Előfizetés

Mindjárt választás, itt az új utalvány

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.23. 11:04

Fotó: Népszava
A nyugdíjasokra céloz a kormány, és rezsitámogatással lövi őket telibe.
Három darab 3 ezer forintos rezsiutalványt ád a kabinet Magyarország nyugdíjasinak, ezzel az áram-, illetve gázszámlát lehet majd egyenlíteni jelentette be Gulyás Gergely. A Miniszterelnökség vezetője szerint mindezt a gazdaság remek teljesítménye indokolta. És ha már kiállt a pulpitus mögé, azt is egyértelművé tette, miszerint lesz nyugdíjprémium.

Szombaton kezdődhet az aláírásgyűjtés az önkormányzati választásra

MTI
Publikálás dátuma
2019.08.23. 10:58
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava
A jelölteknek minden ajánlóívvel el kell számolniuk.
Ma nyomtatják ki a választási irodák az ajánlóíveket, amelyeken a választók jelölteket ajánlhatnak az októberi helyi önkormányzati és nemzetiségi választásra. A jelöltek és jelölőszervezetek szombattól kaphatják meg az ajánlóíveket, ezzel elkezdődik az önkormányzati képviselők októberi választására az aláírásgyűjtés. Az októberi önkormányzati választásra a jelölteknek és jelölőszervezeteknek ajánlóíveken kell megszerezniük az induláshoz szükséges – a település nagyságától és a választás típusától függően különböző számú – érvényes támogató aláírást. A jelölőszervezeteknek és független jelölteknek a területi választási bizottságoknál vagy a Nemzeti Választási Bizottságnál (NVB) kell bejelentkezniük. A testületek eddig összesen több mint kétszázötven jelölőszervezetet – pártot és egyesületet – vettek nyilvántartásba. Az aláírásgyűjtő íveket a választás típusától függően a helyi vagy területi választási irodánál (az országos nemzetiségi önkormányzati választás esetében a Nemzeti Választási Irodánál) kell igényelniük az indulni szándékozóknak. Az igényléseket leadhatták korábban is, de a választási irodákban csak péntektől nyílik meg a lehetőség az informatikai rendszerben az ívek kinyomtatására. Azok, akik péntekig leadták igényüket, legkorábban szombat reggel vehetik át az ajánlóíveket, ezzel kezdetét veszi a két hétig tartó aláírásgyűjtés. Az ajánlóívekre vonatkozó igényeket augusztus 24-e után is be lehet nyújtani a választási irodákhoz, amelyek ezeket érkezési sorrendben dolgozzák fel és nyomtatják ki az informatikai rendszerből. Az ívek kiadásáról átvételi elismervényt kell kiállítani, a jelölteknek az aláírásgyűjtést követően minden ajánlóívvel el kell számolniuk. A jelöltek és jelölőszervezetek a főpolgármester-jelöltekre, a polgármesterjelöltekre és a képviselő-testületi jelöltekre vonatkozó ajánlásokat szeptember 9-én 16 óráig gyűjthetik és jelenthetik be az illetékes választási bizottságoknál.

Szóljon a fogának, szeptember első felében ne merészeljen fájni, vagy nagy baj lesz

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.23. 10:46
Illusztráció
Fotó: Pixabay
Kéthetes sztrájkba lépnek a fogorvosok, nem akarják tovább saját veszteségeiket finanszírozni.
Gézlapot, tűt és fecskendőt vásárol egy foghúzáshoz Nagy Ákos, fogorvos. 584 forintot fizet az eszközökért, amelyek egy foghúzás nélkülözhetetlen alapkellékei. A társadalombiztosító azonban csak 300 forintot térít neki egy ilyen beavatkozásért. Vagyis egy foghúzás kellékei legalább kétszer annyiba kerülnek, mint amennyit a TB fizet érte, írja az atv.hu. Nem csoda, hogy sztrájkba lépnek az alapellátásban dolgozó fogorvosok. „A helyzet kezd már nagyon tarthatatlanná válni. Gyakorlatilag lassan a fogorvosok 50 százaléka már jelezte, hogy részt vesz benne”- közölte Nagy Ákos Híradónkkal.  Így szeptember első két hetében csak az induljon a rendelőkbe, aki halaszthatatlan beavatkozást szeretne elvégeztetni. Az állami egészségügy keretein belül ugyanis csak a sürgősségi eseteket látják el a munkabeszüntetés ideje alatt.