Előfizetés

Amerikai tagállamok pert indítottak a Trump-kormány ellen a fiatalkorú migránsok fogva tartása miatt

MTI
Publikálás dátuma
2019.08.27. 06:27

Fotó: PAUL RATJE / AFP
Az új szabály szerint korlátlan ideig őrizetben tarthatók.
Az Egyesült Államok 19 tagállama és a szövetségi főváros pert indított az amerikai kormányzat ellen a fiatalkorú migránsok határozatlan ideig történő fogva tartását célzó intézkedés miatt - jelentette be helyi idő szerint hétfőn este Xavier Becerra, Kalifornia főügyésze. A keresetet egy szövetségi bíróságnál nyújtották be Los Angelesben, mint Becerra elmondta, azért, mert Donald Trump amerikai elnök kormányzatának új döntése "érzéketlenül kockára teszi a gyermekek biztonságát és jólétét". Az ügyész hozzáfűzte: a kormányzat tervezett szabályozása aláássa a Flores bírósági egyezségként ismert megállapodást. A Fehér Ház nem kommentálta a kaliforniai ügyész bejelentését. Az amerikai belbiztonsági tárca a múlt héten jelentette be, hogy engedélyezni fogja az illegálisan az Egyesült Államokba érkezett migráns gyermekek korlátlan ideig tartó fogva tartását. Ennek értelmében hatályon kívül helyezik azt az 1997-ben született bírósági egyezséget, amely előírta a szövetségi hatóságoknak, hogy 20 napnál tovább nem tarthatnak őrizetben kiskorúakat az illegális migránsok számára fenntartott befogadó központokban, még a szüleikkel együtt sem. Az eddig érvényben lévő bírói határozat értelmében 20 nap eltelte után az amerikai államnak kell gondoskodnia a gyermekekről, számukra megfelelő intézményekben. Az új szabályozás szerint mind a gyermekek, mind a szüleik akár korlátlan ideig őrizetben maradhatnak a migránsokat befogadó központokban.  Az amerikai bevándorlási és vámügyi hivatal (ICE) adatai szerint jelenleg három olyan befogadó központ van, ahol családos bevándorlókat tartanak őrizetben. A két texasi és egy pennsylvaniai központban összesen 5500 ágy áll rendelkezésre, miközben csak júliusban több mint 42 ezer, elsősorban Közép-Amerikából érkezett családot tartóztattak fel az Egyesült Államok déli határainál. Az Axios hírportál emlékeztetett arra, hogy Xavier Becerra ügyésznek ez a tizenharmadik pere a szövetségi kormány ellen bevándorlási ügyek miatt.

Bolsonaro: Ezzel úgy kezelik Brazíliát, mintha gyarmat vagy senki földje lenne

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.08.26. 21:34

Fotó: GABRIELA BILO / AFP / Agência Estado
Elfogadhatatlannak nevezte, hogy Macron személyes politikai tőkét akarjon kovácsolni az erdőtüzek által okozott „nemzetközi válság” ügyével.
Jair Bolsonaro brazil elnök egy keddi Twitter-bejegyzésében óva intette a nagyhatalmakat attól, hogy beavatkozzanak Brazília belügyeibe. Tette mindezt az után, hogy Emmanuel Macron francia elnök bejelentette:
a hét legfejlettebb ipari ország (G7) 20 millió dolláros azonnali segélyt nyújt az amazóniai tüzek megfékezésére.

Az elnök elfogadhatatlannak nevezte, hogy – mint azt korábbi megnyilatkozásaiban már kifejtette – Macron személyes politikai tőkét akarjon kovácsolni az erdőtüzek által okozott „nemzetközi válság” ügyével. Bolsonaro szerint
ezzel úgy kezelik Brazíliát, mintha gyarmat vagy senki földje lenne.

A brazil államfő ehelyett regionális megoldást szorgalmazott. Hozzátette: beszélt Iván Duque kolumbiai elnökkel arról, hogy szükség van arra, hogy az Amazonas-medencében fekvő legtöbb ország közös tervet dolgozzon ki „szuverenitásunk és természeti kincseink védelmének szavatolásáért”. A francia elnök keményen visszavágott Bolsonarónak, akivel az elmúlt napokban többször is összeszólalkozott az ügy miatt. „Bolsonaro nem mondott nekem igazat” az esőerdőre vonatkozó terveivel kapcsolatban a júniusi G20-csúcstalálkozón, amely az EU és a Mercosur – a Dél-amerikai Közös Piac – közötti kereskedelmi megállapodás jóváhagyásához vezetett – mondta. Párizs szerint a brazil Amazonasban uralkodó helyzet miatt ellenezni fogja az egyezményt. A francia államfő Sebastian Pinera chilei államfő társaságában bejelentette: az Amazonasra vonatkozó kezdeményezést fognak beterjeszteni az ENSZ Közgyűlésében a régió „összes országával együtt”. Mint jelezte, az indítvány újraerdősítési intézkedéseket foglalna magában, akárcsak „a helyi lakosságok jóváhagyásával és érdekében végrehajtandó konkrét projekteket a fenntartható fejlődés és az ökológiai mezőgazdaság érdekében”. Macron korábban azt is mondta: Franciaország – amely Francia Guyana által szintén amazonasi országnak számít – katonai eszközöket bocsát rendelkezésre a tűz oltásához. A francia köztársasági elnök a G7 biarritzi csúcstalálkozóján hétfőn jelentette be, hogy az országcsoport tagjai 20 millió dolláros (csaknem hatmilliárd forintnak megfelelő) azonnali segélyt nyújtanak az Amazonas-medencében fekvő országoknak az erdőtüzek megfékezésére, illetve hosszú távú globális projektet kezdeményeznek az amazóniai esőerdő védelmére. Macron elmondta: az Egyesült Államok is támogatja a közös kezdeményezést, ő maga hosszú beszélgetést folytatott Donald Trump amerikai elnökkel az amazóniai erdőtüzekről. A francia elnök szerint Trump csupán azért nem vett részt a csúcstalálkozó biodiverzitással foglalkozó ülésén, mert kétoldalú találkozója volt. A francia elnök figyelmeztetett: a bolygó „legfőbb tüdejének” elvesztése komoly gondot jelentene a világnak.

Bolsonaro tiszteletlen megjegyzést tett Macron feleségére

Emmanuel Macron hétfőn élesen elítélte, hogy Jair Bolsonaro brazil államfő tiszteletlen megjegyzést tett a feleségére, Brigitte Macronra.  „Bolsonaro rendkívül tiszteletlen megjegyzéseket tett a feleségemről” – mondta a francia államfő a biarritzi csúcstalálkozón tartott sajtótájékoztatóján. „Mit mondhatnék Önöknek? Szomorú, szomorú, de még szomorúbb mindenekelőtt neki és a braziloknak” – fogalmazott Macron, hozzátéve: reméli, hogy „a braziloknak hamarosan olyan államfőjük lesz, aki méltó az elnöki tisztségre”, a nép „megbosszulja” államfőjének viselkedését. „Véleményem szerint a brazilok, akik egy nagyszerű nép, egy kicsit szégyenkeznek az ilyen megnyilvánulások láttán, és elvárják egy elnöktől, hogy normálisan viselkedjen másokkal” – adott hangot meggyőződésének a francia elnök. A brazil államfő a Facebook közösségi oldalon az egyik felhasználó bejegyzésénél tette a szóban forgó megjegyzést. A bejegyzés szerint a két elnök közötti szóbeli vita „valójában” abból ered, hogy Macron „irigy” Bolsonaróra feleségének szépsége és fiatalsága miatt. A felhasználó egymás mellé helyezte Bolsonaro és – a nála 27 évvel fiatalabb – felesége, illetve a francia államfő és – a nála 24 évvel idősebb, 66 éves – Brigitte Macron fényképét. „Ne alázd már meg. Hahaha” – írta reagálásában a brazil elnök.

Felbomlott a bukaresti kormánykoalíció

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.08.26. 19:30
A román Parlament épülete, illusztráció
Fotó: Matt Cardy / Getty Images
Várhatóan kisebbségi kormányzással próbálkozik a parlamenti helyek csaknem 45 százalékával rendelkező PSD.
Kilép a bukaresti kormányból a szociálliberális koalíció kisebbik pártja, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) - jelentette be hétfőn Calin Popescu Tariceanu pártelnök, korábbi miniszterelnök. Az ALDE - az együttműködés folytatásának feltételeként - két hete szólította fel a bukaresti kormány összetételének és programjának megújítására Viorica Dancila szociáldemokrata (PSD) miniszterelnököt, aki azonban elutasította az ultimátumot.
Az ellenzékbe vonuló ALDE kész megszavazni a Dancila-kormány ellen beterjesztendő bizalmatlansági indítványt

- fejtegette Tariceanu, aki a parlament jövő héten kezdődő őszi ülésszakának első napján lemond a szenátus elnöki tisztségéről, amelyet több mint öt éve tölt be.
A bukaresti kormánykoalícióban azután keletkezett feszültség, hogy a PSD nem volt hajlandó elfogadni - a közvélemény-kutatások szerint a szociáldemokrata pártelnöknél népszerűbb - Tariceanut a koalíció közös államfőjelöltjeként, és úgy döntött: saját elnökjelöltet indít Dancila személyében. A feszültséghez az is hozzájárult, hogy a két koalíciós párt támogatottsága - a korrupciós ügyek, az azok felderítését nehezítő igazságügyi reformok és a szétvert tüntetések miatt, többek közt - jelentősen visszaesett az utóbbi két és fél évben.
A májusi EP-választáson a PSD a voksok alig 23 százalékát kapta, az ALDE-nek pedig nem sikerült átlépnie az ötszázalékos bejutási küszöböt.

Tariceanu hétfői nyilatkozatában cáfolta, hogy az ALDE az elnökjelöltsége támogatásának elutasítása miatt rúgta volna fel a koalíciót. Ezt bizonyítandó bejelentette: visszalép az elnökjelöltségtől. Az ALDE a Victor Ponta volt kormányfő vezette Pro Romania párttal köt választási szövetséget, és a függetlenként induló Mircea Diaconu volt EP-képviselőt támogatja a novemberi államfőválasztáson. A színművész Diaconu, volt liberális szenátor és kulturális miniszter 2014-ben függetlenként jutott be az európai parlamentbe, az érvényes voksok csaknem 7 százalékát megszerezve.
Az ALDE-nak a 25 tagú Dancila-kormányban négy minisztere van, akik a tervek szerint a keddi kormányülésen nyújtják be lemondásukat.

Médiaértesülések szerint azonban az ALDE által jelölt, egy hónapja kinevezett Ramona Manescu külügyminiszter azt ígérte Dancilának, hogy a helyén marad.
A parlamenti helyek csaknem 45 százalékával rendelkező PSD várhatóan kisebbségi kormányzással próbálkozik: erről a párt hétfő estére összehívott végrehajtó bizottsága hivatott dönteni.
A EP-választásokat Romániában megnyerő, a jobboldali államfőt támogató Nemzeti Liberális Párt (PNL) előrehozott választásokat sürget és már jelezte, hogy bármikor kész bizalmatlansági indítványt beterjeszteni, ha esélyt lát a kormány megbuktatásához szükséges többség kialakítására. A Dancila-kabinet megbuktatásához minden más politikai erőnek össze kell fognia a PSD ellen.