Előfizetés

Vádat emeltek Simonka György ellen

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.21. 15:13

Fotó: Facebook
A Központi Nyomozó Főügyészség bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt nyújtott be vádiratot Simonka György és 32 társa ellen a Fővárosi Törvényszéken.
A NAV Központi Hivatal Pénzmosás Elleni Információs Iroda feljelentése alapján indult ügyben az országgyűlési képviselő mentelmi jogát a legfőbb ügyész indítványára az Országgyűlés felfüggesztette, majd az ügyészség gyanúsítottként hallgatta ki Simonka Györgyöt, aki nem ismerte el a bűncselekmény elkövetését - olvasható az ugyeszseg.hu-n megjelent közleményben.  A vádirat lényege szerint Simonka György és társai tevékenysége a zöldség-gyümölcs termelői csoportok és termelői szervezetek által igénybe vehető, az Európai Uniótól és a hazai költségvetésből származó támogatások jogellenes megszerzésére irányult. A mai napon a Központi Nyomozó Főügyészség az ügyben 33 személy ellen emelt vádat, akik közül csak Simonka György közszereplő. A vádlottak valamennyien szabadlábon védekeznek.

Volt washingtoni nagykövet: Orbánék Amerika-politikája zavaros, következetlen és gerinctelen

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.21. 14:53
Szijjártó Péter és Mike Pompeo
Fotó: MANDEL NGAN / AFP
A milliárdos lobbizással csak elkendőzni lehet a bajt, de azt sem sokáig, figyelmeztet Simonyi András.
"Az Orbán-kormány Amerika-politikája zavaros, következetlen és meg merem kockáztatni, gerinctelen" - nyilatkozta Simonyi András, Magyarország volt washingtoni nagykövete a Privátbankárnak. A szakember szerint akkor tekinthető jónak egy diplomáciai kapcsolat, ha az nem csak a vezetők randevúiban nyilvánul meg, ám, mint fogalmazott, erről esetünkben szó sincs:
"a napi kapcsolatok szintje és főleg minősége elmarad attól, amit Orbán 2010-ben megörökölt a Bajnai-kormánytól".

A Fehér Házban ugyan megoszlanak a vélemények Magyarországról, de nagyon erős az a vonal, amelyik határozottan úgy véli, hogy Orbán orosz befolyás alá került - tette hozzá.
Simonyi András
Ennél sokkal nagyobb a baj a Kongresszusban, ahol Magyarországot mindkét párt részéről súlyos kritika éri, már-már megkérdőjelezve szövetségesi megbízhatóságát, a magyar demokrácia helyzetét pedig egyenesen siralmasnak nevezik, folytatta Simonyi. Ami pedig a méregdrága lobbizást illeti, ezzel
"Magyarország egy csoportba került a legpitiánerebb kis diktatúrákkal".

A lobbizás tartósan nem leplezheti el a bajokat. Kiemelte, komoly jelzésnek tartja a kapcsolatok amerikai megítélése szempontjából, hogy Nancy Brinker volt budapesti amerikai nagykövet néhány hete súlyos kritikát írt a magyar miniszterelnökről, mégpedig Trump "kedvenc", legszűkebb köréhez kötődő sajtóorgánumában, a konzervativ Newsmax mediában.

Önkormányzati képviselőként folytatná Kerpel-Fronius

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.21. 13:54

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
A budapesti XIII. kerületben indul a Momentum korábbi főpolgármester-jelöltje.
15 százalékot sem ért el az előválasztáson, így budapesti főpolgármester-jelölt nem lett a momentumos Kerpel-Fronius Gáborból - lesz helyette önkormányzati képviselőjelölt. "Az ellenzéki pártok megállapodása értelmében a XIII. kerületben is együtt indulnak az ellenzéki pártok, s köztük a 9. önkormányzati egyéni választókörzetben én is elindulok" - írja a jelölt közösségi oldalán. A megállapodás értelmében támogatja Tóth József XIII. kerületi MSZP-s polgármestert, és Karácsony Gergely főpolgármester-jelölti kampányát.
A kerületben az összes egyéni választókörzetet az ellenzék vitte a 2014-es önkormányzati választáson, és még a kompenzációs lista hat helyéből is csak három jutott a kormánypártnak. Ez alapján nem tűnik kérdésesnek Kerpel-Fronius bejutása.