Előfizetés

Bécs mégsem épít új nemzeti stadiont

Földvári Zsuzsa (Bécs) írása a Népszavának
Publikálás dátuma
2019.08.28. 15:26

Fotó: Helmut Fohringer / AFP
Az osztrák fővárosban nem építenek fel egy új futballarénát, mivel úgy számolnak, az ezzel járó költségeket nem lehet kitermelni.
„Nem épül új nemzeti stadion Bécsben!” – jelentette ki a Kurier című napilapban az osztrák főváros sporttanácsosa, a szociáldemokrata Peter Hacker. A határozott kijelentéssel a városvezető, aki a múlt év májusa óta tölti be tisztségét, több éves vita végére tett pontot. Az Osztrák Labdarúgó-szövetség (ÖFB) régóta szorgalmazza, hogy vagy korszerűsítsék az ország legnagyobb focipályáját, a Práterben lévő, 50865 férőhelyes Ernst Happel Stadiont vagy építsenek egy új, nagyobb arénát, amely a nemzetközi előírásoknak megfelelően külön edzőpályával is rendelkezik. Az ÖFB tavaly még támogatást kapott a beruházáshoz Heinz-Christian Strache alkancellártól, aki sportminiszteri minőségében hangoztatta, hogy a bécsi világvárosnak szüksége van egy új népstadionra. Strache azóta megbukott, s most a sportlétesítmény ötlete vele tűnik el a süllyesztőben.
Hacker szerint 300-400 millió euróba (96-128 milliárd forint), egészen pontosan adóeuróba kerülne egy olyan pálya, ahol európai kupadöntőt lehet játszani. Egy ilyen stadion élettartama a tanácsos szerint körülbelül 50 év, ennyi idő alatt legfeljebb öt finálét rendeznének az osztrák fővárosban. 
„Öt meccsre ilyen irtóztató összeg? Akkor inkább televízión nézzük a küzdelmet, s a pénzt tömegsportra és a gyerekeink sportolására fordítjuk. Igazán kiterjedt tömegsport nélkül nincs élsport”

– így a politikus, aki korábban szociális kérdésekkel foglalkozott.

Hacker nem zárkózik el az Ernst Happel Stadion fejlesztésétől, de mint mondta, a futballszövetségnek dönteni kell, melyik beruházást tartja a legfontosabbnak. 
„Mindenki egy szuper VIP-lelátóról álmodozik. Számolniuk kell azonban azzal, hogy a beruházásnak refinanszíroznia kell magát. Az ugyanis nem megy, hogy az olcsó helyeken ülő szurkolók fizetik a VIP-páholyt, ahol majd rákot szolgálnak fel.”
A sporttanácsos megállapodott az ÖFB-vel, hogy nem minden válogatott meccset rendeznek Bécsben. Szóba került, hogy Alsó-Ausztriában, az osztrák főváros határában építenek fel egy új népstadiont vagy esetleg a sikeres bevásárlóközpontjáról ismert burgenlandi Parndorfban. Mindkét helyen lelkesednek az önkormányzatok, Burgenlandról tudott, hogy 12 éve anyagilag is támogatja az osztrák nemzeti válogatottat. A helyszín kiválasztásához autópálya és megfelelő tömegközlekedési kapcsolódás is szükségeltetik.
A szeptember végére kitűzött általános választások miatt a stadionépítés egyelőre lekerül a napirendről, legközelebb 2020-ban lesz róla szó. Addig is, az Ernst Happel Stadion ad otthont október 10-én az Izrael elleni, majd november 16-án az Észak-Macedónia elleni találkozónak.

A Puskás Stadion 190 milliárdért épül

Ausztriában nagyjából fele akkora összegből terveznek új nemzeti stadiont építeni, mint Magyarországon. A Puskás Ferenc Stadionnal kapcsolatban is rengeteg tervezet és számítás készült. Az átadás tervezett időpontja - ezt ígérte 2020-as Európa-bajnoki pályázatában a Magyar Labdarúgó-szövetség is - 2017 év vége volt. Az építési költség az akkor érvényben lévő kormányhatározat szerint 90 milliárd forint. Azóta több változás történt: az aréna átadási határideje idén novemberre változott, a költségek pedig 190 milliárd forintra emelkedtek. Tavaly tavasz óta létezik a Puskás Aréna munkálatait ellenőrző és felügyelő bizottság is, amelynek vezetője Orbán Viktor miniszterelnök, tagjai pedig Csányi Sándor, a FIFA és az UEFA alelnöke, az MLSZ elnöke és Fürjes Balázs, kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos. Ez a bizottság szintén tavalyi kormányhatározat szerint legalább havonta - de lehetőség szerint még gyakrabban - tartja üléseit. Elvileg...A gyakorlatban egyetlen ülése sem volt ennek a testületnek.

Sorsdöntő meccs jön a női röplabdásoknak

Népszava
Publikálás dátuma
2019.08.28. 12:30

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Az azeri vereség nem csak a nézőkben okozott kellemetlen élményeket.
Nincs minden veszve, de innen már rögös és veszélyes út vezet az áhított cél, a csoportból való továbbjutás felé a női röplabda válogatottnak a hazai rendezésű Európa-bajnokságon: a csapat a Papp László Arénában az észtek legyőzése után kikapott a románokról és az azeriektől is. Különösen az utóbbi, 3:0-s vereség volt fájó, mert így hiába van még két meccs a csoportban, az olimpiai éremre esélyes hollandok ellen nincs reális sansza a csapatnak, így vélhetően a horvátok elleni szerda esti ki-ki parti dönt a továbbjutást érő negyedik hely sorsáról. Az azeri vereség nem csak a nézőkben okozott kellemetlen élményeket. „A harmadik szettnél előbb kellett volna elhinnünk, hogy többre vagyunk képesek” – idézte a távirati iroda Török Katát, a Vasas ütőjátékosát. Jan De Brandt, a magyarok belga szövetségi kapitánya azt mondta, nem csalódott, erős riválistól kaptak ki. „Az azeriek minden játékelemben jobbak voltak nálunk, de így is voltak jó periódusaink” – nyilatkozta a szakember. „Nagyon szomorú vagyok, de nem szabad összezuhannunk” – mondta Szakmáry Gréta. Szerinte ez a mérkőzés nem úgy sikerült, ahogy várták, fontos szituációban rontottak, nem tudták befejezni a támadásaikat, azokba mindig becsúszott egy-egy hiba. Bleicher Réka szerint a nyitásfogadáson kell csiszolni, hogy abból eredményesebben tudjanak támadni. „Az azeriek erősen és taktikusan nyitottak, ez volt a győzelmük kulcsa” – jelentette ki a feladó. Az azeri Ayshan Abdulazimova, aki amúgy a magyar bajnok Vasas centere, a mérkőzés után azt mondta, örül, hogy 3-0-ra nyertek, ugyanakkor a játékuk még messze van attól, amit elvárnak maguktól. „A döntőbe jutás a célunk, de ehhez okosabban kell röplabdáznunk” – mondta a 26 éves játékos. Hozzátette, nyugodtabbnak kell lenniük, de mivel nem régóta dolgoznak együtt a szövetségi kapitány Giovanni Caprarával, tanulják az általa használt játékrendszert. Az azerieket irányító világbajnok és Bajnokok Ligája-győztes olasz szakember az MTI-nek azt mondta, büszke csapatára, és örül annak, hogy amikor a harmadik szett végén a magyarok nyomást helyeztek rájuk, akkor is tudták a saját játékukat játszani. 

„Egy ördögi körbe kerültem” – 29 évesen visszavonult az Indianapolis Colts irányítója

Korom Milán
Publikálás dátuma
2019.08.28. 11:20
Tom Brady (balra) más eset, a legenda még 42 évesen is simán ütközik a meccseken, míg Luck vállműtéte végzetesnek bizonyult
Fotó: AL BELLO / AFP
Andrew Luck, a profi amerikaifutball-ligában (NFL) szereplő Indianapolis Colts irányítója 29 évesen vonult vissza, pedig több száz millió dollárt kereshetett volna még.
Senki sem számított rá, a hétvégén mégis visszavonult Andrew Luck, a profi amerikaifutball-ligában (NFL) szereplő Indianapolis Colts irányítója. A 29 éves játékos döntése derült égből villámcsapásként jött két héttel az alapszakasz rajtja előtt – igaz, annak tükrében nem meglepő, hogy 2016 óta folyamatosan komoly sérülésekkel bajlódott. Luck a szombati, Chicago Bears elleni összecsapáson is civilben jelent meg, a lelátón pedig futótűzként terjed a visszavonulásának híre, hangos pfújolás kíséretében hagyta el a pályát.
Nem sokkal később pedig őszintén vallott érzéseiről. „Ez életem legnehezebb döntése. Az elmúlt négy évben egy ördögi körbe kerültem: sérülés, fájdalom, rehabilitáció, sérülés, fájdalom, rehabilitáció. Úgy éreztem, hogy beleragadtam ebbe a körbe. Az egyetlen kiút a visszavonulás, mert egyszerűen kiveszett belőlem a játék iránti szeretet” – indokolta lépését Luck, aki a 2016-os szezont kínszenvedéssel játszotta végig. Az alapszakasz során mindössze egyszer nem lépett pályára agyrázkódás miatt, a 2017-es idényt viszont teljesen kihagyta, hogy vállműtétjét követően a lehető legjobb állapotban térjen vissza.
Mint utóbb kiderült, erre már nem kerülhetett sor, pedig 2012-ben minden idők egyik legnagyobb tehetségeként került az NFL-be. A drafton az előző szezon legrosszabb csapataként elsőként választó Indianapolis választotta ki Luckot, akinek a Denverbe igazoló ikont, Peyton Manninget kellett pótolnia. Újoncként számos rekordot megdöntött, rögtön az elit irányítók között jegyezték. Csapatát többször is a rájátszásba vezette, 2014-ben az Amerikai főcsoport (AFC) döntőjéig vitte a Coltsot. NFL-karrierjét 2000 sikeres átadással, 23 671 passzolt yarddal és 171 touchdownnal zárta.
Az irányító 2016-ban öt évre szóló, 122 millió dolláros szerződést írt alá, tehát élő kontraktussal vonult vissza. A szabályok szerint csapata visszakövetelhetett volna bizonyos összegeket: Luck tartozott volna 12,8 millióval a 32 milliós aláírási bónuszából, illetve még 12 millióval a márciusban kifizetett roster bónusza (keretbe kerülés és/vagy ott bizonyos idő eltöltése után járó bónusz) miatt. A csapat tulajdonosa, Jim Irsay viszont rendkívül nagyvonalú volt, elállt a jogától, ez a Colts kvázi végkielégítése Luck számára mindazért, amit a franchise-ért tett. Irsay szerint Luck közel 500 millió dollártól esik el ezzel a döntésével, számolva a következő két nagy szerződésével. Mindez nem túlzó, lévén a New England Patriots hatszoros bajnok irányítója, Tom Brady még 42 évesen is aktív.
Ugyanakkor napjainkban nem jellemző, hogy a játékosok ennyi időt töltsenek el az NFL-ben, a Luckhoz hasonlóan szintén 29 éves Rob Gronkowski márciusban, harmadik Super Bowl-győzelme után nem sokkal jelentette be visszavonulását – szintén csak sérülések, fájdalmak miatt.
A játékosok óvatossága pedig érthető, egy 2017-es tanulmány szerint csaknem minden második visszavonult amerikaifoci-játékos az agyrázkódás tüneteit mutatja. A memóriatesztek végzésekor a volt játékosok 45 százalékánál merültek fel tanulási és memóriagondok, 42 százalékuknál koncentrációs zavarok – írták a kutatók, akik szerint munkájuk abban is segít, hogy a demenciával, depresszióval és az öngyilkossággal is összefüggésbe hozott krónikus traumatikus enkefalopátiát (CTE) jobban megértsék. A CTE az idegrendszer degeneratív betegsége, mely elsősorban a gyakori fejsérüléssel járó sportokban résztvevőket veszélyezteti.
A vizsgálatok immár folyamatosan zajlanak a témakörben, a New York-i Rochesteri Egyetem kutatói 38 egyetemi amerikaifutball-játékost vizsgáltak egy évadon át. Több mint kétharmaduk szenvedett el középagysérülést a szezon alatt, noha mindössze kettő játékosnak volt diagnosztizált agyrázkódása. A kutatások immár bizonyítják, hogy a sport agysorvadást okoz a játékosoknak, a kérdés ezután az, hogy egy felelős szülő engedi-e gyermekének, hogy az amerikai futballt válassza.
Az NFL 2020-as idénye mindenesetre szeptember 6-án, magyar idő szerint péntek hajnalban veszi kezdetét a Chicago Bears és a Green Bay Packers összecsapásával.