Microsoft-botrány: lépett az ügyészség

Publikálás dátuma
2019.08.22. 12:03

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Az atv.hu úgy tudja, Microsoft-licenc szerződéseket kérnek be augusztus 26-ig.
A Fővárosi Főügyészség közigazgatási jogi osztálya egy szerdai levélben arra kéri az Esterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet főigazgatóját, hogy legkésőbb augusztus 26-ig küldje meg „a Microsoft vagy azzal egyenértékű szoftverlicencek és kapcsolódó szolgáltatások beszerzésére megkötött közbeszerzési szerződéseket, és azok előkészítő iratanyagát is a Fővárosi Főügyészségnek” – írja az atv.hu. A portál szerint más szállítási, vállalkozási szerződéseket is kérnek. A portálhoz is eljutott levelében az ügyész azt kéri, hogy az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet, valamint hét beszállító cég között 2014. július 29-én megkötött szállítási szerződést, valamint további egy beszállítóval 2014. november 4-én megkötött kettő darab szállítási szerződést, öt beszállítóval 2015. szeptember 1-jén megkötött vállalkozási szerződést, továbbá egy beszállítóval 2015. szeptember 7-én megkötött vállalkozási szerződést – de a szerződéskötéseket előkészítő teljes iratanyagot is – legkésőbb 2019. augusztus 26-áig a Fővárosi Főügyészség Közigazgatási Jogi Osztályának (elektronikus úton vagy papír alapon) küldjék meg. A portál szerint osztályvezető ügyész ezen túlmenően kéri azt is, hogy a fent nem szereplő, de a KM0101SLIC13 azonosító számon megkötött keretmegállapodás alapján
„Microsoft vagy azzal egyenértékű szoftverlicencek és kapcsolódó szolgáltatások beszerzésére megkötött további közbeszerzési szerződéseket és azok előkészítő iratanyagát is szíveskedjék megküldeni a Fővárosi Főügyészségnek”.

Szerző
Frissítve: 2019.08.23. 13:59

A TEK elismerte, hogy nem engedték be Burgenland kormányzóját Merkel és Orbán megemlékezésére

Publikálás dátuma
2019.08.22. 11:53
Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója
Fotó: MTI
A két osztrák politikus elkésett, és nem a kijelölt helyen próbáltak bemenni. „A vendégek késői belépési szándéka nem jutott el a vezetési pontra” – fogalmaztak.
Szerdán az osztrák BVZ írta meg, hogy hétfőn, az Angela Merkel német kancellár és Orbán Viktor magyar miniszterelnök közös részvételével, Sopron evangélikus templomában megtartott hálaadó istentiszteletre érvényes meghívásuk ellenére nem engedték be Hans Peter Doskozil burgenlandi kormányzót és Thomas Steinert, Eisenstadt-Kismarton polgármesterét, az ÖVP tartományi elnökét. A 444 érdeklődésére most kiderült, hogy valóban rendőrök voltak azok, akik elhajtották a meghívott vendégeket, a helyszínt pedig a Terrorelhárítási Központ biztosította. A terrorelhárítók a portál kérdésére megerősítették, hogy Hans Peter Doskozil, Burgenland tartományi főnöke és Thomas Steiner, Eisenstadt polgármestere a rendezvény meghívottjai között szerepeltek.
Hans Peter Doskozil
Fotó: JOE KLAMAR / AFP
„Számukra előzetesen megküldésre kerültek a programmal kapcsolatos technikai információk, tájékoztatások, így az érkezési idő, a beléptetés pontos helye, illetve az útvonal zárásokra való figyelemfelhívás”

– tették hozzá.

A TEK szerint
„(...) a két vendég a zárást követően fél órával és nem a kijelölt helyen próbálták megközelíteni a rendezvényt.”

A portálnak adott válaszukban kiemelték:
„az útvonal biztosító rendőrök szabályszerűen jártak el, feladatuk az volt, hogy a zárást követően a konvoj biztosítása érdekében a lezárt területre a belépést megakadályozzák.”

Viszont a TEK arra is kitért, hogy az ilyen esetek egyrészt gyakoriak, másrészt elég könnyen megoldhatóak, hiszen a cél nyilván az, hogy a fontos meghívottak végül bejussanak, nem pedig az, hogy csuklóztassák és megfegyelmezzék őket.
„A TEK biztosításai során kiemelt figyelmet fordít a meghívott vendégek bejutására és a rendezvényeken való részvételük biztosítására, ezért számos esetben segítette elő a meghívotti kör belépését hasonló szituációkban.”

A portál azt írja, a jelek szerint probléma akadt a belső kommunikációval.
„Jelen esetben a vendégek késői belépési szándéka nem jutott el a vezetési pontra, problémájukról az érkezés idejében sem a Terrorelhárítási Központnál, sem a biztosításban részt vevő rendőri egységeknél nem keletkezett információ.”

A TEK azzal zárta válaszát: mindent megtesz az esetleges félreértés, vagy kommunikációs zavar megnyugtató tisztázása érdekében.
A BVZ-nek egyébként korábban a burgenlandi kormányzó az esettel kapcsolatban azt nyilatkozta, nem sértődött meg, de szerinte a szervezettség kívánnivalót hagyott maga után. „Minek küldenek meghívót, ha utána nem fogadnak szívesen?” – tette fel a kérdést. Thomas Steiner pedig közölte: „egy magyar szervező megmondta az őrnek, hogy Kismarton polgármestere vagyok és meg vagyok hívva. De nem érdekelte.” 
Szerző

Ovádi Péter fideszes képviselőnek egy diplomája van, de úgy tűnik, azt két alkalommal szerezte meg

Publikálás dátuma
2019.08.22. 10:42
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
2010 és 2014 között már megvolt a diploma, de 2017-ben lett meg. Logikai buborék? Nem! Kvantumfizika a politikában.
A Magyar Narancs szaladt bele egy számokból álló adathalmazba, aminek elemzése után arra lehet következtetni, hogy a Fidesz az illiberalizmus bevezetése közben a kvantumfizika eredményeit igyekszik felhasználni a politikában. A lap első körben azt találta, hogy Ovádi Péter fideszes képviselő országgyűlési adatlapja szerint 2017-ben szerezte meg okleveles mérnök-informatikus diplomáját a Pannon Egyetemen. Második körben aztán Ovádi korábbi posztjával, veszprémi önkormányzati képviselőségével kapcsolatban találta azt az információt, hogy 2010-2014 között már megvolt a diplomája. Két olyan megoldással állt elő a Magyar Narancs, ami illiberális keretek között bizonyítható, valamint egy olyan megoldást is javasolt, ami a kvantumfizika iránt érdeklődők számára jelenthet ínyenc falatot:
  • 1. Amennyiben az önkormányzati képviselőként közölt 2010-2014 közötti adat a hiteles, tehát Ovádi abban az időszakban már rendelkezett diplomával, akkor később, már az illiberális országgyűlési képviselőként közölt 2017-es diplomaszerzés rossz adat.
  • 2. Az illiberalizmus keretein belül az is lehetséges, hogy Ovádi parlamenti önéletrajza a hiteles, és önkormányzati képviselőként megelőlegezte magának a diplomát.
  • 3. A kvantumfizika szemüvegén át végül elképzelhető, hogy a 2017-es diploma egyszerre született meg 2017-ben, valamint a 2010-2014-es időszakban. A nem is olyan ritka jelenséget „odahatásnak” nevezzük, ami hatalomenergiával idézi elő, hogy egy később született fontos adat visszamenőleg is minden fontos helyen megtalálható legyen.
Szerző
Frissítve: 2019.08.22. 10:45