Sokan meghaltak Észak-Indiában az árvíz miatt

Publikálás dátuma
2019.08.20. 07:24

Fotó: SANJAY KANOJIA / AFP
Legkevesebb 58 ember meghalt több észak-indiai államban a heves esőzések okozta árvizekben.
Az NDTV televízió keddi jelentése szerint Uttarakhand államban 32 ember meghalt, nyolcan eltűntek, Himácsal Pradesben pedig 26 emberéletet követelt a természeti katasztrófa. A heves esőzések következtében földcsuszamlások keletkeztek, folyók léptek ki medrükből, a víztározókban a vízszint elérte a kritikus határt. Uttarakhand kilenc járásában a helyi kormányzat átmenetileg bezáratta az oktatási intézményeket. Újdelhiben a Jamuna folyó szintje igen magas. A fővárosi hatóságok az elmúlt napokban több mint 10 ezer embert evakuáltak az alacsonyan fekvő területekről. Augusztus közepe óta mintegy 300 emberéletet követeltek az árvizek. A meteorológusok szerint a következő napokban várhatóan folytatódik az özönvízszerű esőzés. Dél-Ázsiában június végén köszöntött be a monszunévszak, az idei az egyik legcsapadékosabb az elmúlt tíz évben. A viharos esőzések miatt megáradtak a folyók, fennakadások vannak a közlekedésben, épületek dőltek romba és számos baleset történt India különböző térségeiben.  
Szerző
Témák
India árvíz

Amerikai képviselők védik az Aurórát

Publikálás dátuma
2019.08.20. 00:00

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Három demokrata párti amerikai törvényhozó állt ki közleményben a magyar hatóságok által bezárással fenyegetett budapesti Auróra Közösségi Ház megmaradása mellett.
Steny Hoyer, a kongresszus képviselőházában jelenleg többségben levő demokraták frakcióvezetője közleményében felidézte idén nyáron tett budapesti látogatását, azt, hogy annak során személyesen megtapasztalta, mennyire fontos forrásokkal szolgál a nyolcadik kerületben működő intézmény a közösségnek. Az, hogy a magyar hatóságok most be akarják záratni, jól mutatja, miként zsugorodik az országban a civil társadalom rendelkezésére álló tér – vélekedett a marylandi képviselő, és megállapította: „Magyarországon túszul ejtették a jogállamiságot, hogy az egyetlen párt politikai érdekeit szolgálja”.  Ben Cardin, az amerikai Helsinki Bizottság rangidős tagja, aki szintén marylandi, de a szenátusban politizál, közleményében azt írta, hogy az Auróra a civil társadalom különböző csoportjainak pezsgő életét segíti, és a magyarországi független szervezetek jelképévé vált, és a hatalom állandó jogi zaklatással létében fenyegeti. Az ilyen intézményeket támogatni kellene, nem célba venni – jegyezte meg. Gwen Moore wisconsini képviselő, aki szintén tevékenykedik az Egyesült Államok Helsinki Bizottságában, azt hangsúlyozta: olyan időkben, amikor a jelek szerint egyre többen vannak azok, akik „gyűlöletet és megosztást okádnak magukból”, nagyobb szükség van az Aurórához hasonló, befogadó társadalmat és építő és demokráciát erősítő kezdeményezésekre, mint valaha.  A három amerikai törvényhozó júliusban látogatott el Budapesten az Auróra Közösségi Házba, amelyet a Marom zsidó szervezet hozott létre és tart fenn. Az Aurórában olyan kisebb civil csoportok tartanak fenn irodát, mint a Roma Sajtóközpont, a migránstámogatók, illetve a Pride szervezői.  Hoyer frakcióvezető közleménye emlékeztet arra, hogy az Orbán-kormány alatt fokozatosan romlik a független, nem kormányzati szervezetek helyzete. Felidézi, hogy 2014-ben fegyveres rendőrök hajtottak végre rajtaütést 13 civil szervezeten, számítógépeket és dokumentumokat foglaltak le állítólagos pénzügyi visszaélések címén, de aztán senkivel szemben nem emeltek vádat. Magyarországon 2017-ben orosz mintára bevezették a „külföldi ügynökként” történő bejegyeztetés kötelezettségét a számottevőbb külföldi támogatásban részesülő szervezetek számára, tavaly pedig 25 százalékos adót írtak elő a bevándorlást úgymond pozitív színben feltüntető propagandára.  Hoyer közleménye utal arra is, hogy október 13-án Magyarországon önkormányzati választásokat tartanak. 
Frissítve: 2019.08.20. 10:28

Meghalt a Jysk alapítója

Publikálás dátuma
2019.08.19. 19:18
2012-es felvétel
Fotó: HENNING BAGGER / AFP
Elhunyt a dán "ágykirály", Lars Larsen, a Jysk lakberendezési áruházlánc alapítója és tulajdonosa, Dánia egyik leggazdagabb embere.
A legendás üzletember hétfőn hunyt el 71 évesen, májrákban, családja körében a nyugat-dániai Silkeborgban. Larsen 1979-ben Aarhusban, 20 ezer dollárból nyitotta első lakberendezési boltját. Évi 4 milliárd dollár árbevételű cégének ma 2700 áruháza működik a világ 52 országában, alkalmazottainak száma 23 ezer. Személyes vagyonát 5 milliárd dollárra becsülik. Az üzletembert úgy ismerték, mint aki mesterien képes leszorítani a költségeket és nagyon előnyös üzleteket tud kötni. Évtizedeken át saját maga szerepelt áruházlánca reklámjaiban, ezért személyesen is jól ismerték őt a dánok. Dánia az egyik óriását veszítette el - mondta haláláról Brian Mikkelsen, a Dán Kereskedelmi Kamara elnöke, volt gazdasági miniszter. A családi konszern irányítását a betegség miatt Larsen fia, a 47 éves Jacob Brunsborg vette át júniusban, tévesen már akkor a halálát híresztelték.
Szerző
Témák
gyász
Frissítve: 2019.08.19. 20:13