Ha Trump nem tudta megvenni Grönlandot, akkor legalább nyit rajta egy konzulátust

Publikálás dátuma
2019.08.24. 18:03
Grönland, Nuuk
Fotó: Instagram / colourful_nuuk
Az amerikai külügy hivatalos álláspontja szerint a sziget megnövekedett gazdasági és geopolitikai helyzete miatt tennének így.
A külügy egy levelet küldött a Kongresszusnak, amely szerint a Nuuk városban nyitandó amerikai konzulátus így a sarkvidékeken szorgalmazna nagyobb amerikai jelenlétet egy nagyobb stratégiaváltás részeként - adta hírül a 444 a Guardian alapján.  A lap azt írja, a Grönlandon és környékén feltehetően a föld alatt lévő gáz és más értékes anyagok iránt nemcsak az Egyesült Államok, de Oroszország és Kína is érdeklődést mutatott, amit Trump így tulajdonképpen a nagy nyilvánosság elé vitt azzal, hogy meg akarja vásárolni Dániától a szigetet. Persze erről hallani sem akartak sem a grönlandiak, sem a dánok. Az amerikai külügy szerint az amerikai konzulátus feladata lenne az is, hogy erősítse a kapcsolatot a grönlandi civilszféra, a politikai szervek és az USA között. Az amerikaiaknak egyébként volt már konzulátusuk Grönlandon, Dánia náci megszállása után, azt azonban 1953-ban bezárták. Jelenleg egy diplomata foglalkozik külön a grönlandi ügyekkel a koppenhágai nagykövetségen.
Szerző
Frissítve: 2019.08.24. 18:07

Erdogan egy éven belül másodszor is Budapestre jön

Publikálás dátuma
2019.08.24. 15:45

Ahogy azt a Népszava megírta, a török elnök ismét Orbánhoz látogat. A kormánylap szerint minden évben legfelső szinten van egyeztetés.
Ismét hazánkba látogat Recep Tayyip Erdogan - írta meg lapunk, és most a kormány szócsöve, a Magyar Nemzet adta közre, hogy novemberben érkezik a török elnök Budapestre. A lap azt írja, Erdogan várhatóan gazdasági és biztonságpolitikai kérdésekről is tárgyal majd Orbán Viktor miniszterelnökkel. A Külgazdasági és Külügyminisztérium erősítette meg, hogy a vizitre a tervek szerint november 7-én kerül sor. A kormánylap azt a sejtelmes mondatot is hozzátette, hogy:
"A két ország minden évben felső szinten egyeztet, és az idén hazánk a házigazda."

Recep Tayyip Erdogan legutóbb októberben járt Budapesten, a felújított Gül baba türbét is érintő vizitje inkább szimbolikus volt, viszonzás, miután az uniós vezetők közül egyedüliként Orbán Viktor részt vett elnöki beiktatásán. Azt egyelőre nem tudni, hogy a valószínűleg üzleti fórummal is összekötött következő látogatást a jó kapcsolatokon kívül mi indokolja. Októberben a magyar kormányfő azt ígérte, erőteljes hadiipari együttműködést kívánunk kialakítani a törökökkel.
Szerző
Témák
Orbán-Erdogan
Frissítve: 2019.08.24. 18:03

Hatalmas öngólt lőtt Salvini, zuhan pártjának népszerűsége

Publikálás dátuma
2019.08.24. 11:05
Matteo Salvini
Fotó: ELIANO IMPERATO / AFP
A választók átláttak a szitán, s a lemondását kedden bejelentő Conténak adtak igazat.
Már Matteo Salvini még hivatalban lévő belügyminiszter is kezdi belátni: hatalmas öngólt lőtt azzal, hogy felrobbantotta Giuseppe Conte miniszterelnök kormányát, s előrehozott választásokért szállt síkra. Egyrészt saját pártját is megosztotta agresszív fellépése, másrészt a közvélemény-kutatások is azt mutatják: a választók átláttak a szitán, s a lemondását kedden bejelentő Conténak adtak igazat, aki szerint a jobboldali radikális Liga elnöke önös érdekekből döntött az előrehozott választás kiírása mellett. A Tecne ügynökség felmérése szerint a Liga 31,3 százalékon áll, a GpF pedig 31,2 százalékon mérte. Különösen az előbbi kutatása figyelemreméltó, a Tecne ugyanis július óta 37 százalék felett látta a jobboldali radikális politikai erőt, utoljára csak május elején állt 31 százalékon. Ez azt is jelenti, hogy a Liga messze nem tudna abszolút többségre szert tenni a szélsőjobboldali Olasz Testvériséggel (FdI) egy esetleges idő előtti voksolás után. Az is figyelemreméltó, hogy a Tecne szerint a Liga már csak 6,7 százalékkal előzi meg a balközép Demokrata Pártot, de a GpF esetében is csak 7,7 százalékos a különbség. Salvini politikai szempontból lábon lőtte magát, s már visszacsinálna mindent. Sergio Mattarella elnök eddigi konzultációiból kiviláglik, minimális az esély az előrehozott választások kiírására, az elnök keddig adott időt a pártoknak arra, hogy új parlamenti többséget hozzanak létre, s megállapodjanak egy következő koalícióról. A belügyminiszter már nem zárta ki az Öt Csillag Mozgalommal (M5S) való újbóli összefogást, amivel óhatatlanul is beismerte: kezdeményezése kudarcba fulladt. „Előre gondolkodom” – hangoztatta, egyúttal méltatta eddigi koalíciós partnerét, az M5S-t vezető Luigi Di Maiót. Úgy véli, mindenképpen el kell kerülni a Demokrata Párt visszakerülését a hatalomba. Jelentős változás ez a Liga elnökének a „csillagosokkal” szembeni konfrontatív retorikájában. Salvini augusztus 8-án robbantotta fel a koalíciót Di Maio pártjával. Valójában nagyon csekély az esély arra, hogy folytatódik a két populista párt együttműködése. Egyre több jel vall arra, hogy jövő keddig megállapodik egymással az új kormányról az M5S és a Demokrata Párt. Az Öt Csillag Mozgalom a legfontosabbnak azt tartja, hogy dűlőre jussanak a parlamenti reformról, a képviselők számának csökkentéséről.