Előfizetés

Nagyot nőtt tavalyhoz képest a feketemunka

Gulyás Erika
Publikálás dátuma
2019.08.27. 06:30

Fotó: Balázs Attila / MTI
Nem csökken, hanem nő a bejelentés nélkül foglalkoztatottak aránya, ahogy a munkabalesetek száma is.
A munkaügyi hatóság az ország öt megyéjében – Baranyában, Komárom-Esztergom, Pest, Somogy és Veszprém megyében – minden nyár elején ellenőrzött cégnél talált valamilyen foglalkoztatással összefüggő jogi szabálytalanságot. A Pénzügyminisztérium munkavédelmi és foglalkoztatás-felügyeleti oldalára felkerült adatok szerint országosan a vállalkozások 82 százaléka trükközik, de legalábbis hanyag, amikor a dolgozók jogait kellene betartani.
Általában nincs lista a ledolgozott munkaidőről, de változatlanul sok vállalkozás próbálja lenyelni a bérek után befizetendő járulékokat úgy, hogy egyáltalán nem, vagy a ténylegesen ledolgozottnál sokkal kevesebb időre jelenti be alkalmazottját. A feketén foglalkoztatott munkavállalók aránya nagyot nőtt a tavalyi 28 százalékhoz képest. Idén a vizsgálatokban érintett alkalmazottak 36 százaléka nem volt bejelentve és/vagy nem volt normális munkaszerződése. Az említett térségeken túl nagyon rossz a bejelentési és járulékfizetési fegyelem a fővárosban, Hajdú-Biharban és Borsodban, ugyanakkor javult Vas, Csongrád és Zala megyékben. A legfejlettebb gazdasági térségben, ahol gyakorlatilag nincs szabad munkaerő, s a cégvezetők is tudják, hogy nem mindenre rávehető, kiszolgáltatott dolgozókkal van dolguk, ott csak 25 százalék a szabálytalanságok aránya. A munkaügyi ellenőrök 2015 óta végzik el a vizsgálatot az évnek abban az időszakában, amikor a legtöbb embert foglalkoztatja az építőipar, a vendéglátás és a kereskedelem, mert éppen ez a kör az, ahol a legtöbb szabálytalansággal találkoznak. Idén például az építkezéseken dolgozók majdnem felének, 47 százalékának nem voltak rendben a papírjai. Csekély vigasz, hogy két éve még 58 százalék volt ez az arány. A mezőgazdasági idénymunkások egyharmada kapta bejelentés nélkül a pénzét, de amin az ellenőrök is megdöbbentek, a gépipari alkalmazottak közt kizárólag feketén foglalkoztatott dolgozókat találtak – igaz összesen 7 fő került be a vizsgált körbe. Ezek az adatok azért igazán megdöbbentők, mert tavaly a kormány szigorított a rendszeren, s míg a válság után a hazai kis és középvállalkozások bejelentési és nyilvántartási lazaságait elnézte az állam, alig volt következménye a szabálytalanságnak és csak a visszaesőket büntette, 2018-ban már az először lefülelt cégek is kaphattak bírságot. Ami változatlan: ritka az ellenőrzés, kevés az ellenőr, vagyis sokat nyer az, aki nem fizet a dolgozók után, s ha véletlenül mégis bekerül a vizsgált körbe, egyszer kifizeti a bírságot. Egy ilyen közegben versenyhátrányba kerül, aki becsületes.

Egyre több a munkabaleset

Az utóbbi öt évben folyamatosan emelkedett a munkabalesetek száma, és ez a tendencia folytatódott 2019 első felében is. Az esetek többsége az 50 főnél kevesebb alkalmazottat foglalkoztató vállalkozások munkaterületein történik. Ugyanakkor a tavalyinál valamivel kevesebb, 32 ember halt meg Magyarországon munkabalesetnek számító körülmények közt. Sokan közúti tragédia áldozatai lettek, nyolcan leestek valamilyen állványról, ötöt áramütés ért, ketten mérgezést szenvedtek és hosszú az okok sora. Ezeket a végzetes eseteket szinte mindig bejelentik a cégek, de még életveszélyes vagy súlyos, csonkolással járó baleseteknél is előfordul elvétve, hogy a munkavédelmi hatóságot csak a rendőrség értesíti a történtekről. A Pénzügyminisztérium munkavédelmi főosztályának héten megjelent adataiból az derül ki, a sokkoló esetek ellenére az építkezéseken nem egyszer alig védi valami a magasban dolgozó munkásokat, nem dúcolják alá a munkagödröket, árkokat akkor sem, ha a szélükön járnak el a teherautók. A jelentés kiemeli azt is, hogy egyre több a vírusok, baktériumok, gombák és paraziták okozta egészségkárosodás. A szakemberek állítják, hogy a klímaváltozás hatására nő a rovarok és rágcsálók által terjesztett fertőző betegségek száma is, s az ilyen esetek egyre gyakrabban jelennek meg a dolgozói panaszokban, miközben egész Európában a rákkeltő anyagok okozta rosszindulatú daganatok vezetik a munkahelyi hatások miatt bekövetkezett halálesetek statisztikáit.

Kósa Lajos: nem az őserdő ég, csak a bozótos

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.26. 21:45
Kósa Lajos
Fotó: Mónus Márton / MTI
A fideszes politikus jobban tudja, mint a brazil űrkutatás: az égő Amazonas hírével csak Orbánt akarja lejáratni az ellenzék.
Hiába, hogy a kormánypártok új szokásává lett a groteszk kacsintgatás a zöldek felé, még mindig nem tűnik egyértelműnek, hogy a Fidesz-KDNP táján ellenzéki összeesküvésnek tartják-e a környezetvédelmet, vagy sem. Az Országgyűlés honvédelmi bizottsági elnöke, Kósa Lajos például így kommentálta az Amazonas lángba borulását a Kossuth Rádióban: nem az őserdő ég, csak a bozótos.
"De most ez mindegy, a részletekbe nem kell belemenni"

- tette aztán hozzá Kósa, mint az az RTL Híradó összefoglalójából kiderül. Ami nem mindegy, hogy az ellenzéki politikusok az ő meglátása szerint ezzel is Orbánt akarják lejáratni.
Valójában egyébként abszolút az őserdő ég, és ezt még a természetpusztítást politikájával támogató szélsőjobboldali brazil elnök, Jair Bolsonaro is elismeri. A helyzet súlyosságát jellemzi, hogy az Amazonas füstje még Sao Paolo városában is elsötétítette a nappali eget, pedig ez a város olyan messze van a tűztől, mint Budapest Bagdadtól. Csak múlt csütörtökön és pénteken 1663 újabb tüzet észleltek a brazil űrkutatási hivatal, az INPE szakemberei.

A Momentum és az LMP is támogatja a debreceni jobbikost, aki beleköpött a rakparti cipőkbe

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.26. 21:21

Fotó: Kulcsár Gergely / Facebook
Mert "bocsánatot kért", "megérdemel egy esélyt", meg hát a Fideszt is le kell győzni valahogy.
Nem kis botrányt kavart, mikor 2015-ben kiderült Kulcsár Gergely akkori jobbikos országgyűlési képviselőről, hogy korábban azzal dicsekedett - sőt, levelezésében fotókkal is dokumentálta -, hogy beleköpött a holokauszt áldozatainak emléket állító rakparti cipőkbe. Kulcsárról ezen túl napvilágra került még néhány érdekesség: a barátainak horogkereszt formájú újévi üdvözleteket küldözgetett, azt hangoztatta, hogy a Szálasi-korszakban "nem végezték el a munkát", vagyis a zsidók kiirtását, máskor pedig egyenesen tagadta a holokauszt megtörténtét - amiből bár ügye is lett, végül nem ítélték el.
Ugorjunk négy évet. Múlt csütörtökön mutatta be debreceni képviselőjelöltjeit a Jobbik, a Momentum és az LMP szövetsége. A dehir.hu 23 nevet sorol fel, köztük a szövetség támogatottjai között utolsóként egy öt gyermekes családapa, a Jobbik Debreceni Alapszervezetének alapító tagja és elnöke, a párt 2010 és 2018 közötti egyik országgyűlési képviselője is feltűnik, aki nem más, mint: Kulcsár Gergely.
Miért vállalja fel a Momentum egy olyan politikus támogatását, aki a hazai mainstream politikai mezőnyből talán a legközelebb áll a "neonáci" kategóriához - tette fel a kérdést a hír hallatán a 444.hu az LMP-nek, illetve a Momentumnak. Utóbbi debreceni szervezetének elnöke, Mándi László válaszolt is.
"Hiszünk abban, hogy a Jobbik és vezetői sokat változtak az elmúlt években"

- nyilatkozta Mándi annak kapcsán, hogy Kulcsár bizony kifejezetten büszke volt náci nézeteire és tetteire. Kulcsárt azzal védi, hogy a múltban bocsánatot is kért, a Jobbikot pedig azzal, hogy "megkezdték átalakulásukat egy konzervatív jobboldali párttá, ebben pedig a Momentum debreceni szervezete is támogatja őket". Azt is hozzáteszi: ha országosan együttműködnek a korábban szélsőséges Jobbikkal, akkor Kulcsár Gergely is megérdemel egy esélyt. Mándi azzal is védte pártja megértő elfogadását a korábban nyíltan neonáci Kulcsár felé, hogy a cél legyőzni a Fideszt, és a közös lista azt üzeni: "elérkezett az idő a tiszta kezek politikájára".
Debrecenben egyébként nem valósult meg az ellenzéki összeborulás. Az LMP-Jobbik-Momentum listája nem csak a Fidesz-KDNP-vel fog versengeni, de az MSZP-Párbeszéd-DK jelöltjeivel is.

Átgondolták, elköszöntek tőle

Frissítés: Keddre ugyanakkor látványosan megváltozott a Momentum álláspontja: párt augusztus 27-én ugyanis közölte, hogy a Jobbikkal egyeztetve felkérik Kulcsárt: lépjen vissza a képviselőjelöltségtől. A jobbikos politikus ezt elfogadta és nyilvánosan be is jelentette visszalépését. Erről itt írtunk bővebben.