként értéknek tekinthetjük saját nemzetünket, de ugyanezért kell tisztelnünk és értékelnünk a többi népet is.   A prédikációk után a Német-Magyar Ifjúsági Egyesület tagjai olvastak fel a könyörgést. A kérések között elhangzott: „Ma is sokan menekülni kényszerülnek, kérünk téged tedd határainkat és szívünket átjárhatóvá. Kérünk téged hallgass meg minket.”  Ezt követően Orbán Viktor szólalt fel a templomban. A kormányfő úgy köszöntötte Angela Merkelt, mint aki „Európa legnépesebb államának immár tizennégy éve, négy egymást követő választáson a vezetője.”  Majd úgy fogalmazott: „nálunk Magyarországon a hölgyeket a lovagiasság szabálya szerint eleve különös figyelmesség övezi. A keményen dolgozó hölgyek előtt eleve levesszük a kalapunkat. Gratulálunk önnek.„
Beszédében a miniszterelnök úgy fogalmazott: „Európa alapját a szabad és független nemzetek adják, így konfliktusról-konfliktusra újra kell egységesíteni Európát.”  „Mi itt Sopronból keletről bontottuk meg a keletre húzott falat és itt nyitottuk meg a német újraegyesülés előtti falat. Mi magyarok mindig is hívei voltunk Németország újraegyesítésének. Jól emlékszem, Magyarországon nagyobb arányban támogattuk az újraegyesítést, mint az akkori németek. Mi magyarok ugyanis tudtuk, hogy mi úgy tudunk kiszabadulni a szovjet világból, ha a két Németország egyesül.”  Merkel láthatóan kicsit feszélyezve érezte magát, hogy a templomi szószéken kell beszélnie.    Orbánhoz képest – aki a harminc évvel ezelőtti történtek kapcsán kizárólag többes szám első személyben fogalmazott – Merkel jóval részletesebben elevenítette fel a harminc évvel ezelőtti piknik eseményeit.  Nevén nevezte az akkori határőröket, akik nem lőttek a pikniken a határzárat áttörő NDK menekültekre – ahogy fogalmazott, „a szolgálati előírások fölé helyezték az emberséget”. Néhány héttel később Magyarország véglegesen megnyitotta határát – utalt Merkel a Németh-kormány szerepére vasfüggöny lebontásában. „Köszönet azoknak, akik részt vettek a rendezvényen, köszönet azoknak, akik részt vettek a szervezésben, köszönet azoknak, akik támogatták az NDK menekülteket és köszönet azoknak, akik támogatták a demokratikus átalakulást” - fogalmazott Merkel.  „Hálával és elismeréssel gondolunk azokra, akik bátran harcoltak a szabadság kivívásáért, a Charta 77 mozgalomra, a lengyel Szolidaritásra, a baltikum éneklő szabadságharcosaira. Ezek az emberek tovább írták Európa szabadságtörténelmét. Lebontottak egy darabot a vasfüggönyből és felépítettek egy darabot Európa egységéből – fogalmazott a kancellár. Szerinte Sopron annak a példája, hogy mennyit el tudunk érni, ha kiállunk Európa osztatlan értékei mellett.  „Sopron megmutatja, hogy mi az, ami bennünket szabaddá tesz: Sopron egyenlő a szolidaritással, a békével, a humánus Európával. Tekintettel az óriási feladatokra, amelyek előttünk állnak, szem előtt kell tartanunk ezeket az értékeket, az egységet.  „Köszönöm” - mondta végül magyarul Angela Merkel.

Három ingatlan, X1-es BMW, 10 milliós csok az új államtitkár vagyonnyilatkozatában

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.19. 12:08
Jobbra Steiner Attila, Varga Judit igazságügyi miniszterjelölt kinevezés előtti meghallgatásán
Fotó: Draskovics Ádám / Népszava
Steiner Attilánának ezen túl havi 900 ezres fizetése és 22 milliós tartozása is van.
Korábban helyettes államtitkárként dolgozott Steiner Attila az Igazságügyi Minisztériumban, július 17-től pedig már az uniós ügyekért felelős államtitkár. Ennek megfelelően a napokban közzé is tették a vagyonnyilatkozatát a kormany.hu-n, amiből az mfor.hu szemezgetett.
A dokumentumból kiderül például, hogy Steiner három budapesti ingatlannak is tulajdonosa, bár kettőt csak felerészben tudhat a magáénak. Nagyértékű ingóságként egyedül egy 2012-es BMW X1-et tüntetett fel a vonatkozó részen.
Ami az új államtitkár pénzügyeit illeti, nem kevés tartozása van: az Erste banktól vett fel valamikor hitelt, melyből jelenleg a ráeső rész 19,975 millió forintot tesz ki. Emellett magánszemélyek felé is van 2 millió forint tartozása. És bár visszafizetési kötelezettség nem terheli, de feleségével közösen tavaly megigényelték a csok-támogatást, melynek nagysága 10 millió forint.
Az államtitkár a bruttó havi 1,3 milliós fizetését - mely a két gyermek után járó családi adókedvezményt is figyelembe véve nettó 900 ezret jelent - lakás bérbeadásával egészíti ki, ebből havi 200 ezer folyik be a családi kasszába. Juttatásként továbbá megilleti őt egy iPhone 7-es, egy iPad, egy Dell laptop és gépjármű használatára is jogosult.

Orbán a Merkel-találkozóra várva: "a szerkód tetszik, de tüntesd el"

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.19. 10:17

Fotó: Szecsődi Balázs / Miniszterelnöki Sajtóiroda
Sajátosan tisztelte meg a Páneurópai Piknik 30. évfordulójának napját a miniszterelnök.
Egy zakós férfi áll háttal az út szélén, majd sliccét felhúzva megfordul, és beül egy kabrióba pajtásaihoz, és már énekli is, hogy "otthon maradnak a Youtube-linkek" - így kezdődik az Emlékszem, Sopronban című szám, aminek videóját Orbán Viktor, magyarország miniszterelnöke a Páneurópai Piknik 30. évfordulójának napján, Angela Merkel német kancellárral való közös soproni megemlékezése előtt megosztott közösségi oldalán.
1989. augusztus 19-én rendezték meg a Fertő-tó mellett az úgynevezett páneurópai pikniket, az ideiglenesen megnyitott osztrák-magyar határon 700 NDK-állampolgár jutott át Ausztriába. Merkel és Orbán ökumenikus istentiszteleten vesz részt és beszédet mond a soproni evangélikus templomban az alkalomból, majd egy ebéd keretében kétoldalú megbeszélést folytatnak.
Angela Merkel is közzétett egy videót az évfordulóra várva: ebben Magyarország szerepét méltatja a berlini fal leomlása felé vivő eseménysorozatban, illetve a demokrácia és szabadság öröméről beszél.
De álljon itt a Wellhello-Halott Pénz produkció teljes szövege, ha már a magyar kormányfő ezt érezte méltónak a mai évfordulóhoz:

"Otthon maradnak a Youtube-linkek a naptej leolvad, nem véd minket elcsípve néhány horny tekintet ez a nap a saját Zeppelin kliped betelt a telóm képekkel csináljunk inkább a tieddel kamera be, a szemcsim vedd fel a szerkód tetszik, de tüntesd el

Van egy házunk ám, benne sok szoba, nézd ott van a kulcsa épp, ahol most hozzám érsz

Hozzám érsz és már ismersz is hozzám érsz, de nem úgy, mint mindenki emlékszem, Sopronban néztem a fák fölé összedőlt ágyunkban bújtunk a nap mögé

Tagadnám, de messziről megláttam ahogy csápolsz fejpántban gyere, ugorj a nyakamba hadd legyek veled szerelmes magamba mert nincs olyan, hogy nincsen jól legyünk egyszerre mindenhol van néhány VIP passom na, maradsz még, itt alszol?"