Előfizetés

Kegyeletsértő támadás a Szabadság téren

Czene Gábor
Publikálás dátuma
2019.08.26. 19:54

Fotó: Sebő Gábor
Barbár módon megrongálták a holokauszt áldozataira emlékező civil kegyeleti helyet – egy héten belül már másodszor.
Több mint öt évvel ezelőtt kezdődött, és a mai napig tart a tiltakozás a Szabadság téren az úgynevezett német megszállási emlékmű ellen. A szobor történelemhamisító módon ártatlanként tünteti fel a magyar államot, a vészkorszakért kizárólag a náci Németországot teszi felelőssé. Az Eleven Emlékmű kezdeményezésére kövekből és személyes emléktárgyakból civil kegyeleti hely is létrejött a szoborral szemben. Hétfő délután két csoport, a TÉR-KÖZ Társaság és a Szabadságszínpad tartott demonstrációt a téren. Ekkor vették észre, hogy súlyosan megrongálták a civil emlékhelyet. Eltűntek a szögesdrótokra kitett tájékoztató anyagok, családi emlékek, fényképek és korabeli dokumentumok. Több bőröndnek és széknek is nyoma veszett. Kisebb atrocitások mellett ez a negyedik „totális támadás” a civil emlékmű ellen – nyilatkozta lapunknak a helyszínen Sebő Gábor, a Szabadságszínpad képviselője. Elmondása szerint az előző ilyen eset augusztus 20-ra virradóra, tehát egy hete történt. A Szabadságszínpad feljelentést tett a rendőrségen, amelyhez később kiegészítést fűzött. Ebből idézünk: „A már folyamatban lévő helyreállítás során kiderült, hogy a tényleges vagyoni kárunk a bejelentéskor becsült 50 ezer – 100 ezer forintnál több, kb. 100 ezer – 125 ezer forint lehet. Az eltulajdonított és/vagy megsemmisített tárgyak egy része nem pótolható, ezáltal jelentős mértékű nem anyagi károkozás is történt.”
Itt még megvannak a fényképek és korabeli dokumentumok
Fotó: Népszava
A Szabadságszínpad kéri a rendőrséget, hogy a majdani felelősségre vonás során vegye figyelembe: a barbár cselekedet a kegyeletsértés minősített esetét valósította meg, ugyanis aljas indokkal, nagy nyilvánosság előtt és jelentős érdeksérelmet okozva történt. Sebő Gábor kérdésünkre elmondta, hogy most is megteszi a feljelentést, a következményeket illetően azonban meglehetősen szkeptikus. Bár a Szabadság téren térfigyelő kamerák működnek, nincs tudomása arról, hogy a rendőrség az eddigi esetekben elkapta volna az elkövetőket. Hozzátette: „Egy dologban biztosak vagyunk, abban, hogy folytatjuk a tiltakozást.”

Belépett a Momentumba Nagy Blanka

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.26. 19:36

Fotó: Népszava
Azt írta, a pártban látott egy olyan lehetőséget, amely a változás irányába tudja terelni a jelenlegi helyzetet.
„Mától a Momentum tagjaként küzdök a kormány ellen” – jelentette be Nagy Blanka hétfő délután a Facebook-oldalán. Azt írta, lassan egy éve, hogy megismerhette a nevét az ország, ezalatt pedig nagyon sok mindenkitől kapott segítséget, tapasztalatot. „Barátokat szereztem. Olyan emberekkel találkoztam akik visszaadták a hitemet az emberi értékekbe: Momentumosok, DK-sok, MSZP-sek, Jobbikosok, Párbeszédesek, LMP-sek, Kutyapártosok. Nagy köszönettel tartozom mindannyiuknak” – tette hozzá. Döntését azzal indokolta: a Momentumban látott egy olyan lehetőséget, amely a változás irányába tudja terelni a jelenlegi helyzetet. „Szimpatikusnak találtam, hogy egy olyan pártról van szó, amely most kezdi felépíteni a múltját, a jelenét s a jövőjét” – írta Nagy Blanka.

Kihirdették a pótfelvételi ponthatárait

MTI
Publikálás dátuma
2019.08.26. 19:19
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Alapképzésre 4453, felsőoktatási szakképzésre 1049, osztatlan képzésre 469, mesterképzésre pedig 450 hallgatót vettek fel.
Kihirdették hétfőn a felsőoktatási pótfelvételi ponthatárait: az eljárás eredményeként több mint 6400-an kezdhetik meg tanulmányaikat szeptemberben. Az Oktatási Hivatal (OH) az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, hogy augusztus 7-éig 9299-en jelentkeztek a felsőoktatásba, közülük 6421-en kezdhetik meg tanulmányaikat szeptemberben. A pótfelvételi eljárásban alapképzésre 4453, felsőoktatási szakképzésre 1049, osztatlan képzésre 469, mesterképzésre pedig 450 hallgatót vettek fel. A pótfelvételiben egy szakra és egy intézménybe lehetett jelentkezni, és jellemzően önköltséges képzésekből lehetett választani. A legnépszerűbb intézmény a Debreceni Egyetem, a Budapesti Gazdasági Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem volt. A legkedveltebb szakok a felvettek száma alapján: gazdálkodási és menedzsment, jogász, kereskedelem és marketing, gyógypedagógia, pénzügy- és számvitel. A most megállapított ponthatárok legalább olyan magasak, mint a július 24-én meghatározottak. Ha többen, illetve jobb felkészültségűek jelentkeztek egy képzésre, mint az általános eljárásban, akkor előfordulhat, hogy a pótfelvételi ponthatára meghaladja az általános eljárásét – írták. Az Oktatási Hivatal a jelentkezőket a döntésről sms-ben értesíti. A besorolási döntés az E-felvételi Hivatalos iratok menüpontjában lesz elérhető; erről az OH minden jelentkezőt e-mailben is tájékoztat. A felvett jelentkezők a felvételi határozatot és a beiratkozással kapcsolatos tájékoztatót felsőoktatási intézményüktől kapják majd meg.
Kapcsolódó
A felvételi csak az első akadály