Ahol dohos nacionalizmussal leplezik a lopást, onnan menekülnek a fiatalok

Publikálás dátuma
2019.08.23. 08:00

Romániában és Bulgáriában egész körzetek néptelenedtek el, de nálunk sem rózsás a helyzet.
A Páneurópai Piknik kései, de tragikus következménye, hogy a keleti országokból százezrek vándoroltak Nyugatra, de az összkép is lehangoló – fejti ki a Süddeutsche Zeitung kommentárjában a neves osztrák író, Karl-Markus Gauss. Azzal érvel, hogy az érintett kormányok szinte kivétel nélkül dohos, nacionalista politikát folytatnak, többé-kevésbé megszállottan próbálják kiiktatni a sajtószabadságot, kifordítani sarkaiból a jogállamot, megszabályozni a társadalmat, már ahol nem arról van szó, hogy korrupt módon elsikkasszák az EU pénzét. A szerző elismeri, hogy haragszik Orbánra és Kaczynskira, de azt ajánlja, hogy abból a szempontból is vizsgáljuk meg a helyzetet, mit adott az unió az új tagoknak. Először is katasztrofálisan érintette őket a migráció, egészen pontosan a kivándorlás. Emiatt sok helyütt egész körzetek néptelenedtek el, ezrével mentek el román és bolgár orvosok, hiányuk odahaza egyre kínzóbb. Emiatt megint csak újabb és újabb tömegek veszik kézbe a vándorbotot. Főként fiatal és tetterős emberek. Bulgáriában másfélmillióval, Romániában csaknem 4 millióval csappant meg a népességszám az áttelepülések miatt. A gazdag Nyugat nem képez elég orvost, inkább a szegény Keletről gondoskodik az utánpótlásról, mert az olcsóbb. De nincs olyan társadalmi réteg a volt szocialista országokban, amelyet ne érintene hátrányosan a jelenség. Csakis a populisták profitáltak belőle, akik mindenre nacionalista választ adnak és képesek választóikat nemzeti alapon felpiszkált közösségben egyesíteni. A méltóság és a jólét boldog korszakát ígérik a híveknek, még akkor is, ha csupán bezárkózással sikerült úrrá lenniük a globalizálódás kellemetlen következményein. Magyarországról százezrek álltak tovább, ám Orbán abban az örömben részesíti az otthon maradottakat, hogy tudhatják: falak, kerítések veszik körül őket. Ez a fajta nacionalista akcionizmus természetesen nem oldja meg a gondokat, amelyek kiváltják a tömeges elvándorlást. Ezzel együtt tévedés azt hinni a Nyugaton, hogy csakis a nacionalizmus képes tönkretenni Európát. Mert a nacionalizmus nem ok, hanem a baj legrosszabb következménye.    
Szerző

Amerika majdnem kétharmadának elege lett Trumpól

Publikálás dátuma
2019.08.23. 07:57

Fotó: TIMOTHY A. CLARY / AFP
Az Egyesült Államok lakosságának 62 százaléka elégedetlen az amerikai elnök teljesítményével.
Az Egyesült Államok lakosságának 62 százaléka elégedetlen Donald Trump tevékenységével, 38 százaléka viszont elégedett a 45. elnök teljesítményével – áll az AP-NORC közvélemény-kutatásának eredményeit összegző jelentésben, amelyet csütörtökön tettek közzé. A felmérés szerint
  • a republikánus pártot kedvelők közül csak 20 százalék ítéli rossznak Trump munkáját,
  • a demokrata párt híveinek körében 94 százalékos az elutasítottsága,
  • a függetlenek – azaz a két hagyományosan nagy párthoz nem vonzódók – táborában pedig kétharmad az elégedetlenek aránya.
A felmérés augusztus 15-19. között készült 1058 felnőtt megkérdezésével. Az eredmények hibahatára 4,2 százalékos.
Szerző
Frissítve: 2019.08.23. 08:59

Bármikor felhívhatom Orbán Viktort, büszkélkedett a politikus, aki pár nap alatt zuhant a semmibe

Publikálás dátuma
2019.08.23. 07:37

A bukott osztrák alkancellár szerint a Kelet Európa utolsó bástyája.
Az osztrák politikát megrengető Ibizagate leleplezői könyvben is megjelentették, miként próbált az állami befolyással kereskedni a szélsőséges FPÖ két vezetője egy titkos megbeszélésen, és így újabb részletek láttak napvilágot a történet magyar száláról is, írja a Die Presse. Eszerint Strache pártelnök azt fejtegette beszélgetőpartnerének, akiről azt hitte, hogy egy tehetős orosz befektető unokahúga, hogy a Nyugat dekadens, lásd a sok meleget, a Kelet ezzel szemben normális. Azon kívül Európa iszlamizálódik, az egyetlen mentsvár a Kelet, ezért kell nyitni Oroszország és Magyarország felé. Elbüszkélkedett azzal, hogy Orbán Viktort bármikor felhívhatja, de jó a viszonya a magyar titkosszolgálatokkal is. Hozzátette, hogy a magyar kormányfő joggal lép fel Soros György ellen, mert a milliárdos és liberális emberbarát „ellenforradalmat” finanszíroz. A Süddeutsche Zeitung két újságírója által írt könyvből az is kiderül, hogy a két éve lezajlott hétórás beszélgetésben a Szabadságpárt vezére egy sor állami tulajdont, illetve ellenszolgáltatást ajánlott fel, ha az orosz fél megveszi neki a Kronen Zeitung bulvárlapot, és így jelentős sajtóbefolyáshoz juttatja. Mint emlékezetes, a vételben nagy szerepet szánt annak az osztrák üzletembernek, aki Magyarországon Orbánnak is felvásárolt jó pár orgánumot.
Szerző
Frissítve: 2019.08.23. 07:40