Előfizetés

A TEK elismerte, hogy nem engedték be Burgenland kormányzóját Merkel és Orbán megemlékezésére

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.22. 11:53
Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója
Fotó: MTI
A két osztrák politikus elkésett, és nem a kijelölt helyen próbáltak bemenni. „A vendégek késői belépési szándéka nem jutott el a vezetési pontra” – fogalmaztak.
Szerdán az osztrák BVZ írta meg, hogy hétfőn, az Angela Merkel német kancellár és Orbán Viktor magyar miniszterelnök közös részvételével, Sopron evangélikus templomában megtartott hálaadó istentiszteletre érvényes meghívásuk ellenére nem engedték be Hans Peter Doskozil burgenlandi kormányzót és Thomas Steinert, Eisenstadt-Kismarton polgármesterét, az ÖVP tartományi elnökét. A 444 érdeklődésére most kiderült, hogy valóban rendőrök voltak azok, akik elhajtották a meghívott vendégeket, a helyszínt pedig a Terrorelhárítási Központ biztosította. A terrorelhárítók a portál kérdésére megerősítették, hogy Hans Peter Doskozil, Burgenland tartományi főnöke és Thomas Steiner, Eisenstadt polgármestere a rendezvény meghívottjai között szerepeltek.
Hans Peter Doskozil
Fotó: JOE KLAMAR / AFP
„Számukra előzetesen megküldésre kerültek a programmal kapcsolatos technikai információk, tájékoztatások, így az érkezési idő, a beléptetés pontos helye, illetve az útvonal zárásokra való figyelemfelhívás”

– tették hozzá.

A TEK szerint
„(...) a két vendég a zárást követően fél órával és nem a kijelölt helyen próbálták megközelíteni a rendezvényt.”

A portálnak adott válaszukban kiemelték:
„az útvonal biztosító rendőrök szabályszerűen jártak el, feladatuk az volt, hogy a zárást követően a konvoj biztosítása érdekében a lezárt területre a belépést megakadályozzák.”

Viszont a TEK arra is kitért, hogy az ilyen esetek egyrészt gyakoriak, másrészt elég könnyen megoldhatóak, hiszen a cél nyilván az, hogy a fontos meghívottak végül bejussanak, nem pedig az, hogy csuklóztassák és megfegyelmezzék őket.
„A TEK biztosításai során kiemelt figyelmet fordít a meghívott vendégek bejutására és a rendezvényeken való részvételük biztosítására, ezért számos esetben segítette elő a meghívotti kör belépését hasonló szituációkban.”

A portál azt írja, a jelek szerint probléma akadt a belső kommunikációval.
„Jelen esetben a vendégek késői belépési szándéka nem jutott el a vezetési pontra, problémájukról az érkezés idejében sem a Terrorelhárítási Központnál, sem a biztosításban részt vevő rendőri egységeknél nem keletkezett információ.”

A TEK azzal zárta válaszát: mindent megtesz az esetleges félreértés, vagy kommunikációs zavar megnyugtató tisztázása érdekében.
A BVZ-nek egyébként korábban a burgenlandi kormányzó az esettel kapcsolatban azt nyilatkozta, nem sértődött meg, de szerinte a szervezettség kívánnivalót hagyott maga után. „Minek küldenek meghívót, ha utána nem fogadnak szívesen?” – tette fel a kérdést. Thomas Steiner pedig közölte: „egy magyar szervező megmondta az őrnek, hogy Kismarton polgármestere vagyok és meg vagyok hívva. De nem érdekelte.” 

Ovádi Péter fideszes képviselőnek egy diplomája van, de úgy tűnik, azt két alkalommal szerezte meg

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.22. 10:42
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
2010 és 2014 között már megvolt a diploma, de 2017-ben lett meg. Logikai buborék? Nem! Kvantumfizika a politikában.
A Magyar Narancs szaladt bele egy számokból álló adathalmazba, aminek elemzése után arra lehet következtetni, hogy a Fidesz az illiberalizmus bevezetése közben a kvantumfizika eredményeit igyekszik felhasználni a politikában. A lap első körben azt találta, hogy Ovádi Péter fideszes képviselő országgyűlési adatlapja szerint 2017-ben szerezte meg okleveles mérnök-informatikus diplomáját a Pannon Egyetemen. Második körben aztán Ovádi korábbi posztjával, veszprémi önkormányzati képviselőségével kapcsolatban találta azt az információt, hogy 2010-2014 között már megvolt a diplomája. Két olyan megoldással állt elő a Magyar Narancs, ami illiberális keretek között bizonyítható, valamint egy olyan megoldást is javasolt, ami a kvantumfizika iránt érdeklődők számára jelenthet ínyenc falatot:
  • 1. Amennyiben az önkormányzati képviselőként közölt 2010-2014 közötti adat a hiteles, tehát Ovádi abban az időszakban már rendelkezett diplomával, akkor később, már az illiberális országgyűlési képviselőként közölt 2017-es diplomaszerzés rossz adat.
  • 2. Az illiberalizmus keretein belül az is lehetséges, hogy Ovádi parlamenti önéletrajza a hiteles, és önkormányzati képviselőként megelőlegezte magának a diplomát.
  • 3. A kvantumfizika szemüvegén át végül elképzelhető, hogy a 2017-es diploma egyszerre született meg 2017-ben, valamint a 2010-2014-es időszakban. A nem is olyan ritka jelenséget „odahatásnak” nevezzük, ami hatalomenergiával idézi elő, hogy egy később született fontos adat visszamenőleg is minden fontos helyen megtalálható legyen.

Sermer visszalépett, Karácsonyt támogatja

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.22. 09:49
Sermer Ádám
Fotó: Népszava
A politikus azt is elmondta: Szabadai Viktor elindulhat az ellenzék támogatásával az V. kerületben, egyéniben.
Sermer Ádám is Karácsony Gergelyt támogatja az őszi főpolgármester-választáson – jelentették be a DK, az MSZP, a Párbeszéd és a Liberálisok politikusai csütörtökön. Gy. Németh Erzsébet, a DK politikusa, az ellenzék XVII. kerületi polgármester-jelöltje azt mondta, ők kezdeményezték a tárgyalásokat a Fodor Gábor-féle Liberálisokkal. – Olyan volt minden, mint egy kiváló színházi előadás, a premierre minden összeállt – vont párhuzamot Gy. Németh. A Liberálisok egykori főpolgármester-jelöltje pár perccel visszalépése után bejelentette, hogy Karácsony Gergelyen kívül kizárólag Fidesz-párti főpolgármester-jelöltek maradtak állva. Sermer Ádám nem hozta nyilvánosságra a megállapodás minden elemét, azt viszont elárulta, hogy Szabadai Viktor, a Liberálisok politikusa elindulhat az ellenzék támogatásával az V. kerületben, egyéniben. – Az a dolgunk, hogy képviseljük a sokszínű változást akaró többséget – szögezte le Karácsony Gergely. A főpolgármester-jelölt egyértelmű, hogy akik ezt a változást akarják, azoknak egy jelöltjük van: az előválasztás győztese – azaz ő. Molnár Zsolt, az MSZP budapesti elnöke megjegyezte, hogy „hat pártnál több a hét”, azaz szerinte érdemben nőtt Karácsony főpolgármesteri esélye. Molnár bejelentette azt is, hogy minden nyitott kérdés lezárult, Ferencvárosban van polgármester-jelölt Baranyi Krisztina személyében, míg – Molnár állítása szerint – Csepelen visszatért a helyi együttműködésbe a Momentum.