Nem lehet megóvni a tavaszi meccseket

Publikálás dátuma
2019.08.22. 10:00

Fotó: ZTEFC.HU
Hiába játszott a tavaszi szezonban a fülpiercinggel fél évig a szabályokat megszegve a zalaegerszegi labdarúgó az NB II-ben, a tiltakozási határidő lejárta miatt nem lehet módosítani a meccsek eredményein.
Kassai Viktor játékvezető nem engedte fülpiercinggel pályára lépni Barczi Dávidot, a Zalaegerszeg játékosát a múlt szombati, Debrecen elleni bajnokin. A nemzetközi szabályok ugyan egyértelműen fogalmaznak (semmilyen ékszer nem viselhető a mérkőzéseken, még leragasztva sem), a népharag mégis a szabályok szerint eljáró FIFA-bíróra zúdult, nem pedig az előírásokat hónapok óta megszegő futballistára.
Lapunk arra volt kíváncsi, van-e jogorvoslati lehetőség azoknak a kluboknak a számára, akik ellen Barczi a szabályokat kijátszva lépett pályára, meg kell-e változtatni az NB II előző szezonjának a végeredményét?
„Óvni nem lehet, minden mérkőzés után adott az óvási határidő, ez bajnoki osztályonként változhat, de abban nincs különbség, hogy pár nap engedélyezett erre – mondta a Népszavának Sándor Elek. – A hibázó játékvezetőket lehet felelősségre vonni, abban az esetben, ha a játékvezetői bizottság szabályzata nem tartalmaz szintén olyan pontot, ami egy-egy hiba esetében az elévülésről rendelkezik. A bajnoki sorrend azonban nem változtatható meg.”
A Népszava írásban megkérdezte a Magyar Labdarúgó-szövetség játékvezetői bizottságát, hogy indul-e bármilyen vizsgálat azokkal a játékvezetőkkel szemben, akik a nemzetközi szabályokat megszegve engedték pályára lépni a futballistát a tavaszi szezonban (illetve az élvonalban is az első fordulóban, a Mezőkövesd ellen). Cikkünk megjelenéséig a kérdésünkre nem kaptunk választ.
A játékvezetőket gyakorlatilag a zalaegerszegiek jelentették fel a nyilvánosság előtt, amikor a debreceni bajnoki találkozót követő sajtótájékoztatón Dobos Barna vezetőedző azt mondta, fél éve játszik Barczi fülpiercingben, és eddig senki sem szólt emiatt.
„Egyértelmű, hogy a legnagyobb hibát a zalaegerszegi játékos követte el és a vezetők, a jog nem ismerete pedig nem ad felmentést semmire” – emelte ki a sportjogász.
Érdemes lenne a hazai játékvezetőknél sokkal jobban odafigyelni a nemzetközi előírások betartatására. Augusztus 11-én, vasárnap Dorogon az MTK elleni másodosztályú bajnoki találkozón többször, hosszan skandált a hazai drukkerek egy csoportja antiszemita rigmusokat, a játékvezető mégsem állította meg a játékot, pedig ezt írják elő a nemzetközi szabályok. Ráadásul a bíró a következő fordulóban is vezetett mérkőzést, ami azt jelenti, hogy a felettesei szerint jó döntés volt „nem meghallani” a gyalázatos rigmusokat.
Témák
NB I NB II

A magyar helyett a román válogatottba megy, a Fehérvár a második csapatába száműzte

Publikálás dátuma
2019.08.22. 09:13

Fotó: Rus Adrian / Facebook
Legalábbis ezt nyilatkozta a román szövetségi kapitány Rus Adriánról.
„Hihetetlen! Magyarország el akarja lopni Adi Rust"

- vette észre a sport.ro cikkét a 24.hu. A román sportlapnak Cosmin Contra szövetségi kapitány nyilatkozott, és Rus Adriánról, a MOL Fehérvár FC középső védőjéről azt mondta, hogy azért száműzték a magyar klub második csapatába, mert a játékosnak a magyar és a román válogatott között kellett választania, és ő az utóbbit választotta.    Rus nyáron 700 ezer euróért szerződött a fehérváriakhoz a Sepsi OSK-tól, lejátszott két meccset, majd a második csapathoz irányították. A román kapitány szerint egyre kényesebb a helyzet, hiszen a magyar válogatott szeretné őt megszerezni. 
"Beszéltem vele, elmondta, hogy nyomást gyakoroltak rá, mielőtt meghívót küldtem neki. Azt mondogatták: szükségünk van rád, bla, bla, bla…"

- nyilatkozta a lapnak Contra, aki mindennek ellenére meg fogja hívni a román válogatottba Rus Adriánt, már az idei Málta és Spanyolország elleni Eb-selejtezőkön is számítana rá. "Nagyon kedvelem a játékát, jó képességű labdarúgó" - tette hozzá. A román szövetségi kapitány szavaira még sem a fehérvári klub, sem a magyar szövetség nem reagált. A Szatmárnémetiben született Rus Romániában nevelkedett, majd 2015 augusztusában Magyarországra igazolt, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei első osztályú Fehérgyarmat játékosa lett. Fél évvel később a másodosztályban szereplő Balmazújvároshoz került, a csapattal a szezon végén a bajnokság második helyén végeztek, ezzel feljutottak az élvonalba. A 2017-2018-as évadban harminc bajnokin lépett pályára az NB I-ben, de a Balmaz végül kiesett az idény végén, így került a Sepsi OSK-hoz, ahonnan a MOL Fehérvár FC-hez igazolt. 
Szerző

Sikeres magyar rajt Szegeden

Publikálás dátuma
2019.08.21. 19:30
Dombvári Bence a férfi kajak egyesek 500 méteres versenyének előfutamában
Fotó: Kovács Tamás / MTi
Jól kezdődött magyar szempontból a szegedi, olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokság.
A 200 méteres női kajakpárosok első előfutamában második lett a Lucz Anna, Kiss Blanka hazai duó, ezzel egyből bejutott a pénteki döntőbe. A magyar csapatnak már van egy másik döntős hajója is, női K-2 1000 méteren ugyanis a kevés nevező miatt nem rendeznek előcsatározásokat, így Hagymási Réka és Medveczky Erika duója csak a fináléban száll vízre, ugyancsak pénteken.
Közben a paraverseny nyitányán a 16 éves, tavasszal Európa-bajnok Kiss Péter megnyerte előfutamát, a paralimpiai ezüstérmes Suba Róbert pedig harmadikként zárt első pályáján KL1 200 méteren, így mindketten bejutottak a szám pénteki fináléjába, amelyben az első hat helyezett – nemzetenként azonban csak egy versenyző – indulási jogot szerez a jövő évi, tokiói paralimpiára.
Két magyar futamgyőzelmet is láthatott a közönség, ugyanis a nemzetközi mezőnyből három évig hiányzó Dombvári Bence parádés visszatérését láthatták a nézők. Bár ez nem ért döntős folytatást, mert a mezőny nagysága miatt ebben a számban kötelező a középfutam. Rajt-cél győzelmet aratott 500 méteren a Hajdu Jonatán-Fekete Ádám kenupáros, s ez számukra már döntőt ért, mert az első három egyenes ágon továbbjutott.
Az utolsó magyar érdekeltségű délelőtti előfutamban, férfi K-4 1000 méteren – amely már nem szerepel az olimpiai programban – Erdőssy Csaba, Tóth Dávid, Kulifai Tamás és Kós Benedek próbált a döntőt érő első három közé kerülni, s ez sikerült is nekik, így ők is készülhetnek a pénteki fináléra.
A nyitónap délutánjának középdöntős programjában egyedül Korisánszky Dávid és Mike Róbert kenupárosa volt érdekelt, miután délelőtt, az előfutamban negyedikként zárt. Az ötkarikás játékok műsorán nem szereplő versenyszám második fordulójában az első három hely ért finálét, s a magyarok az üzbégek mögött, a horvátok előtt értek másodikként a célba.
A délutáni 200 méteres előfutamok során is jól szerepeltek a magyarok, kenu egyesben Hajdu Jonatán, kajak egyesben Csizmadia Kolos, illetve Lucz Dóra is bejutott a középdöntőbe.
Szerző
Témák
Kajak-kenu-vb