Több millió fát vágnak ki az új nepáli nemzetközi repülőtér építése miatt

Publikálás dátuma
2019.08.19. 17:31
Képünk illusztráció
Fotó: Sébastien Rabany / AFP
Egy új nemzetközi repülőtér ellen tüntettek természetvédők hétfőn Nepálban, mivel annak megépítéséhez több millió fát kell kivágni az ország déli részén.
A tüntetők eltorlaszolták a nepáli légügyi hatóság és az erdészeti minisztérium bejáratát, követelve, hogy más helyszínt keressenek a tervezett repülőtérnek. Nepál második nemzetközi repülőterét az ország délkeleti részén fekvő Nijgadhban, a fővárostól, Katmandutól 80 kilométerre tervezik felépíteni. Becslések szerint 2 és fél millió fát kell kivágni a 3,5 milliárd dolláros beruházáshoz. A természetvédők szerint a tervezett repülőtér "ökológiai katasztrófát" jelent, mert vadon élő állatoknak életteret adó erdőket irtanak ki miatta. Az aktivisták elismerik, hogy szükség van egy nemzetközi repülőtérre a térségben, de más helyszínt szeretnének neki. A repülőtér építése miatt kitelepítenek 500 falusi családot is. Nepál jelenlegi egyetlen nemzetközi repülőtere a fővárosban, Katmanduban üzemel, amikor - télen és az esős évszakban - az időjárási feltételek megengedik.
Szerző

A levegőt is tisztítják az utrechti rovarmegállók

Publikálás dátuma
2019.08.19. 10:10

Fotó: Wikipedia
Nemcsak hasznos, jól is mutat a buszmegállók tetejére telepített varjúháj a hollandiai Ultrechtben.
Az elmúlt két évtizedben felére csökkent a rovarok száma Hollandiában. A buszmegállók egyébként kihasználatlan tetejére telepített rovarpihenőkkel ezt a folyamatot szeretnék megállítani – számolt be a fastcompany.com alapján a Turistamagazin.
316 buszmegálló tetejét szárazságtűrő varjúhájjal fedték be, amely megszűri és az összegyűjtött esővíz párolgásának köszönhetően hűti is a levegőt, ami a hőhullámok idején különösen hasznos. Az apró buszmegállókertek hozzájárulhatnak a levegő minőségének javításához is. A lehullott esővíz egy részének felszívása hozzájárulhat  az árvíz elkerüléséhez.
Szerző
Témák
Hollandia méhek

Egy dunabogdányi birka azt hitte magáról, hogy kőszáli kecske - katasztrófavédők mentették meg

Publikálás dátuma
2019.08.18. 09:02

Fotó: Fotó: Pest megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat
Szegény állat nem tudott sziklát mászni, napokon át vesztegelt a szirten.
Sziklaszirten rekedt juh mentéséhez kértek segítséget a katasztrófavédelemtől csütörtökön délelőtt Dunabogdányban, a Kőbánya utcában - adta hírül a katasztrófavédelem Facebook-oldala. Az egységeket egy működő kőbánya területére riasztották, ahol már több napja vesztegelt, önerejéből nem tudott kiszabadulni az állat. A szentendrei hivatásos és a leányfalui önkéntes tűzoltók, valamint a Pest Megyei Kutató- Mentő Szolgálat szakemberei kötelek segítségével leereszkedtek a megriadt birka mellé, majd szintén kötelekkel kiemelték a már teljesen kimerült állatot. A mentést a Pest megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat segítette.  
Szerző
Témák
birka mentés
Frissítve: 2019.08.18. 12:50