Így előzhetjük meg a fülbajokat

Publikálás dátuma
2019.08.26. 15:20
Illusztráció
Fotó: COLLANGES/BSIP / AFP
Az úszófület, a repüléskor kialakuló füldugulást és a fülzúgás kellemetlen tüneteit a legtöbbször el lehet kerülni.
Fürdőzés során a felázott hallójárat érzékeny bőrén keresztül a fülbe jutó kórokozók, gyulladást, gombás fertőzést okozhatnak. A külső-hallójárat gyulladás, vagy úszófülként is ismert betegség erős fájdalommal jár, fülfolyás, halláscsökkenés, hőemelkedés, láz is kísérheti. Kezelés nélkül a fájdalom erősödhet, a gyulladás elterjedhet, ezért javasolt minél hamarabb orvoshoz fordulni, aki a hallójárat kitisztítása után általában gyulladáscsökkentő fülcseppet ír fel. Bizonyos esetekben szájon át alkalmazott antibiotikum szedésére is szükség lehet, és fájdalomcsillapító- és gyulladáscsökkentő készítmények is javasoltak – mondta Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-Orr-Gége Központ orvosa.
A repülés során jelentkező füldugulás oka a légnyomás változása. A nyomás kiegyenlítődésének zavara, a barotrauma a búvárok előtt sem ismeretlen. A kellemetlen tünetek megelőzhetőek, ha repülésnél rágózunk, gyakrabban nagyokat nyelünk. „Ha a fülfájás, füldugulás hosszabb időn át sem szűnik meg, vagy repülés után vérrel festenyzett fülfolyás, erős szédülés jelentkezik, azonnal forduljunk orvoshoz” - mondta Holpert Valéria.
Ha hosszabb időn át tartózkodunk zajos környezetben, egy koncert másnapján például sokan tapasztalnak fülzúgást, úgy érzik, mintha az éjszaka még mindig ott morajlana a fejükben. Szerencsés esetben ez a hang fokozatosan megszűnik, de előfordulhat, hogy tartósan fennmarad. Ha az éjszakai pihenést, a napközbeni tevékenységeket: munkát, tanulást is zavarja, mindenképp javasolt orvoshoz fordulni. A megszüntetésére idejében megkezdett kezeléssel van a legnagyobb esély, de a legjobb, ha megelőzzük a problémát. Használjunk zajvédő füldugót, különösen ha több napot is zajos környezetben tartózkodunk.
A fülben található verejték- és faggyúmirigyek melegben intenzívebben dolgoznak, ezért ilyenkor fülzsírdugó azoknál is jelentkezhet, akik egyébként nem hajlamosak rá. Ha a felgyülemlett fülzsír nem tud eltávozni a fülből, az halláscsökkenést, fülfájást, fülzúgást is okozhat. Eltávolításához kérjük szakember segítségét, mert az otthoni próbálkozásokkal könnyen felsérthetjük a hallójárat érzékeny bőrét, vagy beljebb is tolhatjuk a fülzsírdugót - hangsúlyozta a szakorvos.
Szerző
Témák
úszófül fül

Nem csak hőségben üthet ki a meleg

Publikálás dátuma
2019.08.24. 14:14
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Csecsemőknél, kisgyerekeknél gyakori, de felnőtteknél sem ritka, hogy melegben piros kiütések, kis hólyagok jelennek meg a bőrön.
A miliaria, vagyis a melegkiütés meglehetősen gyakori bőrtünet gyerekeknél, csecsemőknél, mert a hőszabályozásuk még nem olyan fejlett, mint a felnőtteké, így a hőség hatására könnyen eltömődnek a verejtékmirigyeik. Ha a meleg és nedves környezetben a baktériumok is elszaporodnak, szinte törvényszerűen megjelennek a piros foltok, a hólyagok – mondta Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza. 
Ezért sem szabad túlöltöztetni a kicsiket, fontos a szellős, könnyű öltözék és a pelenka nélküli „szellőztetés” is.

A felnőttkorban kialakuló melegkiütés nem feltétlenül csak a legnagyobb hőségben jelenhet meg, az is elég, ha túl szoros, nem szellőző ruhák alatt megreked az izzadtság. A melegkiütések gyulladásos formáját miliaria rubrának hívják és többnyire viszkető, duzzadt, vörös pattanás formában jelenik meg. A nem gyulladásos típusa, a kristályos miliaria főként a háton, a vállon, a mellkason, a hónaljban alakul ki, és egy folyadékkal töltött hólyagocskák formájában jelentkezik. Ezek nem viszketnek, nem pirosak, és ha kipukkantjuk, elvakarjuk őket, vízszerű folyadék távozik belőlük. Jellemzően gyorsan elmúlnak, különösen, ha szabadon hagyjuk a testfelületet.
Napallergia sokféle formában jelentkezhet: lehet csupán piros folt, pattanás, de akár csalánkiütésként is megjelenhet. Sokszor csak a fénynek kitett testrészeken alakul ki, de valódi allergia esetén az egész testet elboríthatják az égő viszkető kiütések. Jele lehet a felhólyagosodó bőr is, de a leégéssel szemben, hámlás nem jelentkezik, visszamaradó foltos elváltozással viszont járhat – tette hozzá a bőrgyógyász.
Melegkiütés esetén már az is segít, ha könnyű, szellős öltözékre váltunk és minél többet hagyjuk szellőzni a bőrt. Ha nem múlik el magától a kiütés, az orvos általában cinktartalmú rázókeveréket ír fel. Ezzel enyhíthető a gyulladt típus okozta viszketés, égő érzés is, és ki lehet próbálni hintőporos enyhítést is. Ha a kínzó tünetek alapján úgy tűnik, elszaporodtak a baktériumok, helyi antibiotikumos kenőcs használatára is szükség lehet. Napallergiát gyulladáscsökkentő, hűsítő készítménnyel, súlyosabb esetben antihisztamin tartalmú gyógyszer szedésével lehet kezelni.
Szerző
Témák
meleg kiütések Nap

Életveszélyt is okozhat egy rovarcsípés

Publikálás dátuma
2019.08.23. 14:14

Fotó: BURGER/Phanie / AFP
A méh- vagy darázscsípés következtében kialakuló anafilaxiás reakció akár halálos is lehet.
A lakosság közel két százaléka allergiás a rovarcsípésre. A leggyakoribb problémát okozó rovarok, a méhek, darazsak csípésének következtében „normális” reakció lehet a viszketés, a fájdalom, a vörös duzzanat akár a csípés helyén túl is. Gyakori, hogy a bokán történt csípés után beduzzad az egész lábszár vagy -fej – mondta Prof. Nékám Kristóf, a Budai Allergiaközpont allergológusa. Ezeket a tüneteket nemcsak allergia okozhatja, hanem a méregben lévő más fehérjék, gyulladáskeltők, toxinok is. Ha az embert a nyelvén vagy a torkában szúrja meg a rovar, mivel a kialakuló duzzanat, gégeödéma elzárhatja a légutakat, életveszélyt is okozhat.
Rovarcsípés következtében enyhe esetben az egész testre kiterjedő viszketés, csalánkiütés és vizenyő léphet fel, amely a lazább szövettel bíró testrészeken, például az ajkaknál erősebb is lehet. Súlyos esetben a bőrtüneteket más szervrendszerek – keringés, idegrendszer, vese, emésztőrendszer, légzőrendszer – reakciója is kíséri. Szapora szívverés, vérnyomásesés, zavartság, hányás, hasmenés, eszméletvesztés, sokk alakulhat ki. Az anafilaxia legsúlyosabb formájában a csípés hatása akár halálos is lehet. Kialakulásához néhány perc is elég lehet, a csípés után általában negyed-fél órával jelentkezik. Nagyobb az esélye életveszélyes reakció kialakulásának 60 éves kor felett, szív- és tüdőbetegség, többszörös rovarcsípés esetén, illetve akkor is, ha nehezített a segítséghez jutás – közölte a szakorvos.

Mit tegyünk?

A csípés után a rovar kampós fullánkjából folyamatosan szabadul fel a méreg, ezért ajánlatos minél előbb kiszedni. A csípés helyét érdemes hűsítő krémet bekenni, és lefedve védeni a szennyeződéstől. Ha megdagad, célszerű jéggel, hideg borogatással hűsíteni, ez lassítja a méreganyagok felszívódását is. Kézcsípés esetén érdemes levenni az ékszereket. Nagyobb csalánkiütések jelentkezésekor segíthet az antihisztamin tabletta, de az allergológus figyelmeztetett, ez csak egy órával később kezd hatni, és az esetleg kialakuló súlyos reakciók kialakulását nem akadályozza meg.
Gyengeség, fulladás, vérnyomásesés, kábultság, hányás, esetleg rövid eszméletvesztés esetében mentőt kell hívni. Az életveszély elhárítása adrenalin injekcióval történik, amelyet ugyan rutinos beteg magának is beadhat, de célszerű segítséget is hívni, mert a tünetek újra jelentkezhetnek. Később érdemes allergológiai/pulmonológiai/bőrgyógyászati szakorvoshoz is fordulni, mert a beteg akár folyamatosan vészhelyzetben is lehet – hívta fel a figyelmet Prof. Nékám Kristóf.
Rovarcsípés allergia esetén hosszú távú megoldást jelent az immunterápia. Az általában három évig tartó kezelés során fokozatosan emelkedő dózisban befecskendezik az allergént a bőr alá, így idővel tolerancia alakul ki, és a rovar csípése nagy valószínűséggel nem fog súlyos tüneteket okozni.

Ha lehet, kerüljük el!

  • Ne bolygassuk a rovarok fészkét! A ház körüli fészkek, padlás, pince, árnyas, nyirkos helyek, öntözőcsatornák, egyéb nedves helyek rendszeres rovarirtását bízzuk rovarirtó szakemberre!
  • Ne járkáljunk mezítláb a fűben (a méhek szívesen tartózkodnak például a lóherén), a kerti munkák során legyünk óvatosak!
  • Ne próbáljuk hadonászva elkergetni a rovart! Ha bőrünkre száll, agyonütés helyett finoman seperjük le vagy várjuk meg, amíg elszáll!
  • A méhek és a darazsak szívesen másznak be a dobozos italokba, kint hagyott ételekbe, figyeljünk, mit kapunk be!
  • Kerüljük az erős illatok - parfümök, naptejek, olajok, hajlakk - használatát, mert ezek vonzzák a rovarokat! Ne viseljünk élénk színű, virágmintás, bő és lenge ruhákat sem!
  • A hálószoba ablakát nappal tartsuk zárva, és használjunk szúnyoghálót!
  • Nem javasolt gyümölcsöt, szőlőt termeszteni és méhészkedni közvetlenül a ház közelében.
Szerző