Remek hír: csak 101 milliárdba kerül a 10-15 milliárdosnak beharangozott kézilabdacsarnok

Publikálás dátuma
2019.08.24. 14:22

Fotó: Szalmás Péter
Mészáros Lőrinccel és a gyerekeivel azért még alkudozni kell egy sort.
A pénteki magyar közlönyben jelent meg egy kormányhatározat, mely szerint a Népligetbe tervezett kézilabdacsarnokra 101 544 852 000 forintot szán az állam - vette észre a 444. A csarnoknak  a 2022-es, Szlovákiával közösen rendezendő kézilabda Európa bajnokságra készül.
Ahhoz képest, hogy tavaly nyáron Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője kézilabda szövetségi elnökként 10-15 milliárdos költséget harangozott be, a végső ár erősen vizes vb-szagú. Ahhoz képest viszont, hogy az építésére kiírt pályázatra ennél jóval drágább ajánlatok érkeztek, a kormány még spórolásnak is eladhatja. Még nincs egy hónapja, hogy kiderült, a legalacsonyabb ajánlott ár is 115 milliárd forint felett volt, míg a legmagasabb majdnem elérte 160 milliárd volt. A legolcsóbb ajánlatot egyébként a Mészáros Lőrinc és gyerekei tulajdonában lévő Fejér B.Á.L. Zrt. adta. Bízunk benne, hogy velük sikerül megállapodni a kormánynak, hogy csinálják meg a a határozatban rögzített 101,5 milliárdért, garantáltan nem fognak veszíteni rajta.

Szövetség: nem is arra vonatkozott

A Magyar Kézilabda Szövetség tavaly nyári sajtótájékoztatóján csak a Budapesten kívüli infrastruktúra-fejlesztésekről hangzottak el becsült összegek a 2022-es Eb-vel kapcsolatban, amelyek külön-külön vonatkoztak az esetleges veszprémi és szegedi beruházásokra - reagált a Magyar Kézilabda Szövetség. Az új budapesti aréna ekkor még csak egy majdani javaslatként fogalmazódott meg, így annak bármilyen költségéről nem is lehetett szó.  
Szerző
Frissítve: 2019.08.24. 16:08

Ilyen egy "igazi nemzeti konzultáció": a tűzoltók válaszait nem nagyon tenné zsebre a kormány, plakátra pláne nem

Publikálás dátuma
2019.08.24. 14:05

Fotó: Koncz Márton / Népszava
A Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete elkészítette saját konzultációját a hivatásos tűzoltók között. Riasztó eredmény született.
El tudnák képzelni a Fidesz-kormány egyik plakátkampányát mondjuk ezzel a két mondattal?
"Itthon minden egyre szomorúbb." "Szar az egész, úgy ahogy van."

Oké, hülye kérdés volt. Ehhez a két mondathoz nem Habony Árpád kell, hanem csak két tűzoltó, akik nem azért kapják a fizetésüket, hogy félelmet keltsenek és gyűlöletet szítsanak a választókban, hanem azért, hogy tüzet oltsanak. Akkor is, amikor ilyen mondatok jutnak az eszükbe.
Az van, hogy a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete idén már második alkalommal indított közvélemény-kutatást a tűzoltó hivatással kapcsolatos kérdésekről, és többek között ilyen és ezekhez hasonló válasz is született jócskán. A ténylegesen vonulós beosztású, hivatásos tűzoltók nem beszélik a propaganda nyelvét, ha a hivatást és az életpályát érintő problémáikról és kívánságaikról van szó. A szakszervezet kérdőívét augusztus 1-jétől számítva két hét alatt összesen 1392 tűzoltó töltötte ki, és hiszünk a konzultáció szervezőjének, miszerint a válaszok híven tükrözik a tűzoltótársadalom véleményét és álláspontját, úgy nem is nagyon értem, hogy milyen csoda folytán létezik ma még Magyarországon a tűzoltóság intézménye.
A közvélemény-kutatás összesen tíz feleletválasztós és kifejtős kérdésből állt vegyesen, és többek között a pályaelhagyás, az eltörölt szolgálati nyugdíj és a béremelés is téma volt. A pályaelhagyás kérdésére adott válaszok eredménye riasztó:
a tűzoltók 73,9 százalékának, azaz közel háromnegyedének már megfordult a fejében, hogy elhagyja a hivatását.

Az eltörölt szolgálati nyugdíj kapcsán a tűzoltók 88,6 százaléka szerint járna a kedvezményes nyugdíj 25 év aktív szolgálat után, és a válaszadók közel fele választaná a 25 év szolgálat és betöltött 50 éves kort a szolgálati nyugdíj feltételeként. A kutatásból kiviláglik, hogy a tűzoltók rendkívül kevesellik a fizetésüket,
a megkérdezettek több mint fele minimum 50 százalékos, 38,5 százaléka 50 százalék feletti fizetésemelést szeretne.

50 százalék alatti fizetésemeléssel a tűzoltók mindössze 11,2 százaléka elégedne meg. És akkor innen kellene visszakanyarodnunk a kifejtős kérdésekre adott válaszokhoz, amikkel ezt a cikket elkezdtem. Hogy itthon minden egyre szomorúbb, és szar az egész úgy, ahogy van. Ha érez magában bárki erőt ahhoz, hogy a sajátján kívül szembenézzen a mindennapi hőseink depresszív valóságával is, akkor a teljes értékelés mellett a számtalan szomorú mondatot a szakszervezet oldalának alján, letölthető pdf fájlokban olvashatja el a tűzoltóktól
Szerző
Témák
tűzoltóság
Frissítve: 2019.08.24. 14:26

Kerekesszékes kálvária a vonatúton: a MÁV-ot 6 millió forintra is büntetheti az Egyenlő Bánásmód Hatóság

Publikálás dátuma
2019.08.24. 12:38
Rucz Éva Janka
Fotó: Rosta Tibor / Facebook
Éva több mint 500 kilométeres utazása nem volt éppen akadálymentes. Az EBH-nál van az ügy.
A Népszava írta meg, hogy egy kerekesszékes nő és kísérője augusztus 15-én az Orosháza-Budapest-Orosháza vasúti viszonylaton egész napos kálváriát járt végig. Éva története sajnos nem egyedülálló, ugyanis lapunk a MÁV mellett megkereste az Egyenlő Bánásmód Hatóságot (EBH) is az ügyben, és Dr. Varga Judit, az EBH Hatósági és Jogi Főosztályának főosztályvezető-helyettese többek között azt írta kérdésünkre, hogy: 
"Az elmúlt években számos olyan kérelem érkezett, melyben a kérelmezők különféle közlekedési rendszerek, illetve szolgáltatások akadálymentességének a hiányát kifogásolták."

Azonban a főosztályvezető-helyettes azt is írta, hogy adatvédelmi okokból nem adhat információt a szóban forgó ügyről, így azt sem árulhatja el, hogy az EBH folytat-e ezzel kapcsolatban eljárást. Lapunk felvette a kapcsolatot Évával, aki azt mondta: ahogy a felvételen ígérte, megkereste mind a MÁV-ot, mind az EBH-t, így jó okunk van feltételezni, hogy a hatóság megindította az eljárást. Dr. Varga Judit azt is leírta a Népszavának, hogy egy ilyen eljárás esetén először a felek közötti egyezségre törekednek, azonban ha az nem jön létre, akkor az EBH döntést hoz. Hozzátette: jogsértést megállapító döntés esetén a hatóság különféle szankciókat alkalmazhat,
például 6 millió forintig terjedő bírságot is kiszabhat.

A MÁV Kommunikációs Igazgatósága lapunknak augusztus 18-án küldött levelében azt írta: „A vasúttársaság belső vizsgálatot indított az ügy kivizsgálására, melynek eredményéről a jövő héten tájékoztatni fogjuk.” Azonban ezt a tájékoztatást még nem kaptuk meg. Amint megkapjuk, megosztjuk olvasóinkkal is.
Szerző
Frissítve: 2019.08.24. 12:41