Előfizetés

Önkormányzati választás – Péntekig kipostázzák az értesítőket, ha nem kapja meg, jelentkezzen a jegyzőnél

MTI
Publikálás dátuma
2019.08.22. 06:50
Illusztráció
Fotó: Népszava
Az értesítőket az augusztus 7-ei névjegyzéki állapotnak megfelelően nyomtatták ki, kiküldésükkel a Magyar Postát bízták meg.
Péntekig befejeződik az október 13-ai önkormányzati és nemzetiségi választásról szóló értesítők postázása. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) másfél hete kezdte meg a névre szóló küldemények postázását, ezekben az NVI arról tájékoztatja a választópolgárokat, hogy benne vannak a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásának névjegyzékben, és melyik szavazókörben élhetnek választójogukkal. Az értesítőket az augusztus 7-ei névjegyzéki állapotnak megfelelően nyomtatták ki, kiküldésükkel az iroda a Magyar Postát bízta meg. A mintegy 8 millió választópolgárnak legkésőbb pénteken postázzák az értesítőt. Ha valaki nem kapja meg, akkor a jegyzőnél (a helyi választási iroda vezetőjénél) jelezheti, aki ekkor új értesítőt állít ki. Azoknak, akik még nem nagykorúak, de az október 13-ai választásig betöltik 18. életévüket, ugyancsak most kell megkapniuk az értesítőt. Az értesítő a választópolgár személyes adatai közül csak a nevét, születési nevét, születési idejét és a lakcímét tartalmazza, és megtalálható rajta a szavazás pontos helye és ideje. Az értesítő bemutatása nem feltétele a szavazásnak. A szavazásra a választópolgárnak a lakcímkártyáját kell elvinnie, továbbá igazolnia kell személyazonosságát érvényes személyazonosító igazolvánnyal, útlevéllel vagy vezetői engedéllyel (jogosítvánnyal).

Százezreket buknak a bérlők az Ikarus-telepen

Gulyás Erika
Publikálás dátuma
2019.08.22. 06:45

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Vélhetően több mint egymilliárd forint adót nem fizetett meg a XVI. kerületnek a most eladott Ikarus-telep tulajdonosa. Az ellenzék hanyag kezelésről beszél.
A 2004 óta halmozódó be nem fizetett építmény– és telekadó miatt akár egymilliárd forintnál is magasabb összeggel károsíthatta meg a XVI. kerület önkormányzatát a holland kézben lévő Felikon Kft., a 28 hektáros mátyásföldi Ikarus telep eddigi tulajdonosa. A napokban végrehajtási árverésen egy kínai hátterű cégnek eladott terület tulajdoni lapján a kerület javára bejegyzett jelzálogjogok összesítve adják ki ezt az összeget. Ahogy azt a múlt héten megírtuk, sem az adós cég, sem az önkormányzat nem nyilatkozik az ügyben, a kertvárosi polgármester állítja, hogy ők kezdeményezték a sikeres végrehajtást, az Opten céginformációs adatbázisában azonban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szerepel az eljárás elindítójaként. Nemes Gábor, a XVI. kerület közös polgármesterjelöltje a közleményében „felmérhetetlen károkról” beszélt, mert álláspontja szerint ha egy vállalkozás évekig működhet gyakorlatilag zavartalanul adófizetés nélkül, az nagyon rossz példa más cégek előtt. Tegnap Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester jelölttel együtt járták körbe a kerületet, sajtótájékoztatójuk után a polgármesteri székért dolgozó korábbi szakszervezeti vezető úgy nyilatkozott lapunknak, hogy jogászaik vizsgálják a kérdést, és ha bebizonyosodik a hanyag kezelés, akkor feljelentést tesznek.
Az adatok összegyűjtése azonban a helyi ellenzéknek sem könnyű. A tavalyi parlamenti választáson a fideszes Szatmáry Kristóftól mindössze ezer szavazattal lemaradt Vajda Zoltán határozottan állítja, hogy a helyi képviselő-testületben, de még az önkormányzat gazdasági és pénzügyi bizottságában sem hangzott el egy mondat sem a hatalmas tartozásról a most záruló ciklusban, így vélhetően arról a kormánypártok helyi képviselői sem tudtak. A kerület internetes oldalán van egy „adóslista” elnevezésű fül, mögötte azonban nincsenek konkrét adatok, csak egy figyelmeztetés a lakosságnak, hogy „az önkormányzati adóhatóság helyi adó és gépjárműadó vonatkozásában az egyszázezer forintot – természetes személyek esetében az ötvenezer forintot – elérő, kilencven napon keresztül folyamatosan fennálló adótartozással rendelkező adózó nevét, lakóhelyét, székhelyét, telephelyét, adóazonosító számát és az adótartozás összegét a helyben szokásos módon közzéteheti”.
Az eladott Ikarus-telepen működő kisvállalkozás vezetője lapunknak elmondta, hogy minden bérlő kapott egy levelet a napokban a Felikon Kft.-től, amiben az állt, hogy a végrehajtó inkasszót rendelt el a számlájukra, így a szerződéskötéskor átadott kaució összegét nem tudják visszafizetni. Ez a cégnek 660 ezer forintos bukást jelent, ám nem ez a vállalat a legnagyobb a telepen. A hölgy elmondása szerint ugyanakkor eddig egyetlen szerződést sem mondtak fel, így a több mint 50 ott működő cég vezetői még reménykednek, hogy sikerül maradniuk az eddigi feltételekkel. A tegnapi kerületjáráson Nemes Gábor és Karácsony Gergely is megnézte az Ikarus-telepet, s véletlenül egy ott működő kis kínai cég vezetőjével futottak össze. A bérlő megerősítette azt a hírt, hogy a területet egy kínai vállalkozás vette meg, de az üzlet részleteiről, például arról, hogy maradhatnak-e, ő sem tudott semmit. 

Mi számít hanyag kezelésnek?

Az elhanyagolás valójában egy mulasztás, ami azt jelenti, hogy a vagyon kezelésével illetve felügyeletével megbízott vezető nem tesz meg minden tőle elvárhatót azért, hogy ne érje vagyoni hátrány az önkormányzatot. A kiszabható büntetés pedig akár 3 év is lehet, ha a hátrány összege meghaladja az 50 millió forintot.

Kapcsolódó
Kínai kézbe kerül az Ikarus-telep

Világnyílzáporra is jutott a több tízmillió állami pénzből

Kósa András
Publikálás dátuma
2019.08.22. 06:00
Lovasok felvonulása a Kurultájon, a rokon tudatú népek ünnepén Bugacon
Fotó: Ujvári Sándor / MTI
Szkítakonferencia, és sámán napok – egyebek mellett ezekre a programokra költött idén a Nemzeti Kulturális Alap kollégiuma összesen 90 millió forintot.
Idén összesen több mint 90 millió forintot osztott szét 11 pályázó között az Emberi Erőforrások Minisztériumához tartozó Nemzeti Kulturális Alap Összművészeti Kollégiuma – derült ki lapuk közérdekű adatigénylésére adott válaszokból. A szervezet tájékoztatása szerint például a Börzsönyi Egyesült Álmok Egyesület 1,2 millió forintos támogatást kapott arra, hogy megrendezze a Szkíta Konferencia, Szkíta Találkozó és Világnyílzápor című rendezvénysorozatot. (A világnyílzápor a pályázati leírás szerint azt jelenti, hogy a szkíta hagyományőrzők a világon mindenhol egyszerre nyilaznak - a tenderben nem meghatározott - célpont(ok)ra.) Az eseménysorozat idén áprilisban kezdődött és jövő áprilisig tart majd, a pénz pedig a rendezvénysorozat dologi-, szerkesztői- és szervezői díjainak költségeire fordítható.
A Szkíta Konferenciát és Szkíta Napokat egyébként már évek óta megrendezik, de jövőre a pályázat szerint „egy igazi nemzetközi fesztivál szintjére” szeretnék emelni az eseményt. Ennek érdekében – promóciós célból - összegyűjtenék azokat a más országokban készült felvételeket, amelyek a világnyílzáport örökítették meg.
A szervezet egy másik pályázatban az idei Szkíta Napokra támogatására 6 millió forintot kért, de a kollégium ezt elutasította.
Jutott pénz viszont a Sámánia – Sámán-Táltos Őskultúra Napok Surányban című családi hosszú hétvége megrendezésére, a Hon Alapítvány ugyanis 9 millió forintot kapott erre a célra. A rendezvény helyszínéül az azóta képzőművésszé avanzsált egykori újságíró, Jobbik-alelnök Molnár Tamás „Árvalányhaj művésztanyáját” jelölték meg. A programok között szerepelt tűzön járás, sólyomreptetés, sámándob készítés, táncház, valamint játszóház a gyerekeknek. A pályázat szerint erre az alkalomra tizenkét „nagyméretű, világító, úgynevezett sámánszobrot” készítettek. Az előadók között mások mellett a jobboldali körökben népszerű Bakay Kornél és Takaró Mihály szerepelt, míg a zenét Bársony Bálint „hangsimogató” és Waszlavik László szolgáltatta. „Szakmai hatások” címszó alatt a pályázók külön kiemelték, hogy a sámánkultúrát, mint „egy eddig kevésbé preferált történelmi korszakot” a „kormányzati törekvésekkel összhangban” népszerűsítik. A támogatást végül azzal a megkötéssel kapták meg, hogy tárlatvezetésre és rezsire nem költhetnek a pénzből.
A Határtalan Hangok Alapítványnak a kért 10 millió forintból csak 3 millió forintot ítéltek meg „A Diófa Alatt - Cseh Tamás Emléknapok” című pályázatára. A rendezvénnyel azt is „igyekeztek bebizonyítani, hogy az élő népművészet, a minőségi képzőművészet, a kimeríthetetlen Kárpát-medencei folklór nagyobb értéket adnak az Y, Z és egyéb generációknak, mint a modern elektronika vívmányai”. A Kőfeszten megvalósuló programban 27 zenei előadó (köztük Dresh Mihály, Gryllus Vilmos, Pély Barna vagy a Balaton zenekar) és 17 meghívott színész, rendező, kulturális személyiség idézte fel Cseh Tamás emlékét. A szervezők Fekete Péter kultúráért felelős államtitkárt kérték fel fővédnöknek.
Támogatást kapott a Bonum Tv Közhasznú Nonprofit Kft. katolikus tévécsatorna „Tíz Nap A Székelyeknél – Tíz Napos Élő Közvetítéssorozat Megvalósítása Csíkszeredából és Hargitafürdőről” címmel 7 millió forintot kapott arra, hogy május 28 és június 9. között, a romániai pápalátogatás idején Erdélyből közvetítsen. Mint pályázatukban írták, abban bíznak, hogy”kis szerencsével” ennek során annak a „megtartó erőnek a forrásáig” is eljuthatnak, ami „párját ritkítja egész Európában”. A pályázati anyag nem kitakart részeiből az derül ki, hogy 20 fős stáb utazott Erdélybe, ebből négy operatőr, a 10 részes filmsorozat elkészítéséhez kamerát, stúdiólámpákat is beszereztek, és voltak személyi kiadások is.
A nyertes pályázatok között szerepel még mások mellett Monostori Ferenc szobrászművész is, aki csaknem 18,5 millió forintot kért egy homokszobrokból tervezett 48-as Szabadságparkra Tinnyén. Sipos Kornél producer (a Hídemberen is dolgozott) 19,5 millióra pályázott a Per A Nemzet Ellen című film elkészítésére, a jórészt kitakart szinapszisból csak annyi derül ki, hogy valószínűleg Donáth Ferenc evangélikus lelkészről, a Nagy Imre-per másodrendű vádlottjáról szól és a nyitójelenetben egy archív felvételen Boros Péter volt miniszterelnök és Gulyás Gergely is megjelenik.
Pesty-Nagy Kati 1,5 millió forintot kapott egy Benedek Elekről szóló rendezvénysorozatra, míg Szitta Tamás a Szalakóta Egyesület nevében magyar-türk népzenei koncertsorozat lebonyolítására pályázott 6,6 millió forint értékben. Szigorúbbak voltak viszont a döntéshozók a várpalotai Trianon Múzeum Alapítvány 67 fősre tervezett „Szeressük Vissza Magyarországot!” című alkotótáborával kapcsolatban: a rendezvényre ugyanis – ahol a szélsőjobboldali körökben népszerű Ismerős Arcok is fellépett – az igényelt 36 millió helyett végül csak 12 milliót ítéltek meg.