Fordulat jön az időjárásban: akár 15 fokkal is hidegebb lehet a jövő héten

Publikálás dátuma
2019.08.27. 15:20

Fotó: Shutterstock
Ötven számítógépes előrejelzésből mindössze egy tart ki amellett, hogy marad a nyár.
Körülbelül egy hét múlva nagy váltás várható az időjárásban: az addigi, átlagosnál jóval melegebb (és egyre szárazabb) periódust egy hűvösebb, jó eséllyel sokkal hűvösebb követheti – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) a Facebook-oldalán. Mint írták,
a lehűlés mértéke 5 és 15 fok közötti lehet szeptember első hetében.

Hangsúlyozták, hogy ötven számítógépes előrejelzésből mindössze egy tart ki amellett, hogy még ebben az időszakban is kitart a nyár.
Szerző
Frissítve: 2019.08.27. 17:49

Már öt vádlottja van az Alstom-ügynek

Publikálás dátuma
2019.08.27. 15:06
Népszava
Fotó: Népszava
Az újabb vádlott cégvezetőként továbbította az Alstom-botrány kenőpénzeit – állítja az ügyészség.
Bűnsegédként elkövetett vesztegetés bűntette miatt emelt vádat kedden a Központi Nyomozó Ügyészség az Alstom-botrány egyik korábbi gyanúsítottja ellen; ezzel már ötre nőtt az ügyben érintett vádlottak száma, és egy személy maradt gyanúsítotti státuszban. Az új vádlott az ügyészség szerint egy cég tulajdonosaként vett részt a több milliós eurós vesztegetési játszmában, a kenőpénzt pedig társaságán keresztül továbbították és adták át.  
Mint az áprilisban közölt Alstom-vádiratból kiderül, a a francia Alstom cég megvádolt vezető tisztségviselője a BKV M2 és M4- vonalakra kiírt 2005-ös járműbeszerzési tenderén kenőpénzzel próbálta nyerő helyzetbe hozni a cége által vezetett konzorciumot. 
A siker érdekében 2007 és 2009 között összesen 8.463.643 eurót fizettek ki fiktív tanácsadói szerződések keretében az ügyletben közvetítő szerepet betöltő dán és osztrák társaságoknak, melyektől eddig ismeretlen célszemélyekhez került az óriási összegű korrupciós pénz.
Szerző
Frissítve: 2019.08.27. 15:07

Az ügyészség indítványozza, hogy maradjon letartóztatásban a Viking Sigyn kapitánya

Publikálás dátuma
2019.08.27. 14:35

Fotó: Mónus Márton / MTI
Továbbra is indokolt a legsúlyosabb kényszerintézkedés fenntartása – hangsúlyozták.
Az ügyészség indítványozza, hogy maradjon letartóztatásban a május végi dunai hajóbaleset okozásával gyanúsított szállodahajó-kapitány.
„A Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség indítványozta a nyomozási bírónál, hogy további három hónappal – 2019. november 30. napjáig – hosszabbítsa meg az ukrán állampolgár gyanúsított letartóztatásának a határidejét”

– írja közleményében az ügyészség.

A kerületi ügyészség álláspontja szerint az eljárásban a terhelt jelenlétének biztosítása, továbbá a bizonyítás megnehezítésének, vagy meghiúsításának megakadályozása érdekében továbbra is indokolt a legsúlyosabb kényszerintézkedés fenntartása.
A Hableány sétahajó május 29-én süllyedt el Budapesten, a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A Hableányon 35-en utaztak, 33 dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet. Hét koreait sikerült kimenteni, és azóta huszonhét holttestet találtak meg, egy áldozat azóta sem került elő. A Viking Sigyn kapitányát június 1-jén már egyszer letartóztatták vízi közlekedés halálos tömegszerencsétlenséget okozó gondatlan veszélyeztetésének gyanúja miatt. Akkor a bíróság lehetővé tette azt is, hogy 15 millió forint óvadék ellenében Budapest területén bűnügyi felügyelet alá kerüljön, nyomkövető eszköz alkalmazásával. Az óvadékról szóló döntés június 12-én lett jogerős, a kapitány másnap – miután letette az óvadékot – bűnügyi felügyelet alá került. A legfőbb ügyész ezután a Kúriához fordult, amely elvi jellegű határozatában kimondta: törvénysértő volt az alsóbb fokú bíróságok döntése, hogy óvadékot engedélyeztek a hajóskapitány ügyében, mert nem álltak fenn a feltételei a bűnügyi felügyelet elrendelésének és így az óvadéknak. Július 31-én – miután segítségnyújtás 35 rendbeli elmulasztásával is meggyanúsították – a bíróság ismét elrendelte az ukrán kapitány letartóztatását.