Babos a selejtező második körébe jutott a US Openen

Publikálás dátuma
2019.08.21. 10:30

Fotó: babostimea.hu
A magyar teniszező a selejtező második körébe jutott az amerikai nyílt teniszbajnokságon.
A világranglistán 112. soproni játékos magyar idő szerint kedd éjszaka lépett pályára Nara Kurumi ellen, és könnyedén hozta az első szettet. A második játszmában Babos kétszer, míg a rangsorban 181. japán riválisa egyszer vesztette el adogatását, így Nara egyenlített. A harmadik szettben Babos brékhátrányba került, ám fordítani tudott, és végül két óra játék után megnyerte a találkozót.
A selejtező második fordulójában Babosra a spanyol Lara Arruabarrena-Vecino vár, a főtáblára jutáshoz három győzelem szükséges. Az 1992-ben született spanyol játékos 157. a WTA listáján, pályafutása legjobbjaként 52. volt. A két játékos eddig négyszer találkozott és minden alkalommal Arruabarrena győzött - írja a magyar teniszező honlapja.
Stollár Fanny hétfőn, Bondár Anna kedden búcsúzott az év negyedik Grand Slam-viadalának kvalifikációjától.

Eredmény, selejtező, 1. forduló:

Babos Tímea-Nara Kurumi (japán) 6:1, 4:6, 6:3

Országos takarékfutball

Publikálás dátuma
2019.08.21. 10:00

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
A sportágba nyolc éve áramló állami milliárdok ellenére csak szövegben lépett előre a magyar futball, a pályán mutatott teljesítmény semmit sem változott.
Nem kell hozzá Suduva, hogy tudjuk: a magyar futball változatlanul ott tart, ahol tartott. Láthatatlan. Három résztvevőnek az írmagja sem maradt az Európa Liga előszezoni selejtezőiben, a negyediket meg brutálisan elverték a múlt héten. Azt nem mondom, hogy szokatlan kíméletlenséggel páholták el, hiszen alig két esztendeje egy belgrádi csapat győzte le a Videotont 4-0-ra idehaza; pontosan úgy, ahogyan legutóbb a vendég zágrábi együttes a kezdő tizenegyében nyolc légióst bevető, edzőjét is importáló FTC-t. Jelzem, a Kaposvár elleni takarékbajnoki találkozóra (1-0) a kilencedik kerületi második sor vonult ki, de abban is csak három magyar, valamint egy honosított brazil szerepelt. Ellentétben a teli torokból „migráncsozókkal”, nekem semmi bajom a külföldiekkel, pusztán azon tűnődöm: ha többre tán nem is, 0-4-re akkor is bombabiztosan menne a csapat, ha Botkát Bőlére eresztenék, azaz kizárólag hazai anyagból dolgoznának. Sőt ennyit alighanem akkor is elérne a gárda, ha Dibusz védene, és a másik kapus, Gróf a mezőnyben futballozna.
Ám a labdarúgás itthoni köreiben a gyomrokat semmi sem fekszi meg. Annak idején a fehérvári vezetők egyike úgy vélte (s ennek nyilvánosan is hangot adott): tulajdonképpen a Fejér megyei vesztes a jobbik csapat, csak a Partizan valamiképpen berámolt négy picinyke – vagy nagyobbacska – gólt.
Akkor úgy gondoltam, ez az évtized nyilatkozata.
Ám szavakban erős a dekád, van már rivális megszólalás. 
Egy ferencvárosi elöljáró ugyanis arról beszélt: három félidőn át méltó ellenfele volt a Dinamónak az FTC, csak a negyedik háromnegyed órában roppant össze. Azaz egyetlen apró negyeden múlt a küldetés teljesítése. Diszkréten azt javaslom, ebbe azért ne nagyon lovallják bele magukat mások, ha nem akarják, hogy mulatság tárgyává váljanak. Képzeljük el azt az építőmestert, aki három emeletet felhúz, majd a negyedik alatt összedől a ház. Vagy azt az orvost, aki háromnegyed részben bevarrja a műtéti sebet, aztán a hiányzó részt nyitva hagyja. Majd, ha a család keservesen reklamál a műhiba miatt, megrántja a vállát: mit akarnak, hetvenöt százalékig minden stimmelt! Vagy lemenne két felvonás Molnár Ferenc Játék a kastélyban című darabjából, aztán a záró harmadikban az Almádyt alakító színművész belezavarodna Pierre-Jean Bourmond de la Seconde-Chaumiere-Rambouillet nevének kiejtésébe, egyúttal kiesne a szerepéből. Aztán ámulva nézne a befejezetlen előadástól meghökkent publikumra: miért, az első két felvonásban micsoda ragyogó Almády voltam!
Nem, mintha az FTC olyan csillogó lett volna Zágrábban vagy az Üllői úti visszavágó első szakaszában. Hogy aztán örüljön – már amennyire repesni lehet ettől –, hogy 0-4-nél a szórakozó ellenfél elrontotta a tizenegyest.
Pedig a zöld-fehérek előmenetelét az egész magyar futballközeg igyekezett segíteni. A ferencvárosiak elnapolhatták első két bajnoki mérkőzésüket, hogy még az NB I se zavarja meg nemzetközi előkészületeiket, de – miként a többi magyar reprezentáns esetében – úgy tetszett, jobb volna az európai selejtezőt elhalasztani, akkor nem történne semmi baj. Mert ez a nyár is bebizonyította, milyen hatalmas mértékű a fejlődés. Az ugyanis mindent leleplez, hogy a magyar „élvonal” szűk másfél évtized alatt Vaduztól Vaduzig jutott. Az Újpest 2006-ban esett ki a miniállami vetélytárssal szemben, a Fehérvár meg most lett törpébb a törpénél. A nem elhanyagolható különbség az, hogy korábban még csak nem is álmodhattak annyi dohányról a magyar klubok, amennyi 2011-től zúdul a kasszába. Ám az irdatlan állami támogatás ellenére olykor a svájci másodosztály színvonala is túlontúl magas, de hát volt itt már Andorra, Luxemburg, Kazahsztán, Aktobe, Gabala, Niederkorn, Tirana, Zsogyino... Mi nem volt?
Futball.
Bár azt hallottam a Diósgyőr 5-1-es sóstói „lemészárlása” után: lenyűgözően összeállt a Fehérvár. Ugyanott szökött a fülembe nemegyszer, hogy Kubatov Springer-formátumú ferencvárosi elnök.
Ahogyan Sigér Nyilasi-, vagy Szignyevics Albert-klasszisú labdarúgó.
Témák
NB I labdarúgás
Frissítve: 2019.08.21. 12:03

Először jelöltek magyar focistát a Puskás-díjra

Publikálás dátuma
2019.08.19. 16:34
A Puskás Ferenc-díj
Fotó: MARTIN ROSE / EUROPRESS / GETTY IMAGES
A debreceni Zsóri Dániel Ferencvárosnak lőtt februári találatára is lehet szavazni a FIFA honlapján.
Az év góljáért járó Puskás-díj történetében először magyar labdarúgó is szerepel a 10-es jelöltlistán: a debreceni Zsóri Dániel Ferencvárosnak lőtt februári találatára is lehet szavazni a nemzetközi szövetség (FIFA) honlapján. A FIFA hétfőn délután, elsőként a Twitter-oldalán hozta nyilvánosságra a díj tíz jelöltjét.
A DVSC 18 éves futballistája, Zsóri Dániel február 16-án, a Ferencváros elleni hazai bajnoki találkozón a 81. percben csereként állt be élete első NB I-es mérkőzésére, majd a 93. percben, 15 méterről a kapu jobb alsó sarkába ollózott, megszerezve csapatának a győzelmet. Zsóri erről úgy nyilatkozott:
"meglepett, noha a RangAdó gáláján megnyertem a díjat a bajnokság legszebb góljáért. De nem gondoltam volna, hogy erre is jelölni fognak".

Bár többen is mondogatták neki, hogy esélye lehet a jelölésre a Puskás-díjért, ő kinevette őket. Felidézte, kissé mögé érkezett a labda, amellyel így nem tudott volna mást csinálni, megpróbálta a kapunak háttal állva ellőni, és sikerrel járt. Mint mondta, igyekezett túllépni a találaton, inkább a játékra koncentrált, és arra, hogy továbbra is gólokat szerezzen.
Zsóri gólján kívül a brazil Matheus Cunha (RB Leipzig), kolumbiai Juan Fernando Quintero (River Plate), a svéd Zlatan Ibrahimovic (Los Angeles Galaxy), az argentin Lionel Messi (FC Barcelona), az olasz Fabio Quagliarella (Sampdoria), az angol Andros Townsend (Crystal Palace), valamint három női játékos, a kameruni Ajara Nchout (Valerenga), az amerikai Amy Rodriguez (Utah Royals) és az északír Billie Simpson (Cliftonville Ladies) jelölt az elismerésre. A találatok kiválasztásánál a 2018. július 16. és 2019. július 19. közötti időszakot vették figyelembe.
A fifa.com-on szeptember 1-én éjfélig lehet voksolni. A korábbi évekhez képest változás, hogy a három legtöbb szavazatot kapó gól közül egy legendás játékosokból álló zsűri választja majd ki a győztest, aki szeptember 23-án, a milánói Scalában sorra kerülő FIFA-gálán veheti majd át az elismerést.
Frissítve: 2019.08.19. 19:59