A benzin ára csökkent, de drágult a gázolaj

Publikálás dátuma
2019.08.23. 09:11

Fotó: Szalmás Péter / Népszava
Az autósok 50 forintos különbséget is tapasztalhatnak a töltőállomásoknál.
Eltérőn változott pénteken a benzin és a gázolaj ára, a Mol Nyrt. a 95-ös üzemanyag literenkénti nagykereskedelmi árát bruttó 2 forinttal csökkentette, míg a gázolajét 3 forinttal emelte. A benzin átlagára így 374 forintra esett, a gázolajé pedig 393 forintra nőtt. A benzin ára legutóbb egy hete változott, 3 forinttal csökkent, míg a gázolajé akkor nem változott. Az autósok 50 forintos különbséget is tapasztalhatnak a töltőállomások árai között. A benzin ára 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, 449 forint.
Szerző

328,06 forinton az euró

Publikálás dátuma
2019.08.23. 08:25
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Pénteken szépített valamelyest a forint az euróval szemben csütörtökön elért idei árfolyammélypontjához képest.
Az eurót a csütörtök esti 328,38 forint után 328,06 forinton jegyezték péntek reggel nyolc óra előtt. A forint 328,54-en érte el idei árfolyammélypontját az euróval szemben. A dollár jegyzése a csütörtök esti 296,31 forintról 296,37 forintra emelkedett péntek reggelre. A dollárral szemben 296,79-es jegyzésen érte el a forint idei árfolyammélypontját péntek kora reggel. A svájci frank jegyzése a csütörtök esti 301,08 forintról 300,65 forintra csökkent. A svájci frank legmagasabb jegyzése 302,02 forint volt augusztus 20-án. 
Szerző
Témák
forint euró dollár

Rogánék alá kerülhet a balatoni hajózás

Publikálás dátuma
2019.08.23. 08:25

Fotó: H. Szabó Sándor / ORFK
A céget 2008-ban kapták meg a tóparti települések, most visszaveszi az állam.
Tőkeemeléssel újra minősített többségi állami tulajdonba kerülhet a Balatoni Hajózási Zrt.-t (BAHART). A magyar állam valamivel több mint 75 százalékos, vagyis mindent eldöntő tulajdoni hányadot kíván szerezni a cégben tőkeemeléssel, amiről a társaság augusztus 27-i rendkívüli közgyűlésén fognak dönteni a jelenlegi többségi tulajdonos tóparti önkormányzatok - írta a térség közszolgálati portálja, a hirbalaton.hu. Az állami tulajdonosi jogok gyakorlója várhatóan a Rogán Antal „minisztériuma” alatt működő Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. lesz, így a jövőben a cég, illetve a miniszter dönthet a balatoni hajózás kérdéseiről. Az önkormányzatoknak el kell fogadniuk a döntést egy korábbi megállapodás értelmében, így viszont már nem lesz érdemi beleszólásuk a hajózási társaság jövőjébe. Ezért az érintett települések egy része szeretné névértéken felajánlani részvényeit az államnak, amely így tovább növelheti részesedését a társaságban. A tóparti, kikötővel rendelkező önkormányzatok hajdan azért kérték tulajdonba a BAHART-ot, hogy így garantálják a Balaton-régió stratégiai fontosságú cégének egyben tartását, megakadályozva a nyereséges üzletágai, értékes ingatlanjai kimazsolázását.
A Szigliget nevű hajó Balatonfüreden
Fotó: H. Szabó Sándor / ORFK
Az önkormányzatok a 2008-as ingyenes vagyonjuttatáskor, amikor a korábban megszerzett 51 százalékos tulajdoni hányaduk mellé megkapták a BAHART maradék 49 százalékát is, végrehajtottak egy rövidtávú 580 millió forintos tőkeemelést. Vállaltak ugyanakkor egy hosszú távú, nagyobb összegű tőkeemelést is, amit források szűkében azonban nem hajtottak végre a többször kitolt határidő ellenére sem. Idén év elején az állam már nem adott több haladékot. Az 1,42 milliárd forintos tőkeemelési kötelezettség végrehajtását kérte, vagy annak elengedéséért cserébe közel 35 százaléknyi részvényhányadot. Az érintett balatoni települések az utóbbit választották, amely döntéssel azt is vállalniuk kellett, hogy ha a részvényessé vált állam a jövőben tőkét akar emelni, azt megszavazzák.
Szerző
Frissítve: 2019.08.23. 08:39