Előfizetés

Amerika majdnem kétharmadának elege lett Trumpól

MTI
Publikálás dátuma
2019.08.23. 07:57

Fotó: TIMOTHY A. CLARY / AFP
Az Egyesült Államok lakosságának 62 százaléka elégedetlen az amerikai elnök teljesítményével.
Az Egyesült Államok lakosságának 62 százaléka elégedetlen Donald Trump tevékenységével, 38 százaléka viszont elégedett a 45. elnök teljesítményével – áll az AP-NORC közvélemény-kutatásának eredményeit összegző jelentésben, amelyet csütörtökön tettek közzé. A felmérés szerint
  • a republikánus pártot kedvelők közül csak 20 százalék ítéli rossznak Trump munkáját,
  • a demokrata párt híveinek körében 94 százalékos az elutasítottsága,
  • a függetlenek – azaz a két hagyományosan nagy párthoz nem vonzódók – táborában pedig kétharmad az elégedetlenek aránya.
A felmérés augusztus 15-19. között készült 1058 felnőtt megkérdezésével. Az eredmények hibahatára 4,2 százalékos.

Bármikor felhívhatom Orbán Viktort, büszkélkedett a politikus, aki pár nap alatt zuhant a semmibe

Szelestey Lajos
Publikálás dátuma
2019.08.23. 07:37

A bukott osztrák alkancellár szerint a Kelet Európa utolsó bástyája.
Az osztrák politikát megrengető Ibizagate leleplezői könyvben is megjelentették, miként próbált az állami befolyással kereskedni a szélsőséges FPÖ két vezetője egy titkos megbeszélésen, és így újabb részletek láttak napvilágot a történet magyar száláról is, írja a Die Presse. Eszerint Strache pártelnök azt fejtegette beszélgetőpartnerének, akiről azt hitte, hogy egy tehetős orosz befektető unokahúga, hogy a Nyugat dekadens, lásd a sok meleget, a Kelet ezzel szemben normális. Azon kívül Európa iszlamizálódik, az egyetlen mentsvár a Kelet, ezért kell nyitni Oroszország és Magyarország felé. Elbüszkélkedett azzal, hogy Orbán Viktort bármikor felhívhatja, de jó a viszonya a magyar titkosszolgálatokkal is. Hozzátette, hogy a magyar kormányfő joggal lép fel Soros György ellen, mert a milliárdos és liberális emberbarát „ellenforradalmat” finanszíroz. A Süddeutsche Zeitung két újságírója által írt könyvből az is kiderül, hogy a két éve lezajlott hétórás beszélgetésben a Szabadságpárt vezére egy sor állami tulajdont, illetve ellenszolgáltatást ajánlott fel, ha az orosz fél megveszi neki a Kronen Zeitung bulvárlapot, és így jelentős sajtóbefolyáshoz juttatja. Mint emlékezetes, a vételben nagy szerepet szánt annak az osztrák üzletembernek, aki Magyarországon Orbánnak is felvásárolt jó pár orgánumot.

Holtan találták meg az egyik eltűnt barlangászt a lengyel Tátrában

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.23. 07:21

Fotó: Artur Widak / AFP / NurPhoto
A mentést tovább folytatják a rendkívül nehéz körülmények között.
Holtan találták meg a szombaton eltűnt két barlangász egyikét a lengyel Tátrában – adták hírül a tátrai hegyimentők csütörtök éjjel. A két barlangkutató a Jaskinia Wielka Sniezna (Nagy Havas-barlang) mélyén rekedt, mert váratlanul víz zúdult egy járatba és elvágta útjukat. Az MTI összefoglalója szerint a többfelé elágazó barlangrendszerben a mentők már kedden eljutottak abba a 400 méter mélyben fekvő üregbe, ahova feltételezésük szerint a két férfi menekülhetett a víz elől. A helyszínen megtalált felszerelés mellett élelmiszer is volt. A mentést tovább folytatják a rendkívül nehéz körülmények között: a barlangrendszer járatai igen szűkek, négy Celsius-fok a hőmérséklet és nagyon magas a páratartalom.
Négy barlangásznak sikerült még kimenekülni az elárasztott barlangfolyosóból, ők értesítették a mentőket a mélyben rekedt kollégáikról szombat este. Előtte még hallották a szerencsétlenül járt barlangászok hangját. Jan Krzysztof, a tátrai hegyi mentők (TOPR) parancsnoka még vasárnap azt mondta, aggodalomra adhat okot a barlangászok egészségi állapota, mivel már hosszabb ideje extrémnek minősíthető közegben tartózkodnak, ahol a hőmérséklet mintegy négy Celsius-fok, és magas a páratartalom. 

Előtérbe helyezik a mentők biztonságát

Jan Krzysztof később, péntek reggeli sajtótájékoztatóján közölte: még nem sikerült teljesen megközelíteni az egyik szűk barlangfolyosóban meglátott testet, egyértelmű, viszont, hogy a barlangász nem él.  A másik keresett barlangászról a TOPR parancsnoka elmondta: nagyon valószínűnek tartják, hogy ő sincs már életben, feltehetőleg kollégája holttestének közelében fogják majd megtalálni. A mentők most robbantással ki fogják szélesíteni a nyílást, amelyen keresztül a barlangászt meglátták. A mentőakciót viszont már „nem tekintik sürgősnek”, előtérbe helyezik a mentők biztonságát – mondta el Krzysztof. Úgy vélte, hogy a két barlangász halálát kihűlés okozhatta, mert a 400 méteres mélységben mindössze 4 Celsius-fokos a hőmérséklet, de az is elképzelhető, hogy a nyílást, amelybe menekültek, átmenetileg elárasztotta a víz, és megfulladtak. A barlangban folytatott mentéssel párhuzamosan a TOPR csütörtöktől nagyszabású mentőakciót hajt végre a váratlanul érkezett vihar miatt a Tátrában. A villámcsapásoktól a Tátra lengyel részén négyen meghaltak, sokan megsérültek, kilenc személyt továbbá is keresnek.

Kapcsolódó
Ketten rekedtek 500 méter mélyen a Nagy Havas-Barlangban, hetekig tarthat a mentésük