Előfizetés

Így előzhetjük meg a fülbajokat

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.26. 15:20
Illusztráció
Fotó: COLLANGES/BSIP / AFP
Az úszófület, a repüléskor kialakuló füldugulást és a fülzúgás kellemetlen tüneteit a legtöbbször el lehet kerülni.
Fürdőzés során a felázott hallójárat érzékeny bőrén keresztül a fülbe jutó kórokozók, gyulladást, gombás fertőzést okozhatnak. A külső-hallójárat gyulladás, vagy úszófülként is ismert betegség erős fájdalommal jár, fülfolyás, halláscsökkenés, hőemelkedés, láz is kísérheti. Kezelés nélkül a fájdalom erősödhet, a gyulladás elterjedhet, ezért javasolt minél hamarabb orvoshoz fordulni, aki a hallójárat kitisztítása után általában gyulladáscsökkentő fülcseppet ír fel. Bizonyos esetekben szájon át alkalmazott antibiotikum szedésére is szükség lehet, és fájdalomcsillapító- és gyulladáscsökkentő készítmények is javasoltak – mondta Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-Orr-Gége Központ orvosa.
A repülés során jelentkező füldugulás oka a légnyomás változása. A nyomás kiegyenlítődésének zavara, a barotrauma a búvárok előtt sem ismeretlen. A kellemetlen tünetek megelőzhetőek, ha repülésnél rágózunk, gyakrabban nagyokat nyelünk. „Ha a fülfájás, füldugulás hosszabb időn át sem szűnik meg, vagy repülés után vérrel festenyzett fülfolyás, erős szédülés jelentkezik, azonnal forduljunk orvoshoz” - mondta Holpert Valéria.
Ha hosszabb időn át tartózkodunk zajos környezetben, egy koncert másnapján például sokan tapasztalnak fülzúgást, úgy érzik, mintha az éjszaka még mindig ott morajlana a fejükben. Szerencsés esetben ez a hang fokozatosan megszűnik, de előfordulhat, hogy tartósan fennmarad. Ha az éjszakai pihenést, a napközbeni tevékenységeket: munkát, tanulást is zavarja, mindenképp javasolt orvoshoz fordulni. A megszüntetésére idejében megkezdett kezeléssel van a legnagyobb esély, de a legjobb, ha megelőzzük a problémát. Használjunk zajvédő füldugót, különösen ha több napot is zajos környezetben tartózkodunk.
A fülben található verejték- és faggyúmirigyek melegben intenzívebben dolgoznak, ezért ilyenkor fülzsírdugó azoknál is jelentkezhet, akik egyébként nem hajlamosak rá. Ha a felgyülemlett fülzsír nem tud eltávozni a fülből, az halláscsökkenést, fülfájást, fülzúgást is okozhat. Eltávolításához kérjük szakember segítségét, mert az otthoni próbálkozásokkal könnyen felsérthetjük a hallójárat érzékeny bőrét, vagy beljebb is tolhatjuk a fülzsírdugót - hangsúlyozta a szakorvos.

Kézi vezérléssel dokkolt a Szojuz MSZ-13 űrhajó a Nemzetközi Űrállomáson

MTI
Publikálás dátuma
2019.08.26. 09:53
Illusztráció
Fotó: Sergey Mamontov/Sputnik / AFP
Automata üzemmódban nem sikerült, ezért kézi vezérléssel csatlakoztatták hétfőn a Szojuz MSZ-13 űrhajót a Zvezda kiszolgáló modulról a Poiszk kis kutatómodulhoz.
A Fedor androidot szállító Szojuz MSZ-14 űrhajó nem tudott automata üzemmódban csatlakozni szombaton a Poiszk (Kutatás) modulhoz. Az átcsatlakoztatást a koroljovi irányítóközpont tájékoztatása szerint Alekszandr Szkvorcov orosz kozmonauta irányította, Andrew Morgannek, az amerikai NASA és Luca Parmittanónak, az európai ESA űrkutatási hivatal űrhajósának a részvételével. Ők hárman a Szojuz MSZ-13 fedélzetén érkeztek az űrállomásra.
A Szojuz MSZ-14 űrhajó csatlakoztatására kedd hajnalban tesznek újabb kísérletet, ezúttal a Zvezda (Csillag) modulhoz próbálják meg dokkoltatni. Szombaton ez nem sikerült, a hivatalos tájékoztatás szerint azért, mert probléma merült fel az űrállomáson lévő, Kursz (Irány) elnevezésű automata dokkolórendszer jelerősítőjével, és az űrhajónál eddig soha nem tapasztalt kilengést észleltek. Az űrhajóval 99 méterre közelítették meg a Poiszk modult, majd visszatérítették a biztonságos 279 méteres távolságra.
A Szojuz űrhajó csütörtökön startolt a kazahsztáni Bajkonurból, fedélzetén egy ember alakú robottal, Fedorral, "akinek" a neve a Final Experimental Demonstration Object Research (Végső Kísérleti Szemléltető Tárgykutatás) angol kifejezés rövidítéséből lett. A robot, amelyet a távlati tervek szerint űrállomások építésére és hosszú távú űrrepülésre akarnak felhasználni, távirányítással az őt navigáló ember mozdulatait utánozza, de korlátozottan önálló cselekvésre is képes.
Vlagyimir Szolovjov, az űrmisszió orosz részének vezetője szombaton azzal indokolta a Szojuz MSZ-14 csatlakoztatására kijelölt modul cseréjét, hogy a Zvezdához történő automatikus dokkoláskor több lehetőség adódik a művelet ellenőrzésére. 

Nem csak hőségben üthet ki a meleg

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.24. 14:14
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Csecsemőknél, kisgyerekeknél gyakori, de felnőtteknél sem ritka, hogy melegben piros kiütések, kis hólyagok jelennek meg a bőrön.
A miliaria, vagyis a melegkiütés meglehetősen gyakori bőrtünet gyerekeknél, csecsemőknél, mert a hőszabályozásuk még nem olyan fejlett, mint a felnőtteké, így a hőség hatására könnyen eltömődnek a verejtékmirigyeik. Ha a meleg és nedves környezetben a baktériumok is elszaporodnak, szinte törvényszerűen megjelennek a piros foltok, a hólyagok – mondta Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza. 
Ezért sem szabad túlöltöztetni a kicsiket, fontos a szellős, könnyű öltözék és a pelenka nélküli „szellőztetés” is.

A felnőttkorban kialakuló melegkiütés nem feltétlenül csak a legnagyobb hőségben jelenhet meg, az is elég, ha túl szoros, nem szellőző ruhák alatt megreked az izzadtság. A melegkiütések gyulladásos formáját miliaria rubrának hívják és többnyire viszkető, duzzadt, vörös pattanás formában jelenik meg. A nem gyulladásos típusa, a kristályos miliaria főként a háton, a vállon, a mellkason, a hónaljban alakul ki, és egy folyadékkal töltött hólyagocskák formájában jelentkezik. Ezek nem viszketnek, nem pirosak, és ha kipukkantjuk, elvakarjuk őket, vízszerű folyadék távozik belőlük. Jellemzően gyorsan elmúlnak, különösen, ha szabadon hagyjuk a testfelületet.
Napallergia sokféle formában jelentkezhet: lehet csupán piros folt, pattanás, de akár csalánkiütésként is megjelenhet. Sokszor csak a fénynek kitett testrészeken alakul ki, de valódi allergia esetén az egész testet elboríthatják az égő viszkető kiütések. Jele lehet a felhólyagosodó bőr is, de a leégéssel szemben, hámlás nem jelentkezik, visszamaradó foltos elváltozással viszont járhat – tette hozzá a bőrgyógyász.
Melegkiütés esetén már az is segít, ha könnyű, szellős öltözékre váltunk és minél többet hagyjuk szellőzni a bőrt. Ha nem múlik el magától a kiütés, az orvos általában cinktartalmú rázókeveréket ír fel. Ezzel enyhíthető a gyulladt típus okozta viszketés, égő érzés is, és ki lehet próbálni hintőporos enyhítést is. Ha a kínzó tünetek alapján úgy tűnik, elszaporodtak a baktériumok, helyi antibiotikumos kenőcs használatára is szükség lehet. Napallergiát gyulladáscsökkentő, hűsítő készítménnyel, súlyosabb esetben antihisztamin tartalmú gyógyszer szedésével lehet kezelni.