kampány;önkormányzati választás;

2019-08-24 06:00:00

Ötven nap a választásig – Az MSZP-Párbeszédnek, a DK-nak és a Momentumnak lesz a legtöbb jelöltje az ellenzéki oldalon Budapesten

Szombaton kezdődik az őszi önkormányzati voksolás hivatalos kampányidőszaka. Budapesten az MSZP-nek, a DK-nak és a Momentumnak lesz az ellenzéki oldalon a legtöbb jelöltje, az LMP és a Jobbik leszakadt.

A fővárosban található 289 egyéni körzet 35 százalékában az MSZP-Párbeszéd, 24 százalékában a Demokratikus Koalíció (DK), 23 százalékában a Momentum, 7-7 százalékában az LMP és a Jobbik, 4 százalékában pedig a civilek indítanak jelöltet – tudta meg a Népszava. Budapest 23 kerületéből 11-ben indít polgármester-jelöltet az MSZP-Párbeszéd, hatban a DK, négyben a Momentum, egyben a Jobbik, Ferencvárosban pedig a független Baranyi Krisztina méretteti meg magát. 

– Budapesten lezárultak a vitás kérdések, mindenben megegyeztünk. Egyértelmű, hogy Karácsony Gergely a főpolgármester-jelölt és minden kerületben megvan a polgármester-aspiráns is, miután Baranyi Krisztina megnyerte a ferencvárosi előválasztást – fogalmazott lapunknak Molnár Zsolt, az MSZP fővárosi elnöke.

Kiss Ambrus, a Policy Agenda ügyvezetője érdeklődésünkre azt mondta, valószínűleg a szocialisták rendelkeznek még mindig a legnagyobb olyan gárdával, amely látott már önkormányzati testületet. – Ez az oka annak, hogy arányaiban nekik lesz a legtöbb emberük – vélekedett a szakértő. A politológus szerint egyébként az elosztástól függetlenül, jó szereplés esetén sem lehet azt mondani, hogy az MSZP nyert, hiszen nem indulnak egyedül, az összes párt feloldódik egy ellenzéki „masszában”.

– Nem tudni arról, hogy bárki elégedetlen lenne az elosztással – vélekedett lapunknak Virág Andrea. A Republikon Intézet stratégiai igazgatója felidézte, hogy bár az ellenzéki pártok között voltak konfliktusok a megállapodás előtt, de ezek személyi jellegűek voltak. – Az MSZP-Párbeszéd sokkal jobban uralta a terepet, de ezt az EP-választás átrajzolta – fogalmazott, azt is megjegyezve: a Momentumnak ismét egy olyan voksoláson vesz majd részt, amilyenen még nem indult. – Miután a nulláról indulnak, mindenképpen előrelépés lesz, ha győznek az egyéni jelöltjeik. Az elemző szerint az MSZP nem számíthatott arra, hogy fenntartja domináns szerepét, de a Jobbik és az LMP sem kalkulálhatott jobb feltételekkel. – Az LMP például a tavalyi országgyűlési választáson még 10 százalék felett volt, ez idén májusra 5 százalék alá apadt. Ehhez képest a 7 százaléknyi egyéni képviselő hely nem tragédia – tette hozzá.

A hivatalos kampány egyébként szombaton, azaz az október 13-ai választást megelőző ötvenedik napon kezdődik és a voksolásig tart. A polgármester, a képviselő- és a főpolgármester-jelöltek szeptember 9-én, délután négy óráig adhatják le az induláshoz szükséges aláírásokat. Ez településtípusonként eltérő szám.

A listákat szeptember 10-éig lehet bejelenteni a Nemzeti Választási Bizottságnak (NVI). A jelöltek sorrendjét szeptember 9-én, míg a listáékét szeptember 10-én sorsolják. A plakátokat november 12-éig kell eltávolítania azt azokat kihelyezőknek. A testület adatai alapján egyébként péntek hajnalig 308 jelölő szervezet került nyilvántartásba.

Vidéken egyébként a nagyvárosok zömében szintén egy ellenzéki kihívója lesz a kormánypárti indulónak. Tóth Bertalan, az MSZP elnök-frakcióvezetője pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta, a 23 megyei jogú városban 9 helyen MSZP által állított polgármesterjelöltek vannak. Az MSZP-nek országosan több mint 600 képviselőjelöltje lesz – fogalmazott, hozzátéve: szép számmal vannak olyan települések is, ahol független polgármesterjelölteket, vagy akár a DK, a Momentum, a Jobbik jelöltjeit támogatja a párt helyi szervezete.