Kiszabadult a „cetbörtönből” a két utolsó kardszárnyú delfin is

Publikálás dátuma
2019.08.27. 16:07

Fotó: Evgenya Novozhenina/Sputnik / AFP
Elengedték az Ohotszki-tengerben az utolsó két fogva tartott kardszárnyú delfint is – közölte az Összoroszországi Halászati és Oceanográfiai Kutatóintézet (VNIRO) sajtószolgálata.
Az orosz Távol-Keleten felfedezett „cetbörtönben” fogva tartott 11 kardszárnyú delfin utolsó példányai után hat fehér delfint is visszaengedtek természetes közegébe. Az állatok mindegyikét a szabadon bocsátás előtt gondozóik még egyszer megvizsgálták és a VNIRO megfigyelő berendezéseivel látták el.   
A kínai delfináriumok megrendelésére kifogott 87 fehér és 11 kardszárnyú delfint fogva tartó „cetbörtönt” fedezése tavaly nemzetközi botrányt robbantott ki. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 22-én rendelte el, hogy az illetékes állami szervek dolgozzanak ki megoldást a problémára. A delfinek mentésébe bekapcsolódott Jean-Michel Cousteau francia óceánkutató és csapata is. 
A létesítményt üzemeltető négy orosz céget vétkesnek találták a halászati szabályok megsértésében – mivel az orosz törvények értelmében a delfineket kizárólag tudományos célból lett volna szabad befogni – és pénzbírsággal sújtották.
Szerző

A magyar rapper már 9 millió forint adományt gyűjtött az amazóniai esőerdőkért

Publikálás dátuma
2019.08.27. 14:49

Fotó: VICTOR MORIYAMA / AFP
Az adománygyűjtő, ismert magyar emberek amúgy is hihetetlen összegeket szedtek már össze.
Ahogy hétfőn a Népszava beszámolt róla, kiemelkedő eredménnyel mozgósította rajongótáborát és barátait Süveg Márk Saiid, az egykori Akkezdet Phiai tagja az amazóniai esőerdők megmentéséért. Saiid kezdeményezésére alig 15 óra alatt egymillió forint adomány gyűlt össze a Facebookon, ami már alapból hihetetlen, de
a gyűjtés kezdete óta még nem telt el 48 óra sem, és már több mint 9 millió forintnál jár az összeg.

Legnagyobb örömünkre hamar frissítenünk kellett tegnapi cikkünket, ugyanis kiderült, hogy Saiid nincs egyedül az adománygyűjtéssel.  Somlai Dudi Júlia felhívására már majdnem 5 millió; - Wossala Rozináéra több mint 4 millió; - Péterfy-Novák Éváéra majdnem 1 millió; - Süveg Márk Saiidéra pedig több mint 9 millió forint gyűlt össze cikkünk megjelenéséig. Az adománygyűjtések magyar szervezői mindannyian az Amazon Watch nevű nonprofit szervezetet választották kedvezményezettnek. 
Szerző
Frissítve: 2019.08.27. 14:53

Kizöldítik a megállókat Bécsben

Publikálás dátuma
2019.08.27. 13:44

Fotó: Frédéric Didillon / AFP
Vadszőlővel futtatják be a busz- és villamosmegállókat Bécsben, hogy harcoljanak a hősziget-jelenség ellen, valamint, hogy árnyékban lehessen a járművekre várakozni.
Első körben, kísérleti jelleggel öt megálló oldalát és tetejét zöldítik ki az osztrák fővárosban, hogy a lombtető árnyékot nyújtson a várakozóknak, illetve csökkentse a hősziget -jelenséget, a levelek párologtatása révén is hűtse a környezetét – írta a Forbes
Az utasvárók hátuljához kívülről két 120 centiméter széles és 60 centiméter magas, beépített víztárolóval felszerelt virágtartót rögzítenek, amelyeket jó minőségű ültetőközeggel töltenek fel. Ezekbe ötméteres japán vadszőlőket tesznek, amelyek hamar benövik a megállókat. 
Azért választották ezt a megoldást, mert Bécsben sok olyan, régi busz- és villamosváró van, amelyek formája és statikai állapota nem bírna el egy zöldtetős beültetést. A jövőben épített utasvárók tervezésére az üzemeltető cég pályázatot írt ki, az építészek, kertészek és ötletgazdák 2019. október 10-ig nyújthatják be pályázatukat, a legjobb koncepcióra pedig jövőre közbeszerzési eljárást írnak ki.
Szerző