Teljesíthetetlen kérésnek tűnik a fair play a pécsi kampányban, a Fidesz nem enged

Publikálás dátuma
2019.08.21. 07:15

Fotó: Shutterstock
Az ellenzék azt kéri, hogy legalább néha jussanak szóhoz a közpénzből fenntartott helyi médiában, de nem kaptak választ.
Pécsen a parlamenti pártok – az LMP kivételével – közösen állítottak jelölteket az önkormányzati választásra. A Mindenki Pécsért színeiben induló ellenzéki jelöltek azt szeretnék, hogy a közpénzből működő lapokban ők is megoszthassák a nyilvánossággal elképzeléseiket. Az ellenzéki csapat vezéregyénisége, Mellár Tamás közgazdász, független parlamenti képviselő a héten nyílt levélben szólította meg Vári Attilát, a Fidesz-KDNP pécsi polgármesterjelöltjét, hogy járjon közbe az ellenzék megszólalása érdekében. Mellár abban bízva fogalmazta meg levelét, hogy a vízilabdában kétszeres olimpiai bajnok Vári Attila sportemberként átérzi: a választási harcban is nélkülözhetetlen a fair play szelleme. A pécsi önkormányzat tulajdonában lévő újságban, internetes portálon és tévében a kormánypárti városatyák kontroll nélküli reklámozása úgyszólván folyamatos, az ellenzék viszont szinte sosem kap szót, hogy kifejtse véleményét. Ellenzéki szereplők alapvetően akkor „jutnak be” a városháza médiájába, ha állítólagos hibáikat róják fel, ám a kritizált pártoknak és embereiknek nincs esélyük lényegi reakcióra. Pécset az elmúlt 10 évben a Fidesz irányította, s a város ez idő alatt számos botrányt ért meg. Ilyen volt például, hogy Pécs önkormányzata 2-3 év alatt 6-7 milliárdos hiányt halmozott fel. Nemzetközi visszhangja volt annak, hogy a város – a svájci-szír tulajdonost margóra téve - egy fideszes érdekkörnek akarta átjátszani a Zsolnay Porcelánmanufaktúrát, s a sikertelen einstandra elherdáltak hozzávetőleg egymilliárd forintot, és állástalanná tették a Zsolnay elcsábított dolgozóit. A magyar és a holland rendőrség pedig azt vizsgálja, hogy a pécsi önkormányzat tömegközlekedési cége miért adott egy 2,8 milliárd forint értékű holland buszflottáért az árnál egy milliárddal többet. Ezekről a skandalumokról a városi sajtó sosem adott érdemi információt. Vári Attila eddig nem válaszolt Mellár nyílt levelére. Az olimpiai bajnokot mi is megkerestük, és megkérdeztük: akar-e tenni annak érdekében, hogy az ellenzék is arányosan szót kapjon az önkormányzati sajtóban. Vári stábja írásban kérte kérdéseinket, ám a megbeszélt időre nem érkezett meg a válasz. Megkeresésünkre Vári sajtósa, Nyaka Szabolcs annyit felelt, hogy egyelőre nincs válaszuk, ha lesz, elküldik.
Szerző
Témák
Pécs sajtó
Frissítve: 2019.08.21. 12:04

Kiadták a figyelmeztetést: viharos szél, jégeső és felhőszakadás érkezhet

Publikálás dátuma
2019.08.21. 07:14
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Többnyire visszaesik a hőmérséklet, de keleten, délkeleten még mindig 25-27 fok várható.
A fővárosban és PestBorsod-Abaúj-ZemplénGyőr-Moson-Sopron, HevesKomárom-Esztergom, NógrádJász-Nagykun-Szolnok és Vas megyében is riasztások vannak érvényben a zivatarok veszélye miatt. Heves és Nógrád megyében felhőszakadásokra is figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). Az előrejelzés szerint a hajnalban érkező hidegfront hatására a Dunántúlon megerősödik, főként a Nyugat-Dunántúlon, a Dunántúli-középhegységben és a Balatonnál helyenként viharossá válik az északnyugati szél, majd estére itt már veszít erejéből. A délutáni, esti órákban ugyanakkor északkeleten (leginkább a Zemplén környezetében, Észak-Alföldön a Tisza vonalához közeli térségekben) fokozódhat átmenetileg viharossá a szél. Szerda délután, estefelé leginkább az Északi-középhegység térségében, Alföld északi részén, majd estétől, késő estétől Pest megyében és környékén, Dunántúl északkeleti részén valószínű helyenként zivatarok kialakulása. Elsősorban a Heves-Borsodi-dombság, Bükk, Mátra, Nógrád térségében intenzív zivatarok is kialakulhatnak felhőszakadással, nagyobb méretű jéggel és erős széllel.
Az ország döntő részén visszaesik a hőmérséklet, de keleten, délkeleten még 25-27 fok körüli középhőmérséklet várható. A hőség miatt Békés és Csongrád megyére másodfokú figyelmeztetést adtak ki, míg Bács-KiskunHajdú-BiharSzabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok megyében elsőfokú riasztások vannak érvényben.
A csúcshőmérséklet nyugaton 22, 30, keleten 30, 37 fok között alakul. Késő estére 20 és 26 fok közé hűl le a levegő.
Szerző

Még a szakács és a konyhai dolgozók is felmondtak a Vakok Intézetében

Publikálás dátuma
2019.08.21. 06:40
Vakok Intézete
Fotó: Molnár Ádám / Népszava
A szociális ágazat alacsony bérei miatt kiürülnek a fogyatékosok nagy állami intézményei is.
Egyre nagyobb a létszámhiány a Vakok Állami Intézetében (VÁI), ahol - nevük elhallgatását kérő dolgozók elmondása szerint - felmondott már a szakács és a konyhai kisegítők csapata is. Az alkalmazottaknak ez azért különösen fájó pont, mert az alacsony fizetések mellé a kedvezményes munkahelyi étkezés volt az egyetlen kedvezmény, amit kaptak. Azt írták: „a néhány éve végzett 1 milliárdos nagyságrendű épületfelújítás során vadonatúj konyha létesült a régi, elavult helyett, új berendezésekkel - és ez most leállt. Az intézet lakóinak valami külső cég fog kaját szállítani, a dolgozók haljanak éhen”. A levél szerint folyamatos az elvándorlás, és egyre több a betöltetlen álláshely is. Lapunk megkérdezte az intézet vezetőit és a fenntartót, mit tesznek a dolgozók megtartásáért, ám a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság lapzártánkig nem adott engedélyt a megszólalásra a VÁI igazgatónőjének. Ennek megfelelően csak a nyilvános adatok között tudtunk keresgélni: a meghirdetett állások közt szakácsot és kisegítőt is keresnek, a pályázat 26-án zárul, ami azt mutatja, még nem adta fel teljesen az intézet a reményt, hogy megtarthatja a saját konyhát. Az is biztos ugyanakkor, hogy ápolóból és fejlesztő pedagógusból kevesebb van a szükségesnél, de hiányzik adminisztratív dolgozó, raktáros, sőt segédmunkás is. Az intézet 221 álláshelyéből 152 közalkalmazotti, a többiek a munka törvénykönyve hatálya alá tartoznak, még a szakdolgozóknál is kisebb fizetésért. A béremelésekről szóló központi hírek ellenére a KSH adatsoraiból is egyértelműen kitűnik, hogy a szociális területen foglalkoztatottak nem tudnak elmozdulni a bérrangsor utolsó helyéről, sőt, leszakadásuk inkább nőtt 2010 óta. A Magyarország 2018 című kiadvány adatai szerint a bentlakásos szociális ellátó intézmények 17 százaléka gondoskodik valamilyen fogyatékossággal élőkről, ezeknek az intézeteknek 79 százalékát az állam tartja fenn. Nyilvános belső elemzésekből egyértelműen az tűnik ki, mára a szociális terület kiürülése, a szakemberek menekülése olyan szintet ért el, hogy a bérek rendezése sem lenne elég megtartó erő, az itt dolgozóknak jövőképet kínáló életpálya bevezetése mégis csak nagyon halvány ígéret.
Az egyes ágazatok jövedelmi viszonyait bemutató országos kereseti statisztika szerint a teljes munkaidőben foglalkoztatott szociális munkások nettó átlagkeresete 155 ezer forint környékén van, de az átlag itt is jelentősen torzít, a medián bért pedig nem ismerjük. A szociális szakma szakszervezeteinek közösségi oldalain indított kampányban mindenesetre sok 120-130 ezer forintos fizetési papírt tartanak fel maguk elé az alkalmazottak, ráadásul az évtizedek óta dolgozók is. A központilag megemelt,szakmai papírhoz kötött garantált bérminimum hatására ugyanis a nyugdíjhoz közeledők előnye néhány ezer forintra zsugorodott a pályakezdőkkel szemben.

Vakok és gyengénlátók

A világról szerzett információink túlnyomó részét a látás útján kapjuk, de a terület szakemberei szerint mégis kevés figyelmet szentelünk azokra, akiknek épp a szeme sérült. 2016-ban a Lions Klubok Magyarországi Szövetsége kezdeményezett egy országos felmérést, hogy megtudjuk, hányan élnek ezzel a fogyatékossággal. Kiderült, hogy 33 ezer vak és 218 ezer látássérült ember van az országban. A Vakok Állami Intézetében végzett rehabilitáció célja, hogy hozzásegítsék őket a minél önállóbb élet lehetőségéhez.

Frissítve: 2019.08.21. 12:03