Előfizetés

Nincs elég orvos, megszűnt az ortopédia a Kútvölgyi Kórházban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.23. 13:11
Képünk illusztráció
Fotó: JEAN-SEBASTIEN EVRARD / AFP
Egy betegnek azt mondták, hogy az egyik orvos nyugdíjba ment, a másik pedig kilépett. Rétvári közölte: a szakellátás az ÉKC központi telephelyén biztosított.
Megszűnt a Kútvölgyi Kórházban az ortopédiai ellátás – derül ki Korózs Lajos Kövér László házelnöknek címzett írásbeli kérdéséből. Az MSZP-s képviselő azt írta, mindez egy állampolgár jelzése alapján derült ki számára. „A beteg napok óta próbálta elérni telefonon az intézmény betegfelvételi vonalát, amikor végre sikerült, és időpontot kért volna az ortopédiára, akkor azt közölték vele felháborodottan (feltehetőleg már sokszor kellett ezt elmondani), hogy nincs ortopédia, mert az egyik orvos nyugdíjba ment, a másik pedig kilépett. Mikor a beteg jelezte, hogy akkor ezt közzé tehetnék az intézmény honlapján, mert ott más információ szerepel, akkor pedig szintén kissé ingerülten azt mondták neki, hogy már nem is ez a nevük, hanem Észak-Közép-budai Centrum, és nem tudja, hogy miért szerepel még mindig más a honlapon” – fogalmazott Korózs, hozzátéve, hogy feltehetően az évek óta húzódó felújítást sem segíti az intézményben tapasztalható káosz.
A válaszban Rétvári Bence, az Emmi államtitkára azt írta: a Semmelweis Egyetem 2019. július elsején „az addig a Kútvölgyi Klinikai Tömbben végzett szakellátási kötelezettségét az Észak-Közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelőnek (ÉKC) adta át”. „Ennek értelmében az ortopédiai szakellátás tehát továbbra is biztosított, annak helyszíne az ÉKC központi telephelyén, a Diós árok 1. szám alatt található” – közölte. Hozzátette, hogy a szakrendelés elérhetősége az ÉKC honlapján megtalálható, és az intézmény vezetése megteszi a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy „a betegek minél szélesebb körben megfelelő tájékoztatást kapjanak a változásokról és a betegellátás aktualitásairól”. 

Tóth Bertalan: A helyi fideszes kiskirályok leváltásáért küzd majd az ellenzék

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.23. 12:35

Fotó: Népszava
„Célunk, hogy október 13-án minél több települést szabadítsunk ki a Fidesz karmaiból” – mondta az MSZP elnöke.
Az MSZP felkészült az önkormányzati kampányra, rajtra készen áll a szabad városokért, és szombattól megkezdődik az aláírásgyűjtés – mondta pénteki sajtótájékoztatóján Tóth Bertalan. Az MSZP elnöke hozzátette: voltak, akik akadályokat gördítettek az együttműködések elé, de a településeken, a fővárosban, a megyei jogú városokban, a tízezer fő feletti és alatti települések nagy részében, „ahol lehetett”, létrejött az ellenzéki együttműködés.
„Az ellenzék nem egymással fog küzdeni, hanem mindenhol azért, hogy a helyi fideszes kiskirályokat leváltsuk, élhető, az ott élő emberekhez közel álló, szociális ellátó önkormányzatok működjenek Magyarországon”

– fogalmazott.

Tóth azt mondta: transzparensebb önkormányzatokat, emberbarátibb, zöldebb, XXI. századi európai módon vezetett településeket szeretnének Magyarországon. Kiemelte, hogy a fővárosi kerületekben létrejött az ellenzéki együttműködés. A 23 kerületből 11 helyen MSZP-Párbeszéd által állított, és a 23 megyei jogú városban 9 helyen MSZP által állított polgármesterjelöltek vannak. Az MSZP-nek országosan több mint 600 képviselőjelöltje méretteti meg magát – sorolta, hozzátéve: szép számmal vannak olyan települések is, ahol független polgármesterjelölteket, akár a DK, a Momentum, vagy a Jobbik jelöltjeit támogatják a párt helyi szervezete.
„Célunk, hogy október 13-án minél több települést szabadítsunk ki a Fidesz karmaiból, és ezzel megroppantsuk a Fidesz hegemóniáját Magyarországon”

– mondta az MSZP elnöke.

Közölte, hogy „szolgáló önkormányzatokat” szeretnének, melyek segítik az iskolákat, az oktató-nevelő munkát, fejlesztik a helyi egészségügyi ellátást, küzdenek a légszennyezettség ellen. És olyan együttműködést akarnak a későbbiekben, melynek során az ellenzéki polgármesterek kéréseit, javaslatait a parlamentben is képviseljék majd. Kitért arra is, hogy Karácsony Gergelynek, a baloldal közös főpolgármester-jelöltjének javasolni fogják: illessze be programjába azt, hogy a fővárosi közműcégek hangolják össze a felújítási munkáikat, hiszen szerinte ez a nyár nem szólt másról, mint hogy különböző időpontokban feltúrták a várost. „Rettegve várják a fővárosiak az iskolakezdést, hiszen látható, hogy ezek a beruházások nem fognak elkészülni” – mondta. Hozzátette, hogy zöldebb, tisztább levegőjű és dugómentes Budapestet, fejlett fővárosi úthálózatot, egységes parkolási rendszert, szociális bérlakásprogramot szeretnének, és javasolják, hogy legyen lakbérplafon Budapesten. A településeken, megyei jogú városokban pedig egyebek mellett azt akarják elérni, hogy álljon vissza az önkormányzatok pénzügyi függetlensége, fejlesszék az egészségügyi ellátást, és segítsék az üres háziorvosi helyek betöltését, valamint a bölcsőde-, óvoda -és iskolakezdést a családok számára.

Pofátlanság és nyerészkedés

Az emberek most többet fizetnek az energiáért, mint amennyiért a magyar állam veszi. Így évente a kormányzat mintegy 90 ezer forintot vesz ki a családok zsebéből. Hogy most a nyugdíjasoknak 9 ezer forintos rezsiutalványt vet oda a kormány, nos az maga a pofátlanság - kommentálta a választások előtt végrehajtott szavazatmaximálási akciót Tóth Bertalan. Aki azt követeli, hogy a kabinet ne ajándékot osztogasson, hanem adja oda beszerzési áron - azaz a jelenleginél olcsóbban - a gázt és az áramot, és ne nyerészkedjen.  

Nyomozást rendeltek el a volt karcagi rendőrkapitány ügyében

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.23. 12:34
A városi rendőrkapitányság új épülete az avatás napján, 2019. áprilisában
Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI
Ez derül ki a legfőbb ügyész Vadai Ágnes írásbeli kérdésére adott válaszából.
Hivatali visszaélés bűntette miatt nyomozást rendelt el augusztus 1-jén a Központi Nyomozó Főügyészség a volt karcagi rendőrkapitány ügyében – derül ki Polt Péter Vadai Ágnes kérdésére adott írásbeli válaszából. A Népszava is beszámolt az ügyről, amiben egy kiszivárgott hangfelvétel szerint a karcagi rendőrkapitány differenciált intézkedésre utasította beosztottait a helyi kórházigazgatóval szemben. A Demokratikus Koalíció képviselője „Kéz kezet mos?” címmel benyújtott kérdésében kiemelte: „a megyei rendőrfőkapitányság és írásbeli kérdésemre a Belügyminisztérium államtitkára sem látott semmi kivetnivalót az ügyben, mondván, a törvény lehetővé teszi a rendőr számára a mérlegelést és ez alapján a differenciált intézkedést.”