Marad a hőség, de sokfelé felhőszakadás és viharos szél is lehet

Publikálás dátuma
2019.08.26. 17:19

Fotó: BRITTA PEDERSEN / AFP
Keddre az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. A legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 35 fok között várható, az Alföldön lesz a legmelegebb.
A következő napokban a záporok, zivatarok száma fokozatosan csökkenni fog, azonban a hőmérsékletben nem várható jelentős változás – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből.
Kedden a fátyol- és gomolyfelhők mellett általában többórás napsütésre számíthatunk. Szórványosan zápor, zivatar fordulhat elő, helyenként felhőszakadással kísérve. A délkeleti, keleti szél helyenként megélénkül, de zivatarok környezetében erős vagy viharos széllökések is lehetnek. A zivatarok veszélye miatt az egész országban riasztásokat adtak ki a zivatarok veszélye miatt. Bács-Kiskun, Csongrád, Békés és Hajdú-Bihar megye kivételével pedig mindenhol felhőszakadások miatt is figyelmeztetnek. 
Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok megyében a napi középhőmérséklet 25 fok felett valószínű, itt a hőség miatt adtak ki riasztásokat. A legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 35 fok között várható. 
Szerdán a hajnali párásság és a néhol kialakuló alacsonyszintű rétegfelhőzet feloszlását követően alapvetően napos idő lesz gomolyfelhőkkel. Néhol zápor, zivatar alakulhat ki. A változó irányú szél gyenge vagy mérsékelt marad, de zivatarban átmeneti szélerősödés fordulhat elő. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14, 21, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 35 fok között alakul. A hőség miatt a fővárosra és Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.  
Csütörtökön a kevés fátyol- és gomolyfelhő mellett sok napsütés várható, elvétve lehet zápor, zivatar. A déli szél mérsékelt marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14, 21, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 35 fok között valószínű. 
Pénteken változó mennyiségű fátyol- és gomolyfelhőzet várható, emellett több órára kisüt a nap. Északon fordulhat elő néhol zápor, zivatar, és az egyre többfelé északira forduló szél megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14, 21, a legmagasabb nappali hőmérséklet 28, 34 fok között lehet.
Szombaton sok napsütés várható a kevés fátyol- és gomolyfelhő mellett. Helyenként fordulhat elő zápor, zivatar, a változó irányú szél mérsékelt marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14, 21, a legmagasabb nappali hőmérséklet 27, 32 fok között alakul.
Vasárnap gomolyfelhős, napos idő várható néhol záporral, zivatarral. A déli szél helyenként megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14, 21, a legmagasabb nappali hőmérséklet 28, 33 fok között valószínű.
Szerző

Vesztésre állt, így inkább orosz kamuprofilokkal elcsalta a szimpátiaszavazást a fideszes jelölt

Publikálás dátuma
2019.08.26. 16:46

Fotó: Facebook
A kormánypárttal közös hódmezővásárhelyi listán induló Daru Árpád tréfának szánta a dolgot.
Különös fordulatot vett egy internetes szimpátia-szavazás Hódmezővásárhely 1-es választókerületének jelöltjeiről, derül ki a Szeged.hu cikkéből. Az önkormányzati választás közeledtével a Vásárhelyiek a változásért Facebook-oldal tette fel a kérdést követőinek: ki nyerhet ősszel, a Tiszta Vásárhelyért és a Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltjeként, Márki-Zay Péter csapatában induló Mester János, vagy a Szeretem Vásárhelyt Egyesület jelöltje, a Fidesszel közös listán induló Daru Árpád? A mérleg nyelve Mester felé billent, mikor is
több száz külföldi, többségében orosz profil jelent meg Daru támogatói között.

Főként női profilokról van szó, kevés ismerőssel, írja a jelenség nyomába szegődő Index.hu. Néhány augusztusi poszton kívül mást alig látni azokon, és körülbelül semmi közük a hódmezővásárhelyi politikai szcénához, mert például Moszkvában élnek, meg Donyeckben, írják. Megkeresték a történtek kapcsán Daru Árpádot is, és
a Fidesszel közös listán induló jelölt elismerte: megvettek egy nyilvánosan hirdetett szolgáltatást, így kaptak egy cégtől orosz, angol, ázsiai, amerikai szavazatokat.

A kamuprofilok segítségül hívását - azaz a szavazás elcsalását - azzal indokolta, hogy így kívánta demonstrálni álláspontját; szerinte ugyanis az oldal nem tükrözi a hódmezővásárhelyiek véleményét. Azt is mondta Daru, hogy tréfának szánta a hackelést.
A szavazást végül így is az ellenzéki Mester János nyerte.
Szerző

Helyenként extrém magas a pollenkoncentráció, és így is marad

Publikálás dátuma
2019.08.26. 15:33

Fotó: Alice S./BSIP / AFP
Az ország nagy részén várhatóan továbbra is nagyon, helyenként extrém magas marad a parlagfű pollenkoncentrációja az elkövetkező napokban.
Általában másodfokú a riasztás, de a parlagfűvel erősen fertőzött területek közvetlen környezetében, elsősorban az Alföldön extrém magas pollenterhelés is előfordulhat – közölte a tisztifőorvos hétfőn a Facebook-oldalán.
A meteorológiai előrejelzés szerint szórványosan továbbra is lehet számítani zivatarokra, ilyenkor a hirtelen feltámadó viharos szél nagyobb mennyiségben is szállíthatja a parlagfű virágporát. A tisztifőorvos azt javasolja, hogy az allergiás betegek, ha erre lehetőségük van, a zivatarokat megelőző szeles időben lehetőleg ne tartózkodjanak a szabadban.  
A parlagfű pollenkoncentrációjának tetőzése szeptember elején várható mondta Nékám Kristóf allergológus vasárnap az M1-en.  
Legjellemzőbb allergén növények pollenszórási ideje és erőssége februártól októberig
Fotó: MTI/MTVA
Szerző