Na vajon mit csinált a kamerák kereszttüzében a fideszes képviselő a plébánia falánál?

Publikálás dátuma
2019.08.23. 09:18
Eke István
Fotó: Eke István Facebook oldala
A Fidesz ózdi polgármesterjelöltje, Eke István, az egykori polgármester Fürjes Pál, valamint Obbágy Csaba területi képviselő felavatott egy zászlótartót.
Legalább 15-20 fős tömeg verődött össze szerdán a sajóvárkonyi Szent Miklós püspök templom homlokzata előtt, ahol a Fidesz ózdi polgármesterjelöltje, Eke István, az egykori polgármester Fürjes Pál, valamint Obbágy Csaba területi képviselő felavatott egy vadonatúj zászlótartót – vette észre a 444.hu. A feltehetően néhány ezer forintos projekt az ózdi (egyébként Janiczak Dávid polgármestersége alatt jelenleg is ellenzékben politizáló) Fidesz által szervezett közösségi összefogás eredményeként valósult meg. A 3600.hu szerint megjelentek a helyszínen a Fidesz és a KDNP egyházközösségi tagjai, de a fideszesek papot is hívtak, és tűzoltóautót is szerveztek az ünnepélyes átadásra, ahol előbb megáldották a lobogót, mielőtt tűzoltók segítségével felszerelték a tartóelemet a homlokzatra. Az ózdi önkormányzat honlapján a nem mindennapi eseményről azt írják: „Fürjes Pál önkormányzati képviselő cége legyártotta a pajzs alakú tárgyat, Eke István vállalkozó pedig egy magyar zászlót ajándékozott a plébániának. Obbágy Csaba területi képviselő szerint igazi közösségi összefogással valósulhatott meg a projekt. Rövid beszéde után Talián Zoltán diakónus Isten áldását kérte a zászlóra és annak tartójára is, majd megszentelte azokat. Az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság emelőkosaras autójának segítségével szerelték fel a galvanizált csövet, amely évtizedekig szolgálja majd célját. Végül elhelyezték benne a lobogót.
Szerző
Témák
Ózd Fürjes Pál
Frissítve: 2019.08.23. 09:20

A volt államtitkár ügyvédi irodája nem tudta kapásból bejegyeztetni a kormány kedvenc egyetemének alapítványát

Publikálás dátuma
2019.08.23. 08:36

Fotó: Népszava
A fővárosi törvényszéki végzés szerint első körben nem sikerült hibátlan alapító okiratot benyújtani.
Dacára az állami közreműködőknek és a magyar gazdaság legjelesebb szereplőinek, a vártnál problémásabban sikerült csak bejegyezni a Budapesti Corvinus Egyetem mögött álló alapítványt, a Maecenas Universitatis Corvinit – derül ki a Privátbankár cikkéből. A portál szerint az alapítvány nyilvántartásba vételéről hozott fővárosi törvényszéki végzésből kiderül, hogy első körben nem sikerült hibátlan alapító okiratot benyújtani, hiánypótlásra volt szükség. „A kérelmező 2019. május 02. napján érkezett beadványában kérte a bíróságtól az általa alapított alapítvány nyilvántartásba vételét. Mivel a kérelem egyes elemeiben nem felelt meg a jogszabályok rendelkezéseinek, a bíróság 2. sz. végzésével hiánypótlásra hívta fel a kérelmezőt. A kérelmező a hiánypótlást 5. sz. alatt teljesítette, melyben kérte az alapítvány közérdekű vagyonkezelő alapítvánnyá minősítését is. A kérelmező a hiánypótlási felhívás néhány pontja vonatkozásában eltérő jogi álláspontot jelentett be, illetve tartott fenn” – áll a végzésben. A cikk szerint a bejegyző magyar kormány képviseletében
egy olyan ügyvédi iroda – a Gál és társai – járt el, amelynek irodavezetője több Orbán-kormányban is magas beosztásban dolgozott.

Gál András Levente 1999 és 2002 között az akkori Oktatási Minisztériumban dolgozott miniszteri biztosként, később közigazgatási államtitkárként, majd 2010 és 2011 között a Közigazgatási és Igazságügyi minisztérium közigazgatási államtitkára volt. Ezt követően, 2011 és 2012 között a Jó Állam fejlesztési koncepció végrehajtásának összehangolásáért felelős kormánybiztos volt a tárcánál. Azóta megint ügyvédi praxisát folytatja.
A vita lényege a közérdekű vagyonkezelő alapítvány esetében az volt, hogy meddig terjedhet a vagyonrendelő, illetve a kuratórium joggyakorlása az alapítvánnyal összefüggésben. A dokumentum alapján a kuratórium erős felhatalmazást kapott, az alapító jogai az alapító okirat módosítását illetően is korlátozottak. A kuratórium elnöke egyébként Hernádi Zsolt, a MOL Nyrt. elnök-vezérigazgatója, tagja pedig Csák János üzletember, volt londoni nagykövet, Palotai Dániel, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója, Martonyi János volt külügyminiszter és Lánczi András, a Corvinus rektora. Ők döntenek minden tartalmi kérdésben, ami a Corvinus jövőjét meghatározza. Ehhez a munkájukhoz az alapítvány 600 milliós vagyonán túl rendelkezésre áll az a mintegy 10 milliárd forint is, amit a MOL és a Richter-részvények átengedésével biztosított a kormány.
Szerző

Ők lehetnek a felsőoktatást hirtelenjében bekebelező Palkovics új emberei

Publikálás dátuma
2019.08.23. 08:22
Palkovics László
Fotó: Vajda József / Népszava
Személyi változások várhatóak az ITM-nél, miután a tárcához került a felsőoktatás irányítása.
Azzal, hogy Palkovics Lászlóhoz kerül a felsőoktatás, személyi változások is lesznek az innovációs tárcánál – tudta meg az atv.hu. A portál kormányzati forrásoktól úgy értesült:
  • az eddig az EMMI-ben az oktatási államtitkárságot vezető Bódis József az innovációs minisztériumban is államtitkár lehet, és a felsőoktatási, szakképzési és innovációs portfólió tartozik majd hozzá;
  • Palkovics mostani parlamenti államtitkára, a miniszterhelyettesi feladatokat ellátó Cseresnyés Péter várhatóan egy új államtitkárság élére kerül, a kereskedelempolitikai és fogyasztóvédelmi feladatokért felel majd;
  • a szintén új szerkezetű építésgazdasági és infrastrukturális államtitkárság vezetésére a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 2017-ben lemondott, vagyongazdálkodásért felelős helyettes államtitkára, Boros Anita a legesélyesebb;
  • és Cseresnyés helyére, az ITM miniszterhelyettesi feladatainak az ellátására, ami a tárca parlamenti államtitkári posztját is jelenti, az európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkárnak, Schanda Tamásnak van jó esélye.
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szerdán közölte, hogy idén szeptember elsejétől az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz (ITM) kerül át a felsőoktatás irányítása. A közlemény szerint az átszervezést Palkovics László ITM-miniszter kezdeményezte. A köznevelés irányítása az Emminél marad, önálló államtitkársággal, Maruzsa Zoltán eddigi helyettes államtitkár vezetésével.
Szerző