Előfizetés

Létezhetett a Jégkorszak kitalált Motkánya

MTI
Publikálás dátuma
2019.08.26. 12:23
Illusztráció
Fotó: 20th Century Fox/Blue Sky Studio / AFP
Az animációs filmek egyik kitalált szereplőjéhez nagyon hasonló állat ősi kövületét találták meg Argentínában - jelentette be a Twitteren a Buenos Aires-i La Matanza Egyetem.
Motkányhoz, a Jégkorszak című animációs filmek kitalált kardfogú mókusához nagyon hasonló, 25 centiméteres lény, a Pseudotherium argentinus a triász idején, 230 millió évvel ezelőtt élt. Megkövült maradványát a nyugat-argentínai San Juan tartományban találták meg még 2006-ban, de a felfedezést csak most publikálták a PlosOne tudományos folyóiratban, azután, hogy a Texasi Egyetemen tanulmányozták a koponyáját. 
Az "ős-Motkányt" Ricardo Martinez paleontológus fedezte fel, akinek leírása szerint az állatnak nagyon hosszú, elől lelapított pofája volt, ugyancsak hosszú, majdnem pofája pereméig érő szemfogakkal. 
A kitalált kardfogú mókustól eltérően azonban a Pseudotherium argentinus valószínűleg nem makkal táplálkozott, hanem rovarokkal és más kisebb állatokkal. 
Argentínában sok fosszíliát találnak három földtörténeti időszakból, a triász, a jura és a kréta korból, és ezek nagyon különböznek az északi féltekén élő ősállatok maradványaitól.

Már a felénél jár az Amerikát keresztben átszelő bicikliút építése

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.26. 11:25

Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
Az összesen 6000 km hosszúra tervezett úthoz átalakítanák a nem használt vasútvonalakat is.
Egy dologban az amerikai politikai élet két pólusa egyetérthet: az ország infrastruktúrája hatalmas fejlesztést igényel - írja a Good. Miközben azonban a politikusok a nagysebességű vasúti projektekre, a hidak felújítására és új repülőterek építésére koncentrálnak, addig az egyik lassan beinduló csodálatos projekt egyre jobban áll. A Great American Rail-Trail kerékpárút több mint fele elkészült.
Az út összekötné Washington államot Washington DC-vel, vagyis keresztben szelné át Amerikát, ami összesen 3700 mérföldnyi (~ 6000 km) kerékpárutat jelent megszakítás nélkül.

A nyomvonalat a Rails-to-Trails Conservancy tervezi - ez egy nonprofit szervezet, amely együttműködik az önkormányzatokkal, hogy a projekt be is fejeződjön. Jelenleg már 1900 mérföld (~ 3000 km) áll rendelkezésre a kerékpárosok számára. A kerékpárút nem találkozik más járműforgalommal, és 12 államon halad át a Csendes-óceántól az Atlanti-óceánig. A tervek szerint a kerékpárosokon kívül ezzel 50 millió ember jár jól összesen, ők azok, akik a kerékpárút 50 mérföldes körzetében élnek, hiszen a turizmus egyre meghatározóbb lesz az életüknek. Elemzők szerint azonban még húsz évbe telik, amíg a teljes kerékpárút használhatóvá válik, de a munka felgyorsulhat a hír hatására, miszerint a fele már elkészült. A munkálatok attól gyorsulhatnak fel a legjobban, ha a nem használt vasútvonalakat a projekt rendelkezésére bocsátják, amire törvényi lehetőség is van. 
Az összesen 6000 km-esre tervezett kerékpárút átvenné a nem használt vasútvonalakat is.

Peer Krisztiántól Kemény Zsófin át Kun Árpádig - szépen terjed a művészek klímatudatos kihívása

Pion István
Publikálás dátuma
2019.08.26. 09:42
Képünk illsztráció
Fotó: Odilon Dimier/PhotoAlto / AFP
Csomagolásmentes tejtermékek vásárlása, diófaültetés, a műanyag biszbaszok mellőzése.
Hétvégén adtunk róla hírt, hogy Áfra János és Závada Péter költők ötlete alapján elindult a Művészek a klímatudatosságért elnevezésű kezdeményezés, aminek akkor még csak a Trafóban induló rendezvénysorozatára hívtuk fel a figyelmet. Most már azonban a program egy másik vetülete is hírért kiált, ugyanis művészek kihívás formájában tesznek klímatudatos vállalásokat, és egymást kérik fel sorra, hogy tegyen mindenki ugyanígy. Peer Krisztián például azt vállalta, hogy nem vásárol többé műanyag csomagolású tejterméket, és ennek érdekében már talált is egy tehenekkel foglalkozó gazdát, aki segíthet neki. A kihíváshoz készült videókban verset is a költő.
Kemény Zsófi költő, slammer, trashrapper is beszállt a kihívásba, ő úgy döntött, elültet három diófát.
A Norvégiában élő Kun Árpád író pedig folytatja azt az utat, amire közösen lépett családjával: mellőzik a műanyag biszbaszokat.
A Művészek a klímatudatosságért kihívásában már külföldi művésztársakat is megszólítottak, kíváncsian várjuk az eredményét. A kihívás ösztönözte fogadalmakat itt, a projekt Facebook-oldalán tudják nyomon követni.