Sajtótájékoztatón firtatták egy fideszes polgármester vagyonosodását, rendőrségi eljárás indult ellenük

Publikálás dátuma
2019.08.22. 15:13
Kerpel-Fronius Gábor
Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Úgy tűnik, érzékeny pontra tapintottak a momentumosok, mikor rákérdeztek: mégis hogyan lett a semmiből 200 milliós villája Hassay Zsófia terézvárosi fideszes polgármesternek.
Kerpel-Fronius Gábort, a Momentum politikusát és XIII. kerületi önkormányzati képviselőjelöltjét "gyülekezési joggal való visszaélés miatt" szabálysértési eljárás alá vonta és péntekre beidézte a II. kerületi rendőrkapitányság, írja a párt közleménye nyomán az Index. A párt szerint a rendőrségi idézés nem részletezi az idézés és az eljárás indokát, de
Kerpel-Fronius ellen valószínűleg azért indult szabálysértési eljárás, mert július végén a VI. kerületi polgármester, Hassay Zsófia kétszázmillió forintba kerülő budai villája előtt sajtótájékoztatót tartott a párbeszédes Temesvári Szilviával közösen.

Temesvárit szintén beidézte a rendőrség.
A sajtótájékoztatón az ellenzéki politikusok arról beszéltek, hogy a kerületi vagyonnyilatkozat-vizsgáló bizottság összehívását kezdeményezik, hogy kiderüljön, miből vásárolta magának a házat 2016-ban a fideszes polgármester. Hassay 2014-es vagyonnyilatkozata szerint ugyanis akkor még csak egy 65 négyzetméteres lakása volt, és a két év alatt bevallott bevételei alapján legfeljebb 4,8 millió forintot takaríthatott volna meg.
A rendőrség eljárását a Momentum jogellenesnek tartja, mert az alapvető jogok biztosa már 2008-ban megállapította (pdf, 42., illetve 90. oldal), hogy törvénysértő, ha egy sajtótájékoztató miatt gyülekezési joggal való visszaélés miatt szabálysértési eljárás indul. Az új gyülekezési törvény megerősítette, hogy a közügyben tartott sajtótájékoztató nem minősül gyülekezésnek. Elfogadhatatlan és riasztó, hogy a rendőrség nyilvánvalóan törvénysértő módon von eljárás alá ellenzéki politikusokat pusztán a politikai tevékenységük kifejtése miatt - írják közösségi oldalukon.
Szerző
Frissítve: 2019.08.22. 15:17

A bevándorlási különadó "hiba a Mátrixban": senki sem fizeti, de a kormány szerint nem is ez a célja

Publikálás dátuma
2019.08.22. 14:45

Fotó: Vajda József / Népszava
Egy év alatt sem derült ki, hogy pontosan kinek és miért kellene adóznia.
Nehéz úgy visszatartó erőt tulajdonítani egy adónemnek, ha azt végül is senkinek sem kell befizetnie. A kormány most úgy magyarázza a bevándorlási különadó egy év alatt összehozott 0 forintos mérlegét, hogy
"a különadóval nem az államkassza bevételének növelése, hanem az illegális bevándorlást segítő tevékenység visszaszorítása a cél".

Ezt Bodó Sándor, a Pénzügyminisztérium államtitkára válaszolta a jobbikos Sneider Tamásnak, aki az Index szerint azt kérdezte írásban az illetékesektől, hogy "Beváltotta-e a hozzá fűzött reményeket a bevándorlási különadó?". Bodó ezzel természetesen nem válaszolt Sneider kérdésére, hiszen a jobbikos képviselő nem azt kérdezte, hogy mi a kormány célja az adónemmel. Az államtitkár azonban így leleplezte a "hibát a Mátrixban", ami csak egy kis logikai bukfenc: a bevándorlási különadó 0 forintos bevétele nyilván azt jelenti, hogy
senkit sem szorított vissza akár csak egyetlen forinttal sem az illegális bevándorlást segítő tevékenységében.

A különadót bevezető jogszabály értelmezését mind a mai napig nem tisztázták, így nem világos, pontosan mely tevékenységek és szervezetek támogatása után kellene fizetni - írta meg a Népszava is még júliusban. Ugyanekkor derült ki az is, hogy egyetlen témába vágó bevallás sem érkezett a NAV-hoz, és az adóhivatal ellenőrzést sem rendelt el az ügyben.
Szerző
Frissítve: 2019.08.22. 14:59

Simonka György a Facebookon tagad, és hisz a független bíróságban

Publikálás dátuma
2019.08.22. 13:40

Fotó: Rosta Tibor / MTI
Tegnap emeltek vádat a mentelmi jog alól felfüggesztett fideszes képviselő és 32 társa ellen.
A NAV Központi Hivatal Pénzmosás Elleni Információs Iroda feljelentése alapján indult ügyben Simonka György mentelmi jogát a legfőbb ügyész indítványára az Országgyűlés felfüggesztette, majd az ügyészség gyanúsítottként hallgatta ki Simonka Györgyöt, aki nem ismerte el a bűncselekmény elkövetését - írta meg szerdán a Népszava is. A vádirat lényege szerint Simonka György és társai tevékenysége a zöldség-gyümölcs termelői csoportok és termelői szervezetek által igénybe vehető, az Európai Uniótól és a hazai költségvetésből származó támogatások jogellenes megszerzésére irányult. A Központi Nyomozó Főügyészség az ügyben 33 személy ellen emelt vádat, akik közül csak Simonka György közszereplő. A vádlottak valamennyien szabadlábon védekeznek. Csütörtökön napközben Simonka saját Facebook-oldalán tett közzé egy posztot, amiben tagadja a vele szemben felhozott vádakat, és leszögezi, hogy hisz a független bíróságban, amely előtt tisztázhatja magát:
Szerző