Tóth Bertalan: A helyi fideszes kiskirályok leváltásáért küzd majd az ellenzék

Publikálás dátuma
2019.08.23. 12:35

Fotó: Népszava
„Célunk, hogy október 13-án minél több települést szabadítsunk ki a Fidesz karmaiból” – mondta az MSZP elnöke.
Az MSZP felkészült az önkormányzati kampányra, rajtra készen áll a szabad városokért, és szombattól megkezdődik az aláírásgyűjtés – mondta pénteki sajtótájékoztatóján Tóth Bertalan. Az MSZP elnöke hozzátette: voltak, akik akadályokat gördítettek az együttműködések elé, de a településeken, a fővárosban, a megyei jogú városokban, a tízezer fő feletti és alatti települések nagy részében, „ahol lehetett”, létrejött az ellenzéki együttműködés.
„Az ellenzék nem egymással fog küzdeni, hanem mindenhol azért, hogy a helyi fideszes kiskirályokat leváltsuk, élhető, az ott élő emberekhez közel álló, szociális ellátó önkormányzatok működjenek Magyarországon”

– fogalmazott.

Tóth azt mondta: transzparensebb önkormányzatokat, emberbarátibb, zöldebb, XXI. századi európai módon vezetett településeket szeretnének Magyarországon. Kiemelte, hogy a fővárosi kerületekben létrejött az ellenzéki együttműködés. A 23 kerületből 11 helyen MSZP-Párbeszéd által állított, és a 23 megyei jogú városban 9 helyen MSZP által állított polgármesterjelöltek vannak. Az MSZP-nek országosan több mint 600 képviselőjelöltje méretteti meg magát – sorolta, hozzátéve: szép számmal vannak olyan települések is, ahol független polgármesterjelölteket, akár a DK, a Momentum, vagy a Jobbik jelöltjeit támogatják a párt helyi szervezete.
„Célunk, hogy október 13-án minél több települést szabadítsunk ki a Fidesz karmaiból, és ezzel megroppantsuk a Fidesz hegemóniáját Magyarországon”

– mondta az MSZP elnöke.

Közölte, hogy „szolgáló önkormányzatokat” szeretnének, melyek segítik az iskolákat, az oktató-nevelő munkát, fejlesztik a helyi egészségügyi ellátást, küzdenek a légszennyezettség ellen. És olyan együttműködést akarnak a későbbiekben, melynek során az ellenzéki polgármesterek kéréseit, javaslatait a parlamentben is képviseljék majd. Kitért arra is, hogy Karácsony Gergelynek, a baloldal közös főpolgármester-jelöltjének javasolni fogják: illessze be programjába azt, hogy a fővárosi közműcégek hangolják össze a felújítási munkáikat, hiszen szerinte ez a nyár nem szólt másról, mint hogy különböző időpontokban feltúrták a várost. „Rettegve várják a fővárosiak az iskolakezdést, hiszen látható, hogy ezek a beruházások nem fognak elkészülni” – mondta. Hozzátette, hogy zöldebb, tisztább levegőjű és dugómentes Budapestet, fejlett fővárosi úthálózatot, egységes parkolási rendszert, szociális bérlakásprogramot szeretnének, és javasolják, hogy legyen lakbérplafon Budapesten. A településeken, megyei jogú városokban pedig egyebek mellett azt akarják elérni, hogy álljon vissza az önkormányzatok pénzügyi függetlensége, fejlesszék az egészségügyi ellátást, és segítsék az üres háziorvosi helyek betöltését, valamint a bölcsőde-, óvoda -és iskolakezdést a családok számára.

Pofátlanság és nyerészkedés

Az emberek most többet fizetnek az energiáért, mint amennyiért a magyar állam veszi. Így évente a kormányzat mintegy 90 ezer forintot vesz ki a családok zsebéből. Hogy most a nyugdíjasoknak 9 ezer forintos rezsiutalványt vet oda a kormány, nos az maga a pofátlanság - kommentálta a választások előtt végrehajtott szavazatmaximálási akciót Tóth Bertalan. Aki azt követeli, hogy a kabinet ne ajándékot osztogasson, hanem adja oda beszerzési áron - azaz a jelenleginél olcsóbban - a gázt és az áramot, és ne nyerészkedjen.  

Szerző
Frissítve: 2019.08.23. 14:15

Nyomozást rendeltek el a volt karcagi rendőrkapitány ügyében

Publikálás dátuma
2019.08.23. 12:34
A városi rendőrkapitányság új épülete az avatás napján, 2019. áprilisában
Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI
Ez derül ki a legfőbb ügyész Vadai Ágnes írásbeli kérdésére adott válaszából.
Hivatali visszaélés bűntette miatt nyomozást rendelt el augusztus 1-jén a Központi Nyomozó Főügyészség a volt karcagi rendőrkapitány ügyében – derül ki Polt Péter Vadai Ágnes kérdésére adott írásbeli válaszából. A Népszava is beszámolt az ügyről, amiben egy kiszivárgott hangfelvétel szerint a karcagi rendőrkapitány differenciált intézkedésre utasította beosztottait a helyi kórházigazgatóval szemben. A Demokratikus Koalíció képviselője „Kéz kezet mos?” címmel benyújtott kérdésében kiemelte: „a megyei rendőrfőkapitányság és írásbeli kérdésemre a Belügyminisztérium államtitkára sem látott semmi kivetnivalót az ügyben, mondván, a törvény lehetővé teszi a rendőr számára a mérlegelést és ez alapján a differenciált intézkedést.”
Szerző

Szekszárdon is teljes az ellenzéki egység

Publikálás dátuma
2019.08.23. 12:09

Egy civil szervezet embere mérkőzik a hatalom jelöltjével.
Bomba Gábor, szekszárdi vállalkozó mögé sorakoztak fel az ellenzék pártjai a tolnai megyeszékhelyen. Bomba az Éljen Szekszárd civil egyesület színeiben indul, ahogy a tíz egyéni jelölt is a városban. A civil, összellenzéki polgármester-jelölt bemutatkozásában azt írta, hogy független vállalkozóként állami megbízást, uniós támogatást nem vett igénybe. Jól ismeri a magyar és a közvetlen uniós pályázati rendszereket. Évekig vezetett olyan intézményt, ahol 300 munkavállaló dolgozott. A jelölt fő programpontja, hogy visszaadja Szekszárdot a szekszárdiaknak. Harangozó Tamás, a térség szocialista országgyűlési képviselője azt mondta, Szekszárdon végre van alternatívája a Fidesz semmittevésének, kiskirálykodásának. Hadházy Ákos, független parlamenti képviselő úgy vélte, az első és legnehezebb feladatot már megoldották: jó jelölteteket találtak. – Semmi sem történt a mostani városvezetés alatt. Ugyanakkor csal látszólag lesz könnyű nyerni, hiszen a propaganda-gépezetet Szekszárdon is a Fidesz rendelkezésére áll – jelezte Hadházy. Varjú László, a DK alelnök-kampányfőnöke, Schmuck Erzsébet az LMP, Tordai Bence a Párbeszéd képviselője méltatta a jelölteket, míg Fogarasi Gábor, a Jobbik regionális igazgatója örömtelinek nevezte a széles-körű ellenzéki összefogást.  
Szerző