A Rám-szakadék már tényleg rászakadhat az emberre: sziklaomlásra figyelmeztetnek

Publikálás dátuma
2019.08.21. 08:11

A Pilisi Parkerdő Zrt. egyelőre nem tartja indokoltnak a kirándulóhely lezárását, de fokozott óvatosságra int.
Hulló kövei miatt veszélyes lett a Rám-szakadék - írta a szerdai Magyar Hírlap. A cikkben közölték, hogy a Pilisi Parkerdő Zrt. bejelentette: fokozott óvatosságra inti a kirándulókat sziklaomlás miatt. Egyelőre nem tartották indokoltnak lezárni a népszerű turistahelyet, viszont a látogatás szabályainak kitáblázásán túl nyomatékosan figyelmeztetik az embereket, hogy csak saját felelősségükre mehetnek végig az úton.
A Rám-szakadékot 50-60 ezer ember keresi fel évről évre. Természeti adottságai miatt egyike a legnehezebben járható magyarországi jelzett turistautaknak.

Teljesíthetetlen kérésnek tűnik a fair play a pécsi kampányban, a Fidesz nem enged

Publikálás dátuma
2019.08.21. 07:15

Fotó: Shutterstock
Az ellenzék azt kéri, hogy legalább néha jussanak szóhoz a közpénzből fenntartott helyi médiában, de nem kaptak választ.
Pécsen a parlamenti pártok – az LMP kivételével – közösen állítottak jelölteket az önkormányzati választásra. A Mindenki Pécsért színeiben induló ellenzéki jelöltek azt szeretnék, hogy a közpénzből működő lapokban ők is megoszthassák a nyilvánossággal elképzeléseiket. Az ellenzéki csapat vezéregyénisége, Mellár Tamás közgazdász, független parlamenti képviselő a héten nyílt levélben szólította meg Vári Attilát, a Fidesz-KDNP pécsi polgármesterjelöltjét, hogy járjon közbe az ellenzék megszólalása érdekében. Mellár abban bízva fogalmazta meg levelét, hogy a vízilabdában kétszeres olimpiai bajnok Vári Attila sportemberként átérzi: a választási harcban is nélkülözhetetlen a fair play szelleme. A pécsi önkormányzat tulajdonában lévő újságban, internetes portálon és tévében a kormánypárti városatyák kontroll nélküli reklámozása úgyszólván folyamatos, az ellenzék viszont szinte sosem kap szót, hogy kifejtse véleményét. Ellenzéki szereplők alapvetően akkor „jutnak be” a városháza médiájába, ha állítólagos hibáikat róják fel, ám a kritizált pártoknak és embereiknek nincs esélyük lényegi reakcióra. Pécset az elmúlt 10 évben a Fidesz irányította, s a város ez idő alatt számos botrányt ért meg. Ilyen volt például, hogy Pécs önkormányzata 2-3 év alatt 6-7 milliárdos hiányt halmozott fel. Nemzetközi visszhangja volt annak, hogy a város – a svájci-szír tulajdonost margóra téve - egy fideszes érdekkörnek akarta átjátszani a Zsolnay Porcelánmanufaktúrát, s a sikertelen einstandra elherdáltak hozzávetőleg egymilliárd forintot, és állástalanná tették a Zsolnay elcsábított dolgozóit. A magyar és a holland rendőrség pedig azt vizsgálja, hogy a pécsi önkormányzat tömegközlekedési cége miért adott egy 2,8 milliárd forint értékű holland buszflottáért az árnál egy milliárddal többet. Ezekről a skandalumokról a városi sajtó sosem adott érdemi információt. Vári Attila eddig nem válaszolt Mellár nyílt levelére. Az olimpiai bajnokot mi is megkerestük, és megkérdeztük: akar-e tenni annak érdekében, hogy az ellenzék is arányosan szót kapjon az önkormányzati sajtóban. Vári stábja írásban kérte kérdéseinket, ám a megbeszélt időre nem érkezett meg a válasz. Megkeresésünkre Vári sajtósa, Nyaka Szabolcs annyit felelt, hogy egyelőre nincs válaszuk, ha lesz, elküldik.
Szerző
Témák
Pécs sajtó
Frissítve: 2019.08.21. 12:04

Kiadták a figyelmeztetést: viharos szél, jégeső és felhőszakadás érkezhet

Publikálás dátuma
2019.08.21. 07:14
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Többnyire visszaesik a hőmérséklet, de keleten, délkeleten még mindig 25-27 fok várható.
A fővárosban és PestBorsod-Abaúj-ZemplénGyőr-Moson-Sopron, HevesKomárom-Esztergom, NógrádJász-Nagykun-Szolnok és Vas megyében is riasztások vannak érvényben a zivatarok veszélye miatt. Heves és Nógrád megyében felhőszakadásokra is figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). Az előrejelzés szerint a hajnalban érkező hidegfront hatására a Dunántúlon megerősödik, főként a Nyugat-Dunántúlon, a Dunántúli-középhegységben és a Balatonnál helyenként viharossá válik az északnyugati szél, majd estére itt már veszít erejéből. A délutáni, esti órákban ugyanakkor északkeleten (leginkább a Zemplén környezetében, Észak-Alföldön a Tisza vonalához közeli térségekben) fokozódhat átmenetileg viharossá a szél. Szerda délután, estefelé leginkább az Északi-középhegység térségében, Alföld északi részén, majd estétől, késő estétől Pest megyében és környékén, Dunántúl északkeleti részén valószínű helyenként zivatarok kialakulása. Elsősorban a Heves-Borsodi-dombság, Bükk, Mátra, Nógrád térségében intenzív zivatarok is kialakulhatnak felhőszakadással, nagyobb méretű jéggel és erős széllel.
Az ország döntő részén visszaesik a hőmérséklet, de keleten, délkeleten még 25-27 fok körüli középhőmérséklet várható. A hőség miatt Békés és Csongrád megyére másodfokú figyelmeztetést adtak ki, míg Bács-KiskunHajdú-BiharSzabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok megyében elsőfokú riasztások vannak érvényben.
A csúcshőmérséklet nyugaton 22, 30, keleten 30, 37 fok között alakul. Késő estére 20 és 26 fok közé hűl le a levegő.
Szerző