Egy mexikói bíró engedélyezte a kokain rekreációs célú fogyasztását

Publikálás dátuma
2019.08.21. 14:27

Fotó: Shutterstock
Ha a felsőbb bíróság is jóváhagyja a döntést, az ország egy hatalmas lépéssel közelebb kerülhet a drogháborúk végéhez.
Mexikóban egy bíró engedélyezte kokain fogyasztását rekreációs célból két embernek - adta hírül szerdán a BBC brit média. Ez az első ilyen ítélet Mexikóban. A bíró engedélyezte, hogy a két érintett birtokolhasson, szállíthasson és fogyasszon a kábítószerből, de kikötötte, hogy nem árusíthatnak belőle. A döntés tehát a fogyasztók dekriminalizációját jelentené, nem a kokain legalizálását.
A két kedvezményezett még nem örvendezhet, mivel a döntést magasabb bírósági szinten is jó kell hagyni. A Mexikó Egységben a Bűn Ellen (Mexico United Against Crime - MUCD) nevű szervezet viszont örömének adott hangot. Történelminek minősítette a döntést, amely - mint hangoztatja -
újabb lépés egy alternatív drogpolitika kialakításában.

Az MUCD egyik fő célja, hogy Mexikó megszűnjön a drogháborúk országa lenni. Tavaly Mexikóban több mint 33 ezer, kábítószerrel összefüggő emberölést követtek el, 15 százalékkal többet, mint tavalyelőtt.
Témák
Mexikó kokain
Frissítve: 2019.08.21. 14:32

Nyolcvanra emelkedett a kabuli esküvőn elkövetett merénylet halálos áldozatainak száma

Publikálás dátuma
2019.08.21. 12:36

Fotó: WAKIL KOHSAR / AFP
A támadásban több mint 160 ember megsebesült.
Nyolcvanra emelkedett az Iszlám Állam terrorszervezet által egy kabuli lakodalomban elkövetett öngyilkos merénylet halálos áldozatainak száma – mondták el magas rangú afgán tisztségviselők szerdán. Naszrat Rahími belügyi szóvivő az MTI összefoglalója szerint közölte: korábbi hírek 63 halottról számoltak be, de a szombat éjjeli támadás több sebesültje később elhunyt. A sebesültek száma több mint 160. Egy másik magas rangú belügyi tisztségviselő rámutatott, hogy közülük sokan életveszélyes állapotban vannak, és még a szükséges műtéteket sem tudják elvégezni rajtuk. A síita muszlim lakodalomban elkövetett támadás áldozatai között sok a nő és a gyerek. A személyzet szerint mintegy 1200 embert hívtak meg a lagzira a Dubai City központba, amely a főváros nyugati részében fekszik. 
Az Iszlám Állam a terroristákhoz köthető Nasír nevű online „hírügynökségen” keresztül jelentkezett a merénylet elkövetőjeként. Közleményükben leszögezték, hogy eretneknek tartják a síitákat, és ezért szándékosan választották célpontnak az eseményt. A merényletet az afganisztáni kormány ellen fegyveresen lázadó tálibok elítélték. A radikálisok szóvivője, Zabihullah Mudzsáhid a Twitteren leszögezte: senkinek sincs joga nőket és gyerekeket megölni. Idén eddig ez volt a legvéresebb merénylet Kabulban. Az év eleje óta 17 támadást követtek el az afgán fővárosban, amelyekben legalább 193-an vesztették életüket és 900-an sebesültek meg. A rendőrség szerint több mint 25 esküvőt halasztottak el Kabulban a szombati merénylet után.

Trump: Valakinek szembe kellett szállnia Kínával

Publikálás dátuma
2019.08.21. 12:24

Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
„Itt volt az ideje, függetlenül attól, hogy jó-e az országnak, vagy rövid távon ártalmas” – közölte az amerikai elnök.
A kereskedelmi vita Kínával árthat is az amerikai gazdaságnak, de a viszály hosszú távon előnyöket hoz majd az Egyesült Államoknak – mondta Donald Trump amerikai elnök kedden újságíróknak. Azt az újságírói felvetést, miszerint az ország – éppen a Kínával folytatott elhúzódó vita miatt – recesszióba süllyedhet, Trump azzal söpörte félre, hogy
„valakinek szembe kellett szállnia Kínával”.

Az amerikai elnök közölte:
„itt volt az ideje, függetlenül attól, hogy jó-e az országnak, vagy rövid távon ártalmas”.

Kiemelte, hogy „nem volt más választás”, mint vámokat kivetni a kínai árukra. Trump közölte: meggyőződése szerint az amerikai gazdaságnak nem kell számolnia visszaeséssel, sőt, erőteljes fellendülés is várható, amennyiben a jegybank szerepét ellátó szövetségi tartalékrendszer (Fed) csökkenti az irányadó kamatlábat.
„Nagyon távol vagyunk a recessziótól. Valójában ha a Fed elvégzi rendesen a munkáját, akkor szerintem hatalmas növekedésnek lehetünk a tanúi”

– mondta.

Megjegyezte ugyanakkor, hogy a gazdaság élénkítése végett adócsökkentést fontolgat, konkrétan a vállalati nyereségadók és a munkáltatói járulékok mérséklését. Hozzáfűzte: ha lesznek is adócsökkentések, ezekre nem a közeljövőben kerül sor. Elemzők megjegyezték: a munkáltatói járulékok mérséklése ugyan a középosztályt erősítené, de a nyereségadók lefaragásából a nagyvállalatok húznának hasznot. Minden adócsökkentési csomaghoz a kongresszus hozzájárulása kell, a demokrata többségű képviselőházban a nyereségadók mérséklését nem szavaznák meg – tették hozzá.
Szerző