Előfizetés

Kétszázezres büntetést szabott ki a dorogi botrány miatt az MLSZ

B.P.
Publikálás dátuma
2019.08.23. 15:30

Fotó: Shutterstock
A találkozón a dorogi szurkolók mintegy száz tagú csoportja a mérkőzés alatt többször antiszemita rigmusokkal provokálta az MTK drukkereit.
Jelképes büntetést kapott a labdarúgó NB II-ben szereplő Dorog csapata, amiért szurkolóinak egy csoportja antiszemita rigmusokkal provokálta az MTK játékosait és drukkereit. A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) fegyelmi (kegyelmi) bizottsága 200 ezer forint befizetésére kötelezte a dorogi klubot. Az európai szövetség (UEFA) szektorbezárásokkal, minimum ötezer (1,6 millió forint) eurós büntetéssel szankcionálja a rasszista bekiabálásokat. Az MLSZ azt hirdeti ugyan, hogy zéró tolerancia van érvényben rasszizmussal, antiszemitizmussal szemben, a gyakorlatban viszont nem tiltja el a rigmusokat meg sem halló játékvezetőt, és a jelképes összegű büntetésen kívül mással nem szankcionálja a gyalázatos dorogi történéseket.  Csányi Sándor nem csupán az MLSZ elnöke, hanem a rasszizmussal szemben nem csupán hangzatos szólamokat hangoztató UEFA alelnöke is.
Kapcsolódó
Nem vizsgálja az MLSZ a dorogi botránytFelhergelve

FTC: fiksz az iksz, de több volt benne

Népszava
Publikálás dátuma
2019.08.23. 15:00

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Sokat elmond a Ferencváros labdarúgócsapatának meccséről, hogy még a klub korábbi legendája sem volt elájulva a litvániai döntetlentől, míg Rebrov edző a gyér koncentrációval magyarázta az egyébként számszakilag vállalható eredményt.
Magas volt a kínlódás-faktor Marijampoléban, az ARVI labdarúgó-arénában, ahol a magyar bajnok Ferencváros a Suduva vendégeként egy szenvedős meccsen próbált előnyt kicsikarni az Európa-liga selejtezőjének rájátszásában. Az európai futballban vélhetően kevesek által ismert csapat- város- és stadionnév is jelezte, a litván rivális azért nem tartozik a sportág általános fősodrába. Ahogy manapság persze a magyar sem, de a Ferencvárosnak legalább veretes múltjára szívesen lehet emlékezni. A kinti első meccs sovány 0-0-val ért véget, a jelző a játékot is minősíti. Egy, a zöldeknél valóban szerényebb erőt képviselő ellenfél kihúzta ikszre a hazai pályán rendezett első meccset. A nívóért amúgy ifjabb Albert Flórián, a klub BL-ben is gólt szerzett korábbi játékosa sem volt oda, ami abból a szempontból meglepő, hogy manapság illik rózsaszínben látni azt is, ami nem rózsaszín.
A csapatát féltő szeretettel övező junior Albert amondó volt a sportlapnak a kilencedik kerület egyik lakótelepén felállított óriáskivetítő előtti közös meccsnézésen, hogy neki hiányzik a kreativitás, a lendület, az állandóság a csapatból; szerinte a fegyelmezett katonacsapat módján futballozó FTC nem az általa kedvelt stílust képviseli.
Fején találta a szöget, egy meglehetősen unalmas parti végén lett 0-0, ami a visszavágót tekintve nem rossz ugyan, de sokkal inkább volt elszalasztott lehetőség, mintsem kivívott iksz. Ezt a párharcot – akár a bolgár Ludogorec elleni néhány héttel ezelőtt mutatott játékkal is – simán el lehetett volna dönteni. Nem így lett, ami izgalmassá teszi a visszavágót. 
Szerhij Rebrov a klub honlapján is csak azt tolerálta, amit a meccs végén a táblán látott: „Az eredménnyel elégedett vagyok, idegenben mindig értékes a döntetlen, de sokkal jobb lett volna, ha gólt is lövünk” – mondta a tréner, aki szerint a visszavágó hasonlóan nyögvenyelős lesz, ők támadnak majd, ellenfelük meg csak védekezik. „Sokkal koncentráltabbnak kell lennünk, elsősorban a helyzetkihasználásban. A jövő héten velünk lesznek a szurkolóink is, bízom benne, hogy ez plusz motivációt ad nekünk, és tovább tudunk jutni” – összegezte véleményét Rebrov. A csütörtöki visszavágón a tét tényleg nagy: győzelem esetén a Ferencváros felkerül az Európa-liga főtáblájára, és csoportmeccseket játszhat a kontinens második vonalába sorolt csapatokkal. Ami biztató: sorsa tényleg csak a saját kezében van.

Kozák Danuta: Fel kell dolgozni a kizárást

Bernau Péter
Publikálás dátuma
2019.08.23. 14:10
Kozák Danuta
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
Még pénteken sem tudott napirendre térni a csütörtöki kizárás felett az ötszörös olimpiai bajnok Kozák Danuta a szegedi kajak-kenu világbajnokságon.
Fantasztikusan kezdtek a magyarok a döntők első napján a szegedi kajak-kenu világbajnokságon, hiszen Hagymási Réka és Medveczky Erika a kajak kettesek versenyében aranyérmet szerzett 1000 méteren, második lett ugyanebben a számban 200-on Lucz Anna Kiss Blankával és ezüstérmesként zárt Hajdu Jonatán és Fekete Ádám is a kenu kettesek 500 méteres számában. Mégis a parton változatlanul a világbajnoki címvédő Kárász Anna és Kozák Danuta kizárása volt a téma: a páros hajója az 500 m előfutama után a súlyellenőrzésen bukott meg, mert 85 dekával könnyebb volt a megengedettnél. Az ötszörös olimpiai bajnok Kozáknak nem sok ideje volt ezen rágódni, hiszen egyesben kellett vízre szállnia az 500 méter előfutamában. A továbbjutás nem jelentett számára gondot, másodikként ért célba, de az első öt folytathatja a középfutamban. „A futam idejére ki tudtam zárni a fejemből a csütörtöki eseményeket, de változatlanul nagyon zavar, ami történt, nehéz lesz ezt kiverni a fejemből – mondta a világklasszis kajakos. – Több okból zavar nagyon ez az egész, az egyik, hogy a jól bevált napi rutinunkba csúszott hiba, ami nem történhet meg. A verseny előtti napon, majd az előfutam reggelén is megmértük a hajót, a rajt előtt azonban ez elmaradt.”  A hajó súlyának ellenőrzése Kozák edző-férjének, Somogyi Bélának a feladata. „A párom-edzőm méri le a hajó súlyát, amikor a célba érkezésünk után hallottam, hogy mi történt, először el sem akartam hinni – hangsúlyozta Kozák. – Borzasztóan sajnálom a páromat, Kárász Annát, neki ez volt az egyetlen száma a vb-n, ráadásul szegediként duplán hazai pályán versenyzett. Nagyon várta ezt a vb-t, szörnyű, hogy ez történt ebben a számban.”
A két versenyző még nem beszélt egymással hosszabban a történtekről, de erre is sor kerül majd. „Biztos lesz majd köztünk egy hosszabb beszélgetés is, Anna eddig nem keresett, gondolom azért, mert nem akarja elvonni a figyelmem az egyesről, én sem próbáltam eddig beszélgetni vele – tette hozzá Kozák. – Azt gondolom, a vb után érezzük meg igazán a történtek súlyát, idő kell majd ahhoz, hogy feldolgozzuk ezt az egész helyzetet.” A versenyző elárulta, a pénteki egyes futam előtt fokozott ellenőrzésen esett át a hajó. „Mindent többször átnéztünk, a rajtszámok, feliratok elhelyezését is alaposan ellenőriztük, nem akartunk még egyszer olyan helyzetbe kerülni, mint csütörtökön” – jelentette ki Kozma. 

Elpárologhatott a nedvesség

Kőbán Rita, korábbi kétszeres olimpiai bajnok kajakozó, az M4 Sport szakkommentátora szerint előfordulhat, hogy azért lett könnyebb Kozákék hajója, mert elpárolgott belőle a nedvesség. Az utánpótlásedzőként dolgozó szakember elmondta, két hónappal korábban az ő csapatával is hasonló esemény történt, egy szegedi versenyen 60 dekával lett könnyebb a hajó. Kőbán elmondta, hogy szendvicsszerű rétegekből van összeragasztva a hajó anyaga, és lehetséges, hogy a rétegek közé beszivárgott a víz, ami a meleg levegő és a szél miatt kiszáradt. Ez nagy melegben akár egy óra alatt is megtörténhet.

Világbajnok a magyar parakajakos

Kiss Péter KL1 kategóriában világbajnok lett és megszerezte a tokiói paralimpiai kvótát. A tizenhat éves aranyérmes elárulta, négy éve kezdett el kajakozni, előtte úszott. Kora miatt csak idén mutatkozhatott be a felnőttek között, első nagy sikerét májusban aratta, amikor Poznanban megnyerte az Európa-bajnokságot. A kerekesszékes sportoló a Kölcsey Ferenc Gimnázium sporttagozatos osztályába jár, a Honvéd sportolója számára nehézséget a budapesti tömegközlekedés jelent: előfordul, hogy azért késik el az edzésről, mert hat-hét magas padlós villamos érkezik egymásután a megállóba, ám ezekre nem tud felszállni.