Előfizetés

Nyugdíjasok: a szavazatunk nem eladó egy megalázó utalványért

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.27. 09:23

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
A Magyar Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas tagozata nagyon felháborodott a kormány könyöradományán.
Végtelenül megalázónak és igazságtalannak is tartja a nyugdíjasoknak szánt 9 ezer forintos rezsiutalványt a Magyar Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas tagozata. Az egyeztetés nélküli, hirtelen ötlettel a kormány egyértelmű szándéka az idős emberek szavazatának megvásárlása az őszi önkormányzati választásokra. Felháborító, hogy a hatalom képviselői mindössze ennyire értékelik, sőt kihasználják az életük nagy részét tisztességben ledolgozott embereket – szögezi le a tagozat elnöke, Juhász László. Nagyot tévednek, akik úgy gondolják, hogy a nyugdíjasokat meg lehet vásárolni az őszi önkormányzati választásokra időzített megalázó, 9 ezer forintos rezsiutalvánnyal – háborog Juhász László, aki felhívja a figyelmet: azért, mert valaki idős, még nem ment el az esze. Vagyis az érintettek pontosan tudják, hogy éppen a szavazatukat készül megvásárolni a kormány a jól időzített rezsimorzsával. Ráadásul a rendszer végtelenül igazságtalan is, mert a pénzt azok a kiemelkedően jómódban élők is megkapják, akiknek ez legfeljebb a kerti medencéjük fűtésének egynapos költsége, miközben a nagyon sokan végtelen szegénységben, szinte már nyomorban élnek. Nekik természetesen minden fillér jól jön, s éppen erre játszik a kormány – véli Juhász.  A tagozat vezetője arra is felhívja a figyelmet, hogy már nemcsak a bérektől szakadtak le vészesen a nyugdíjak, hanem a nyugdíjak között is egyre nagyobbra szakadék. Azok, akik most vonulnak vissza, lényegesen több nyugdíjat kapnak, mint az ugyanolyan beosztásból, azonos évek ledolgozása után, de évekkel ezelőtt nyugdíjazott emberek – magyarázza. 

CEU-ügyben nem tárgyalnak, de egymásra mutogatnak a bajorok és a magyarok

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.27. 08:54

Fotó: CEU
Ha viszont nem sikerül dűlőre jutni, a bajorok nem adnak támogatást a CEU-nak.
A hvg.hu szerint minden jel arra mutat, hogy a magyar kormány miatt fog meghiúsulni a CEU és a Müncheni Műszaki Egyetem (TUM) között korábban megkötött együttműködési megállapodás, amivel a bajor kormány pénzügyi támogatása is elúszhat. Májusban mindkét fél arra kérte a magyar kormányt, hogy biztosítsa a CEU-nak azokat a jogi garanciákat, amelyek lehetővé teszik, hogy közösen megnyithassák a magyar és bajor tudományos és egyetemi együttműködés új fejezetét. Nagyon hasonló megállapodás született a két egyetem között, mint amit Manfred Weber ajánlott Orbán Viktornak, amikor a Fidesz EPP-tagságának felfüggesztése előtt Budapesten járt.  A hvg.hu szerint a májusi megállapodás óta semmi nem történt, a bajor és a magyar fél semmilyen szinten nem találkozott az elmúlt hónapokban, amit a müncheni tartományi kormány oktatási minisztériuma meg is erősített a lapnak. A müncheni minisztérium azt írta a hvg.hu-nak, hogy amíg a magyar fél nem teljesíti a feltételeket, a részükről nem működik az egyezség. Enyedi Zsolt, a CEU rektorhelyettese szerint a kormány elsunnyogja a döntést, ennek pedig az lehet a következménye, hogy a jelenlegi együttműködési megállapodás egy idő után elvész. Vagyis, ha a magyar kormány továbbra sem teljesíti a feltételeket, akkor a CEU és a Müncheni Műszaki Egyetem megállapodásához szükséges bajor támogatásra nem számíthat az egyetem. Gulyás Gergely nemrég azt állította, éppen a bajor jogszabályok nem teszik lehetővé, hogy a TUM együttműködjön a CEU-val, és így a CEU Budapesten maradva kiadhasson amerikai diplomát – mert a bajor törvények ugyanolyanok, mint a lex CEU.

Újabb főpolgármester-jelöltek: a postás, a villanyszerelő és James Bond

Zoltai Ákos
Publikálás dátuma
2019.08.27. 08:50
Révész Ferenc főpolgármester-jelölt
Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Három, szinte teljesen ismeretlen jelölt is bejelentkezett Budapest vezetéséért. Önbizalomból és víziókból nincs hiány, támogató viszont egyelőre nem sok akadt.
Az önkormányzati választás esetében nem jár állami támogatás, így egyelőre csak elvétve találkozni olyan jelöltekkel, akik háttér és valós támogatottság nélkül vágnak neki a kampánynak. Három szinte teljesen ismeretlen férfi ugyanakkor mégis bejelentkezett Budapest vezetéséért: Ács László, Révész Ferenc és Schlagmüller Gábor.
A legismertebb közülük talán Ács László, aki a Zöldek Pártja nevezetű – kamuszervezetnek tűnő – formációt vezeti. – A semmiből felépítettem négy piacvezető céget, volt bankom és számtalan méretű cégem. Aztán mindent elvettek tőlem. Közben kaptam a pofonokat, és figyelmeztettek, hogy ne ellenkezzek, mert mögöttük áll a legizmosabb maffia, az állam – mutatta be magát a Népszavának az aspiráns, hozzátéve, a Fidesz és az MSZP-kormány is kitolt vele. Hat gyermeke van, a középiskolában pedig – állítása szerint – James Bondnak hívták, 180 centis magassága és kigyúrt teste miatt. Azért akar indulni a főpolgármesterségért, mert bár próbálták "minden eszközzel ellehetetleníteni", de ő csak azért sem adja fel. Révész Ferenc 61 éves villanyszerelő, akinek a Facebook-profilján számos poszt arról szól, hogy egy fényképet közöl kampánypultjáról - emberek nélkül. – Egyedül vagyok, nincs aki fotózzon – magyarázza kérdésünkre akcióját, a fővárosi Blaha Lujza téri aluljáróban. Révészhez valóban kevesen mennek oda, bár ottjártunkkor egy idősebb asszony megpróbált érdeklődni a jelölttől. – Most várjon egy picit interjút adok, jöjjön vissza később – közölte vele a főpolgármester-aspiráns. Révésznek egyébként felnőtt gyermekei vannak, és „nap mint nap találkozik azokkal a gondokkal, amelyeket minden budapesti polgártársra is tapasztal”. Révész – elmondása szerint – nemzeti érzelmű és Budapestet az erkölcs, a jog és a tisztesség alapján vezetné. Első lépésként visszanevezné a várost Budapest Székesfővárosra. Felülvizsgálná a kerületek határait, és azokat a közterületeket, amelyek „népbiztosok, az 1956-os szabadságharcot megtagadó művészek, a népköztársaságot kiszolgáló színészek és sportolók, díszpolgárok, ügynökök nevét viselik”. A születése óta Budapesten élő Schlagmüller Gábor negyven éve dolgozik postásként. Iskolázottsága közlése szerint „sajnos alacsony”, de ezt próbálja figyelmen kívül hagyni. A főnökei egyébként megmondták neki, hogy postásként nem gyűjthet ajánlásokat, de szabadidejében ráfekszik majd erre is. Kiforrott programmal még nem rendelkezik, de azt leszögezte, hogy a levegő a legfontosabb. – Minden média azt harsogja, elfogy a víz, nos ez így nem igaz. Amennyit veszítünk a légkörön keresztül, körülbelül annyi jön a világűrből, persze az ember képes bármire, talán még ezt az egyensúlyt is felboríthatja, de szerencsére még nem tartunk ott – jelezte a főpolgármester-jelölt. Schlagmüller Gábor egyébként a csaknem 120 ezer taggal bíró Budapest régi képeken nevezetű Facebook-csoport alapítója.