Hassay Zsófia;Momentum;Kerpel-Fronius Gábor;

2019-08-22 15:13:10

Sajtótájékoztatón firtatták egy fideszes polgármester vagyonosodását, rendőrségi eljárás indult ellenük

Úgy tűnik, érzékeny pontra tapintottak a momentumosok, mikor rákérdeztek: mégis hogyan lett a semmiből 200 milliós villája Hassay Zsófia terézvárosi fideszes polgármesternek.

Kerpel-Fronius Gábort, a Momentum politikusát és XIII. kerületi önkormányzati képviselőjelöltjét "gyülekezési joggal való visszaélés miatt" szabálysértési eljárás alá vonta és péntekre beidézte a II. kerületi rendőrkapitányság, írja a párt közleménye nyomán az Index. A párt szerint a rendőrségi idézés nem részletezi az idézés és az eljárás indokát, de

Temesvárit szintén beidézte a rendőrség.

A sajtótájékoztatón az ellenzéki politikusok arról beszéltek, hogy a kerületi vagyonnyilatkozat-vizsgáló bizottság összehívását kezdeményezik, hogy kiderüljön, miből vásárolta magának a házat 2016-ban a fideszes polgármester. Hassay 2014-es vagyonnyilatkozata szerint ugyanis akkor még csak egy 65 négyzetméteres lakása volt, és a két év alatt bevallott bevételei alapján legfeljebb 4,8 millió forintot takaríthatott volna meg.

A rendőrség eljárását a Momentum jogellenesnek tartja, mert az alapvető jogok biztosa már 2008-ban megállapította (pdf, 42., illetve 90. oldal), hogy törvénysértő, ha egy sajtótájékoztató miatt gyülekezési joggal való visszaélés miatt szabálysértési eljárás indul. Az új gyülekezési törvény megerősítette, hogy a közügyben tartott sajtótájékoztató nem minősül gyülekezésnek. Elfogadhatatlan és riasztó, hogy a rendőrség nyilvánvalóan törvénysértő módon von eljárás alá ellenzéki politikusokat pusztán a politikai tevékenységük kifejtése miatt - írják közösségi oldalukon.